Κυριακή 26 Απριλίου 2009

«Πλημμύρα» δικαιολογητικών για Α.Ε. και ΕΠΕ


Σειρά δικαιολογητικών καλούνται να υποβάλουν τον Μάιο οι ανώνυμες εταιρείες και οι ΕΠΕ μαζί με τις φορολογικές τους δηλώσεις. Η δήλωση υποβάλλεται σε δύο αντίτυπα και συνοδεύεται, κατά περίπτωση, από τα εξής δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία:

1) Αντίγραφο ισολογισμού χρήσης.

2) Απόσπασμα πρακτικών του δ. σ. ή της συνέλευσης των εταίρων ΕΠΕ σχετικά με τη πρόταση διανομής των κερδών.

3) Απόσπασμα πρακτικών της γ. σ. σχετικά με τη χορήγηση των δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών (stock options) στο οποίο θα εμφανίζεται και ο χρόνος λήψης της απόφασης. Oταν διατίθενται μετοχές αλλοδαπής εταιρείας σε μέλη δ. σ., στελέχη ή στο προσωπικό ημεδαπής συνδεδεμένης εταιρείας ή μόνιμης εγκατάστασης στην Ελλάδα, υποβάλλεται το πιο πάνω πρακτικό του αρμόδιου, σύμφωνα με τη νομοθεσία του οικείου κράτους, οργάνου της αλλοδαπής εταιρείας, επίσημα μεταφρασμένο στην ελληνική γλώσσα.

4) Κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων που άσκησαν το δικαίωμα προαίρεσης απόκτησης μετοχών το 2008.

5) Απόσπασμα πρακτικών σχετικά με τη πρόταση διανομής των προμερισμάτων.

6) Απόσπασμα πρακτικών σχετικά με την πρόταση διανομής ή κεφαλαιοποίησης αποθεματικών ή κερδών προηγουμένων χρήσεων.

7) Τρία αντίτυπα δηλώσεων των πραγματοποιούμενων σε κάθε διαχειριστική χρήση επενδύσεων και αφορολογήτων εκπτώσεων των διαφόρων αναπτυξιακών νόμων.

8) Βεβαιώσεις παρακρατούμενων φόρων.

9) Κατάσταση για τα ακαθάριστα έσοδα που αποκτούν οι τεχνικές εταιρείες από τα δημόσια ή ιδιωτικά τεχνικά έργα.

Οι εταιρείες που πραγματοποίησαν μέσα στην διαχειριστική περίοδο 2008 δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, βεβαίωση της Γ. Γ. Eρευνας και Τεχνολογίας του υπ. Ανάπτυξης για το σύνολο των πραγματοποιηθεισών δαπανών, καθώς και το ποσοστό με το οποίο επιχορηγήθηκαν. Επίσης, υπεύθυνη δήλωση του N. 1599/1986 με την οποία θα δηλώνουν τον μέσο όρο των αντίστοιχων δαπανών στις χρήσεις 2007 και 2006.

Οι οικοδομικές επιχειρήσεις υποβάλλουν:

— Κατάσταση, ανά διεύθυνση, οικοδομών μετά την 1/1/2004.

— Αναλυτική κατάσταση των ακαθαρίστων εσόδων που προέκυψαν το 2008 από την πώληση κάθε μιας ιδιοκτησίας.

— Κατάσταση, ανά διεύθυνση, οικοδομών, των οποίων η ανέγερση άρχισε μέσα στα έτη 2002 και 2003 και κατάσταση προσδιορισμού των κερδών από την πώληση των εν λόγω οικοδομών μέσα στη χρήση 2008.

C S