Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.Παράταση περαίωσης

TΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σ.ν.
“Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), ενσωμάτωση των Οδηγιών 2005/14/ΕΚ για την υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων και 2005/68/ΕΚ σχετικά με τις αντασφαλίσεις και λοιπές διατάξεις”

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Άρθρο
Φορολογία τόκων από έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου

Με τις προτεινόμενες διατάξεις απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος οι τόκοι από έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, έκδοσης από 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά, που αποκτούν οι μόνιμοι κάτοικοι αλλοδαπής, για λόγους ίσης μεταχείρισης με τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και προκειμένου να καταστεί ελκυστικότερη η επένδυση σε έντοκα γραμμάτια.


Άρθρο

Επιβολή εφάπαξ φόρου των αποθεμάτων πετρελαίου θέρμανσης

1. Με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 10 του Ν 3483/2006 αυξάνεται ο συντελεστής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) – θέρμανσης που χρησιμοποιείται ως καύσιμο θέρμανσης από 293 € σε 302 € το χιλιόλιτρο.

2. Παράλληλα με τις διατάξεις των άρθρων 22, 23, 24, 25 και 28 του νόμου 3634/2008 ρυθμίστηκε, με σκοπό την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, η εξομοίωση των συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης με διαδικασία επιστροφής ποσού Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης.
Ενόψει των ανωτέρω διατάξεων και προκειμένου να λειτουργήσουν οι ρυθμίσεις της εξομοίωσης μετά την αύξηση των συντελεστών του ΕΦΚ από 1/1/2009, επιβάλλεται με τις διατάξεις του άρθρου αυτού, στα αποθέματα πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) - θέρμανσης της 31ης Δεκεμβρίου 2008, τα οποία έχουν αφενός τεθεί σε ανάλωση και έχει πραγματοποιηθεί φυσική τους έξοδος από την φορολογική αποθήκη, αφετέρου δεν έχουν διατεθεί στην κατανάλωση, εφάπαξ φόρος, για να καταβληθεί η διαφορά μεταξύ του συντελεστή του ανωτέρω φόρου, που ίσχυε και εισπράχτηκε μέχρι 31/12/2008 και αυτού που ισχύει από 1/1/2009, καθώς επίσης και του αναλογούντος Φ.Π.Α.

΄Αρθρο ……


Με το άρθρο αυτό προβλέπεται η αντικατάσταση της παραγράφου 2 του άρθρου 34 του ν.3634/2008 και προτείνεται η εφαρμογή της για τις δηλώσεις του οικονομικού έτους 2010 καθόσον το σύστημα του TAXIS, ως προς την παραλαβή της δήλωσης, είναι βασισμένο στις διατάξεις που αναφέρουν ότι «αρμόδιος για την παραλαβή της δήλωσης είναι ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. της κατοικίας του φορολογούμενου και κατ’ εξαίρεση για τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα αρμόδιος είναι ο κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. της έδρας της κύριας επιχείρησης ή του επαγγέλματος». Προτείνουμε την αναστολή της εφαρμογής της ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην παραλαβή των δηλώσεων.

Άρθρο……
Ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων


Για την αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού παραγραφόμενων υποθέσεων και τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, προβλέφθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 3697/2008 η δυνατότητα ρύθμισης των υποθέσεων αυτών κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 1 έως 11 του ν. 3259/2004 , επί των οποίων και επήλθαν ορισμένες μεταβολές.
Οι ανωτέρω διατάξεις του ν. 3697/2008 προέβλεπαν καταληκτική ημερομηνία την 31/12/2008, μέχρι ωστόσο την ανωτέρω ημερομηνία δεν κατέστη δυνατή η υπαγωγή στη ρύθμιση μεγάλου αριθμού υπαγόμενων επιχειρήσεων, όπως αυτό προκύπτει και από πλήθος αιτημάτων των φορέων τους.
Για το λόγο αυτό προτείνονται οι διατάξεις του υπόψη άρθρου, με τις οποίες επανέρχεται σε ισχύ η ανωτέρω ρύθμιση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και παράλληλα επέρχονται σ’ αυτήν ορισμένες μεταβολές που κρίθηκαν απαραίτητες.



ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο
Φορολογία τόκων από έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου

1. Στην παράγραφο 9 του άρθρου 12 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προστίθεται νέα περίπτωση δ’, που έχει ως εξής:
«δ) Έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου και οι οποίοι αποκτώνται από επενδυτές μόνιμους κατοίκους αλλοδαπής.».

2. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου εφαρμόζονται για εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά.


΄Αρθρο
Επιβολή εφάπαξ φόρου επί των αποθεμάτων πετρελαίου θέρμανσης.

1. Στα αποθέματα πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL)- θέρμανσης που έχει στην κυριότητά του, την 31η Δεκεμβρίου 2008, κάθε επιτηδευματίας, που έχει λάβει αριθμό μητρώου Διακινητών Πετρελαίου Θέρμανσης (ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ), τα οποία έχουν τεθεί σε ανάλωση και έχει πραγματοποιηθεί η φυσική τους έξοδος από τις φορολογικές αποθήκες , αλλά δεν έχουν διατεθεί στην κατανάλωση, επιβάλλεται εφάπαξ φόρος ισόποσος με τη διαφορά των φορολογικών επιβαρύνσεων που εφαρμόζονται από 01.01.2009, ήτοι του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του αναλογούντος Φ.Π.Α., και των ήδη καταβληθέντων κατά την έξοδό τους από τη φορολογική αποθήκη Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του αναλογούντος Φ.Π.Α.
2. Ο εφάπαξ φόρος επιβάλλεται στα αποθέματα της προηγούμενης παραγράφου που έχει στην κυριότητά του ο επιτηδευματίας ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ., την 31.12.2008 σε εγκαταστάσεις του ή σε εγκαταστάσεις τρίτων, ανεξάρτητα από το χρόνο λήξης της διαχειριστικής του περιόδου ή την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί ή την απαλλαγή από την τήρηση βιβλίων.
3. Σε περίπτωση που ο επιτηδευματίας ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ. πραγματοποιεί πωλήσεις σε δικαιούχους χρήσης πετρελαίου θέρμανσης και δικαιούται επιστροφής τότε ο οφειλόμενος εφάπαξ φόρος συμψηφίζεται με τα προς επιστροφή ποσά των φορολογικών επιβαρύνσεων λόγω της εξομοίωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) – θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του Ν 3634/2008 (ΦΕΚ Α΄9/2008 ).
4. Σε περίπτωση που ο επιτηδευματίας ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ. δεν πραγματοποιεί πωλήσεις σε δικαιούχους χρήσης πετρελαίου θέρμανσης και δεν δικαιούται επιστροφής σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του Ν 3634/2008 τότε ο οφειλόμενος εφάπαξ φόρος καταβάλλεται εφάπαξ με την υποβολή από τον υπόχρεο δήλωσης εις διπλούν στην αρμόδια για την φορολογία εισοδήματος του Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) το αργότερο μέχρι και την 16η Φεβρουαρίου 2009.
Το ένα αντίτυπο της δήλωσης με ημερομηνία παραλαβής και θεωρημένο από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ επιστρέφεται στον υπόχρεο.
Δήλωση που υποβάλλεται χωρίς την ταυτόχρονη καταβολή του οφειλόμενου εφάπαξ φόρου θεωρείται απαράδεκτη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα.
Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς δήλωσης ή εκπρόθεσμης δήλωσης εφαρμόζονται οι κυρώσεις οι οποίες προβλέπονται από τις διατάξεις του ν.2523/1997, καθώς και οι κυρώσεις των περί λαθρεμπορίας διατάξεων του ν.2960/2001, εφόσον συντρέχει περίπτωση .
Για τη διαδικασία βεβαίωσης εφαρμόζονται ανάλογα οι εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις του ν.2238/1994.
5. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζεται ο τρόπος συμψηφισμού του εφάπαξ φόρου επί των αποθεμάτων με τα προς επιστροφή ποσά σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του Ν 3634/2008, ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης του εφάπαξ φόρου και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.
6. Κάθε άλλη διάταξη, η οποία αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος άρθρου, δεν εφαρμόζεται στις περιπτώσεις οι οποίες ρυθμίζονται με τις διατάξεις του άρθρου αυτού.
7. Η ισχύς του παρόντος άρθρου, αρχίζει από 01/01/2009.

΄Αρθρο …….

Η παράγραφος 2 του άρθρου 34 του νόμου 3634/2008 (ΦΕΚ 9 Α΄) αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Η διάταξη της προηγούμενης παραγράφου ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2010 για τις δηλώσεις οικονομικού έτους 2010 και μετά.».

Άρθρο ……
Ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων


1. Οι διατάξεις του Κεφαλαίου Α΄ «Περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων» του ν. 3259/2004 (ΦΕΚ 149Α΄), όπως ισχύουν, τροποποιούνται ως ακολούθως:
α. Η περίπτωση α΄ του άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής:
«α) Οι υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει υποβληθεί μέχρι 30 Ιουνίου 2008 εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φόρου εισοδήματος ή εκκαθαριστική δήλωση Φ.Π.Α. για κάποια από τις ανέλεγκτες χρήσεις.»
β. Η δεύτερη περίοδος της παραγράφου 2 του άρθρου 6 αντικαθίσταται ως εξής:
«Τα δηλούμενα ακαθάριστα έσοδα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή λογιστικών διαφορών δύο τοις εκατό (2%) για όλα τα επαγγέλματα , με εξαίρεση τα παρακάτω για τα οποία τα δηλούμενα ακαθάριστα έσοδα πολλαπλασιάζονται ως εξής:
α) με συντελεστή λογιστικών διαφορών επτά τοις χιλίοις(7‰)
Κ.Α. 4214: έμπορος(πρατήριο) βενζίνης και πετρελαίου
Κ.Α. 5402: πρατήριο χονδρικής πωλήσεως προϊόντων καπνοβιομηχανίας
Κ.Α. 5402: έμπορος προϊόντων καπνοβιομηχανίας, χονδρικώς
β)με συντελεστή λογιστικών διαφορών δώδεκα τοις χιλίοις(12‰)
Κ.Α. 4235: έμπορος πετρελαίου θέρμανσης (διανομή κατ΄οίκον).»
γ. Το προτελευταίο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 6 αντικαθίσταται ως εξής:
«Το ποσό του φόρου που προκύπτει από τον παραπάνω υπολογισμό δεν μπορεί να είναι μικρότερο από δύο τοις χιλίοις (2‰) του ποσού των ακαθάριστων εσόδων συνολικά (δηλωθέντων και τυχόν αποκρυβέντων), με εξαίρεση τo επάγγελμα Κ.Α. 5402: πρατήριο χονδρικής πωλήσεως προϊόντων καπνοβιομηχανίας ή έμπορος προϊόντων καπνοβιομηχανίας, χονδρικώς, για το οποίο το ποσό του φόρου δεν μπορεί να είναι μικρότερο από ενάμισι τοις χιλίοις(1,5‰) του ποσού των προαναφερόμενων ακαθάριστων εσόδων.»
δ. Η πρώτη περίοδος της παραγράφου 4 του άρθρου 6 αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Για τον υπολογισμό του ποσού του βεβαιωτέου φόρου, σε περίπτωση αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης κατά την έννοια της παραγράφου 3 του άρθρου 2, τα συγκεκριμένα ποσά της απόκρυψης προσαυξάνουν τα δηλούμενα ακαθάριστα έσοδα του οικονομικού έτους που αφορούν και ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου γίνεται:»
2. Οι επιτηδευματίες με υποθέσεις της παραγράφου 6 του άρθρου 9 του ν. 3259/2004 μπορούν να υποβάλουν την προβλεπόμενη από την παράγραφο αυτή αίτηση μέχρι 20/2/2009.
3. Η έκδοση των Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του ν. 3259/2004 καθώς και η υποβολή αυτών από τους ίδιους τους επιτηδευματίες στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 9 του ίδιου άρθρου, για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων κατά τις διατάξεις των άρθρων 1 έως 11 του ανωτέρω νόμου και του άρθρου 28 του ν. 3697/2008(ΦΕΚ 194Α΄), λήγει την 27/2/2009, εφαρμοζομένων ως προς τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία περαίωσης και των οριζόμενων στις παραγράφους 1 και 2 του παρόντος άρθρου.
4.Υποθέσεις για τις οποίες εκδόθηκαν ή υποβλήθηκαν τα Εκκαθαριστικά Σημειώματα του άρθρου 9 του ν.3259/2004 στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων των άρθρων 1 έως 11 του νόμου αυτού καθώς και των διατάξεων του άρθρου 28 του ν.3697/2008, για τις οποίες εκκρεμεί η διαδικασία περαίωσης, περαιώνονται κατά τις διατάξεις αυτές, με βάση και τις μεταβολές που επέρχονται σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.
5.Υποθέσεις για τις οποίες εκδόθηκαν και κοινοποιήθηκαν τα Εκκαθαριστικά Σημειώματα της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του ν. 3259/2004 στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων των άρθρων 1 έως 11 του νόμου αυτού καθώς και των διατάξεων του άρθρου 28 του ν.3697/2008, αλλά δεν επήλθε περαίωση κατά τις ανωτέρω διατάξεις, μπορούν να περαιώνονται κατά τις διατάξεις αυτές, με βάση και τις μεταβολές που επέρχονται σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου, εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από της επίδοσης σχετικής έγγραφης πρόσκλησης από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. η οποία διενεργείται μέχρι 27/2/2009. Η κατά τα ανωτέρω περαίωση μπορεί να διενεργείται και κατόπιν σχετικής γραπτής αίτησης του ίδιου του επιτηδευματία προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ. η οποία υποβάλλεται μέχρι την ίδια ως άνω ημερομηνία. Για την περαίωση στην περίπτωση αυτή ισχύει η ίδια ως άνω προθεσμία δέκα (10) ημερών από της υποβολής της αίτησης.
6. Εφόσον για τις υποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου έχουν περιέλθει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. πάσης φύσεως στοιχεία και πληροφορίες οι οποίες αρχικά δεν υφίσταντο και γενικά εφόσον έχουν μεταβληθεί τα δεδομένα του οικείου φακέλου, η περαίωση γίνεται κατά τα οριζόμενα στην εν λόγω παράγραφο, υπό το βάρος των νέων δεδομένων και με την προϋπόθεση ότι οι υποθέσεις αυτές συνεχίζουν να είναι εκκρεμείς και δεν συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος εξαίρεσης .



΄Αθήνα, Ιανουαρίου 2009

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ




ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
C S