Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τις φορολογικές αλλαγές του 2010

Επενδυτές, μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων, μισθωτοί με μικρομεσαία εισοδήματα, ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτοκινήτων, μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες, που απαλλάσσονται σήμερα από τον ΦΠΑ, θα είναι οι πλέον θιγμένοι των φορολογικών αλλαγών που θα επέλθουν στο νέο έτος, ενώ αντίθετα στους ευνοημένους θα βρεθούν μικροϊδιοκτήτες, χαμηλόμισθοι και συνταξιούχοι που θα λάβουν επιδοματικές ενισχύσεις αλλά και οι ΟΤΑ από την απόδοση των εισπράξεων των αυξημένων τελών κυκλοφορίας.

Το σύνολο, ωστόσο, των φορολογουμένων θα υποστεί μία επιβάρυνση λόγω της αύξησης του ΕΦΚ στα καύσιμα και των αντικειμενικών αξιών, ενώ αυξήσεις από το νέο έτος θα επέλθουν σε ποτά και τσιγάρα.

Επενδυτές και διευθυντικά στελέχη θα επιβαρυνθούν από τις επερχόμενες αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των μερισμάτων, της υπεραξίας και των μπόνους, οι μεγάλες επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ το 2008 από την έκτακτη εισφορά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτοκινήτων από την καταβολή του ΕΤΑΚ 2009 και των αυξημένων τελών κυκλοφορίας, ενώ μισθωτοί του Δημοσίου με αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ θα προσφέρουν ένα μέρος του μισθού και των επιδομάτων στην εφορία. Γ. Παπανδρέου: «Το 2010 να αποτελέσει έτος μεγάλων, τολμηρών και δίκαιων αποφάσεων»

Πέραν αυτών η πρόθεση της κυβέρνησης να εντάξει σε καθεστώς ΦΠΑ επαγγελματίες, που σήμερα εξαιρούνται του φόρου, προμηνύει επέκταση του ΦΠΑ σε γιατρούς, δικηγόρους και συμβολαιογράφους, ενώ σε πραγματικό κυνήγι αποδείξεων θα πρέπει να επιδοθούν από την 1η Ιανουαρίου όλοι οι φορολογούμενοι για να αυξήσουν το αφορολόγητο όριό τους.

Το «Κέρδος» κωδικοποιεί παρακάτω τόσο τις ήδη θεσμοθετημένες αλλαγές όσο και αυτές που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση για τον επόμενο χρόνο:

1. Μπόνους: Η απαγόρευση χορήγησης μπόνους στα στελέχη των υπό δημόσιο χαρακτήρα τραπεζών ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον ίδιο των Πρωθυπουργό, ο οποίος μάλιστα έσπευσε να προαναγγείλει τη φορολόγηση κατά 90% των αντίστοιχων που θα «τολμήσουν» να χορηγήσουν οι ιδιωτικές τράπεζες.

2. Υπεραξία: Η φορολόγηση της υπεραξίας που προκύπτει από μία χρηματιστηριακή συναλλαγή και η δυνατότητα του συμψηφισμού ζημιών είναι το επικρατέστερο σενάριο. Η φορολόγηση θα γίνεται είτε αυτοτελώς είτε με υπαγωγή της υπεραξίας στην κλίμακα φορολόγησης και συμψηφισμό των ζημιών στην περίπτωση αρνητικής απόδοσης.

3. Μερίσματα: Καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση και τα μερίσματα θα υπάγονται στην ενιαία πλέον φορολογική κλίμακα.

4. Ποτά, τσιγάρα: Αυξάνονται από το νέο έτος κατά 10% οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα ποτά και τσιγάρα σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού. Η αύξηση θα οδηγήσει σε άνοδο των τιμών κατά 20 έως 50 λεπτά το πακέτο και 1 έως 2 ευρώ για κάθε φιάλη οινοπνευματώδους ποτού.

5. ΕΤΑΚ: Μέσα στο νέο έτος περισσότεροι από 300.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν το ΕΤΑΚ δύο ετών λόγω των λαθών του 2008 αλλά και των εκκαθαριστικών του 2009 που αποστέλλονται τώρα. Επίσης, 70.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα καταβάλουν διπλό ΕΤΑΚ 2009 ως έκτακτη εισφορά για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων.

6. Εκτακτη εισφορά: Περισσότερες από 350 επιχειρήσεις με κέρδη μεγαλύτερα των 5 εκατ. ευρώ το 2008 θα καταβάλουν έκτακτη εισφορά 5% έως 10% επί των κερδών τους.

7. Φορολογική κλίμακα: Ψαλιδίζεται το αφορολόγητο όριο και συνδέεται με το ύψος των αποδείξεων που θα προσκομίζει ο κάθε φορολογούμενος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, το αφορολόγητο όριο χωρίς αποδείξεις θα είναι μεγαλύτερο για τους φορολογουμένους με χαμηλά εισοδήματα, ενώ όσο αυξάνει το εισόδημα, θα περιορίζεται το αφορολόγητο χωρίς αποδείξεις. Δηλαδή ο φορολογούμενος θα πρέπει να συγκεντρώνει μεγαλύτερο αριθμό αποδείξεων για να δικαιούται εξ ολοκλήρου το αφορολόγητο όριο.

Οι φορολογούμενοι, προκειμένου να αυξήσουν το αφορολόγητο όριό τους, θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν κάθε χρόνο ειδικό έντυπο με το συνολικό ύψος των δαπανών που πραγματοποίησαν το προηγούμενο έτος, στο οποίο θα αναγράφουν τον ΑΦΜ της κάθε επιχείρησης που «έκοψε» την απόδειξη, την αξία και την ημερομηνία της συναλλαγής.

8. ΦΠΑ: Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε επέκταση του ΦΠΑ σε επαγγελματικές δραστηριότητες που σήμερα εξαιρούνται του φόρου. Παράλληλα, προανήγγειλε τη χρήση ταμειακών μηχανών από όλους τους επαγγελματίες. Σημειώνεται ότι σήμερα ο νόμος εξαιρεί από τον ΦΠΑ δικηγόρους, συμβολαιογράφους, άμισθους υποθηκοφύλακες, δικαστικούς επιμελητές, γιατρούς, ιδιαίτερα μαθήματα, ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια μαθημάτων και ξένων γλωσσών, συγγραφείς, καλλιτέχνες, ασφαλιστές, εργασίες διαπραγμάτευσης συναλλάγματος, εργασίες διαπραγμάτευσης, φύλαξης και διαχείρισης μετοχών ανώνυμων εταιρειών, διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων, τραπεζικές εργασίες, παράδοση και διανομή εφημερίδων και περιοδικών και καζίνων.

9. Αυτοτελής φορολόγηση - φοροαπαλλαγές: Η κυβέρνηση προανήγγειλε αλλαγές στο θέμα της αυτοτελούς φορολόγησης, η οποία θα καταργηθεί για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων αλλά και στις φοροαπαλλαγές με περικοπή εκατοντάδων εξ αυτών που δεν έχουν σαφές κοινωνικό όφελος, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη ξεκαθαρισθεί εάν, όσες παραμείνουν, θα συνδέονται με το ύψος του εισοδήματος.

10. Εισοδηματική πολιτική: Αυξήσεις 1,5% σε αποδοχές κάτω των 2.000 ευρώ έχει αποφασίσει η κυβέρνηση χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει αν το πλαφόν αυτό αφορά σε μικτές ή βασικές αποδοχές. Περικοπή κατά 10% των επιδομάτων που θα αποφέρει μείωση πραγματικού μισθού 4% κατά μέσον όρο. Υπαγωγή στην κλίμακα μέρους των επιδομάτων.

11. Ακίνητα: Αντικατάσταση του ΕΤΑΚ από το 2010 με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας χωρίς εξαιρέσεις, με αναμόρφωση του αφορολόγητου ορίου και επαναφορά του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών με αύξηση του αφορολόγητου ορίου έχει προαναγγείλει ο υπουργός. Εξετάζεται να επιβληθεί ΦΜΑΠ και στα αγροτεμάχια τα οποία σήμερα εξαιρούνται από το ΕΤΑΚ.

Η κυβέρνηση προτίθεται μάλιστα να προχωρήσει στην προείσπραξη του φόρου των επόμενων ετών, παρέχοντας κίνητρα στους ιδιοκτήτες. Ανοιχτό επίσης έχει αφήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου το ενδεχόμενο αύξησης των αντικειμενικών αξιών μέσα στους πρώτους μήνες του 2010, δεδομένου ότι σύμφωνα με την κυβέρνηση υπάρχει ήδη μεγάλη απόκλιση με τις πραγματικές αξίες.

12. Καύσιμα: Το δεύτερο εξάμηνο αναμένεται να υπάρξει, αν και δεν προβλέπεται στον προϋπολογισμό, νέα αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα για να φθάσει στον μο της ΕΕ.

13. Αναδρομική φορολόγηση επιδομάτων: Τυπικά μπορεί να γίνει έχει αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου, πλην όμως η λογική της αναδρομικής φορολόγησης δεν θεωρείται σωστή από την κυβέρνηση.

14. Offshore: Εντατικούς ελέγχους στα ακίνητα των offshore προανήγγειλε ο υπουργός, προκειμένου να διαπιστωθεί αρχικά ποιοι είναι υπόχρεοι στον φόρο 3% και δεν τον αποδίδουν. Ο έλεγχος θα γίνει σε συγκεκριμένες περιοχές και με βάση και τα στοιχεία που υπάρχουν στα Υποθηκοφυλακεία. Προανήγγειλε δε και άλλες κινήσεις για τον έλεγχο των offshore με τη φράση «προσεχώς στην οθόνη σας», χωρίς ωστόσο να θελήσει να γίνει λεπτομερέστερος.


Πηγή: Κέρδος
C S