Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Οδηγίες για τη συμπλήρωση και υποβολή του εντύπου Ε9.

Οδηγίες για τη συμπλήρωση και υποβολή του εντύπου Ε9.

Με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος θα υποβληθεί και φέτος το έντυπο Ε9, στο οποίο συμπληρώνονται τα ακίνητα των φορολογούμενων. Το έντυπο υποβάλλεται στο τμήμα φορολογίας εισοδήματος σε δύο αντίτυπα, σε έντυπα που παρέχονται δωρεάν από το Δημόσιο, υπογράφονται από τον υπόχρεο και τη σύζυγο, εφόσον έχει ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά, ή από τον πληρεξούσιο που έχει ειδικά εξουσιοδοτηθεί γι’ αυτό και δεν συνοδεύεται από τίτλους ιδιοκτησίας, παρά μόνο από τα αποδεικτικά έγγραφα της αντιπροσώπευσης ή πληρεξουσιότητας, όταν η δήλωση υποβάλλεται από αντιπρόσωπο ή πληρεξούσιο του υποχρέου.


1. Υποχρέωση για υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2009, έχουν:

α) Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που την 1η Ιανουαρίου 2009 έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα, τα οποία αποκτήθηκαν μέσα στο έτος 2008.
β) Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που την 1η Ιανουαρίου 2009 έχουν οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά τους, τα οποία είχαν δηλωθεί στο έντυπο Ε9 τα προηγούμενα έτη.
γ) Ο υπόχρεος - φυσικό πρόσωπο που στη δήλωση Ε9 προηγουμένων ετών συμπεριέλαβε σύζυγο ή λοιπά προστατευόμενα μέλη, εφόσον έχουν επέλθει μεταβολές στην οικογενειακή του κατάσταση, δηλαδή γάμος εφόσον η σύζυγος έχει ακίνητα, διάσταση, διαζύγιο, παύση χαρακτηρισμού των τέκνων ως προστατευομένων μελών σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και θάνατος, όπως αυτή έχει απεικονισθεί στις δηλώσεις Ε9 των προηγούμενων ετών, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν μεταβολές στην περιουσιακή του κατάσταση.
δ) Σε περίπτωση που προστατευόμενο μέλος έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος αυτοτελώς σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, υποχρεούται το ίδιο και σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων.
ε) Τα νομικά πρόσωπα, τα οποία έχουν υποβάλει δήλωση Ε9 τα προηγούμενα έτη και έχουν διακόψει τις εργασίες τους μέχρι 31-12-2008.

Σημειώνεται ότι στην πρώτη σελίδα του εντύπου Ε9 προστέθηκε νέος κωδικός για τον εάν έχει κατατεθεί το Ε9 για τη χρήση του 2008, ενώ προστέθηκε και η στήλη 26 με την ένδειξη ΑΠΑΑ, η οποία συμπληρώνεται στην περίπτωση κτίσματος οικοπέδου εντός αντικειμενικού συστήματος ή εκτός με τα σημεία 1 ή 2 αντίστοιχα.

1. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2009 που υποβάλλεται είτε μέσω Διαδικτύου (εμπρόθεσμη αρχική δήλωση 2009) είτε χειρόγραφα στις οικείες ΔΟΥ, πρέπει να συμπληρώνεται σε όλες τις ενδείξεις κατά περίπτωση.
2. Η δήλωση Ε9 μπορεί να υποβληθεί σε προεκτυπωμένο έντυπο από τους υπόχρεους που έχουν τη δυνατότητα προεκτύπωσης με μηχανογραφικά μέσα, τα οποία πρέπει αφενός να αναφέρουν το σύνολο των στοιχείων που περιέχονται στο αντίστοιχο έντυπο και αφετέρου να πληρούν τις εξής τεχνικές προδιαγραφές:

α) Οι διαστάσεις του εντύπου να βρίσκονται μεταξύ των ορίων Α3 και 280 χιλ. Χ 353 χιλ., εφόσον εμπεριέχονται και όλα τα προβλεπόμενα στοιχεία της δήλωσης.
β) Η γραμματοσειρά που θα χρησιμοποιείται να είναι ευανάγνωστη - έντονη, τα γράμματα και οι αριθμοί να μην εφάπτονται μεταξύ τους.
γ) Οι καταχωρίσεις να μην εφάπτονται ή να καλύπτονται από τις κάθετες ή οριζόντιες γραμμές του εντύπου.
δ) Κατά την υποβολή του μηχανογραφικού εγγράφου στη ΔΟΥ θα πρέπει:

- Σε κάθε σελίδα της υποβαλλόμενης κατάστασης στοιχείων ακινήτων σε μηχανογραφικό έντυπο και στο επάνω αριστερό τμήμα της, να αναγράφεται οπωσδήποτε ο ΑΦΜ του υπόχρεου.
- Οι δύο σελίδες του υποβαλλόμενου μηχανογραφικού εντύπου να είναι συρραμμένες σταθερά, έτσι ώστε να παρουσιάζεται η ενότητα αυτού, σύμφωνα με το υπόδειγμα της παρούσης.

Καθημερινή 18/02/09
C S