Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Λήγει στις 21 του μήνα η δυνατότητα καταβολής δόσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών από περαίωση

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ & ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΜΗΜΑ Β΄
ΕΠΕΙΓΟΝ Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2009 Aριθ. Πρωτ. 1085664/5236/ΔΕ-Β
Ταχ. Δ/νση: Κ. Σερβίας 10
Ταχ. Κώδ. : 101 84 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: 210 3375204
ΠΟΛ. 1115 ΠΡΟΣ: Ως Π.Δ.




ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 5 του ν.3775/2009.




Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν.3775/2009 (Φ.Ε.Κ. Α’122/21-7-2009) και παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους:

Με τις διατάξεις του ως άνω άρθρου ορίζεται ότι δεν είναι ισχυρή η περαίωση των υποθέσεων εκείνων που περαιώνονται με βάση τις διατάξεις των άρθρων 1-11 του ν.3259/2004, 28 του ν.3697/2008, 89 του ν.3746/2009 και 10 του ν.3763/2009, εφόσον δεν καταβάλλονται εμπρόθεσμα τουλάχιστον δύο συνεχόμενες ή μη δόσεις των οικείων ποσών φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων που βεβαιώνονται στο πλαίσιο της περαίωσης κατά το άρθρο 11 του ως άνω ν.3259/2004, όπως ισχύει.

Τα παραπάνω ισχύουν κατ’ αρχήν για υποθέσεις που περαιώνονται από τη δημοσίευση του ν.3775/2009 (21-7-2009) και μετά (σχετ. και το άρθρο 43 του ίδιου νόμου περί έναρξης ισχύος), ισχύουν όμως ανάλογα και για υποθέσεις που είχαν ήδη περαιωθεί με βάση τις προαναφερόμενες διατάξεις κατά την 21-7-2009.

Εξαιρετικά, η περαίωση παραμένει ισχυρή για τις υποθέσεις εκείνες που είχαν ήδη περαιωθεί κατά την 21-7-2009 και για τις οποίες κατά την ημερομηνία αυτή υφίσταντο ληξιπρόθεσμες οφειλές από δύο συνεχόμενες ή μη δόσεις από την περαίωση, εφόσον εντός δύο μηνών από την πιο πάνω ημερομηνία, δηλαδή μέχρι 21-9-2009, καταβληθούν όλες οι ως άνω ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ενόψει των ανωτέρω τονίζεται ότι δεν είναι δυνατή από 21-7-2009 και μετά και δεν θα πρέπει να εξετάζονται σχετικά αιτήματα, η υπαγωγή σε τυχόν διευκόλυνση καταβολής ή ρύθμιση χρεών για ποσά φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων που προέκυψαν στο πλαίσιο της περαίωσης και αφορούν τουλάχιστον δύο συνεχόμενες ή μη δόσεις αυτής.

Στις τυχόν περιπτώσεις διευκολύνσεων ή ρυθμίσεων που χορηγήθηκαν - συντελέστηκαν από 21-7-2009 μέχρι σήμερα και αφορούν τέτοιου είδους ποσά, η περαίωση παραμένει ισχυρή μόνο εφόσον μέχρι 21-9-2009 καταβληθούν ολοσχερώς τα ποσά αυτά.

Σημειώνεται ότι οι υποθέσεις εκείνες για τις οποίες δεν είναι ισχυρή η περαίωση κατά τα ανωτέρω υπόκεινται πλέον σε έλεγχο κατά τις κείμενες διατάξεις, ο οποίος και θα πρέπει να επισπεύδεται ανάλογα και με τα δεδομένα κάθε υπόθεσης.

Για τις υποθέσεις αυτές τα καταβληθέντα ποσά βάσει της διαδικασίας περαίωσης συμψηφίζονται με τα αποτελέσματα των ως άνω διενεργούμενων ελέγχων και η τυχόν αρνητική διαφορά επιστρέφεται μόνο εφόσον προκύπτει από τακτικό έλεγχο, αποκλειομένης της επιστροφής στο πλαίσιο άλλου είδους ελέγχου.






Ακριβές Αντίγραφο

Η Προϊσταμένη της Γραμματείας


Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ

'Αδεια Εκλογών

Η ειδική άδεια που δίδεται για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι και στον ιδιωτικό τομέα με αποδοχές.
Η άδεια αυτή δεν συμψηφίζεται με την κανονική ή άλλης μορφής άδεια.
Η διάρκειά της είναι ανάλογη με τη χιλιομετρική απόσταση.

Συγκεκριμένα:

για εργαζόμενους με πενθήμερο:

από 200 - 400 χλμ., μία εργάσιμη ημέρα
από 401 και πάνω, δύο εργάσιμες ημέρες
για τα νησιά μέχρι τρεις εργάσιμες ημέρες

για εργαζόμενους με εξαήμερο:

από 100 - 200 χλμ., μία εργάσιμη ημέρα
από 201 - 400 χλμ., δύο εργάσιμες ημέρες
από 401 και πάνω, τρεις εργάσιμες ημέρες
για τα νησιά μέχρι τρεις εργάσιμες ημέρες


Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την νέα εγκύκλιο 16380/538/4.5.2009

1.- Όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, κατά τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Ιουνίου 2009 .

2.- Ο αριθμός των ημερών αδείας απουσίας, που χορηγείται για τον ανωτέρω σκοπό και που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση του προσωπικού των υπόχρεων της παρ.1 της παρούσας στον τόπο άσκησης του εκλογικού του δικαιώματος και την επιστροφή του απ΄ αυτόν, καθορίζεται ως ακολούθως:

Α.- Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών.

γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

δ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Β.- Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ΄ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

γ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

3.- Για όσους εκ των μισθωτών, που μετακινούνται κατά τα ανωτέρω, η Κυριακή 7 Ιουνίου 2009 (ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας) είναι εργάσιμη ημέρα, αυτή θεωρείται ως ημέρα ειδικής αδείας απουσίας με αποδοχές, πέραν αυτών που ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο της παρούσας.

4.- Η κατά τα ανωτέρω χορηγούμενη άδεια δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ΄
αποδοχών.

Εφορία: Δεν παραγράφονται οι χρήσεις 2000 - 2003

Σε φοροελεγκτικό κλοιό θα βρεθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2010 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έκλεισαν τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να προλάβει να ελέγξει τις ανέλεγκτες χρήσεις των ετών 2000 - 2003 παρέτεινε μέχρι τις 30 Ιουνίου 2010 το χρόνο παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής φόρων, τελών και εισφορών που λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2009.

Οπως ορίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών η παράταση καταλαμβάνει τις κάθε είδους προθεσμίες παραγραφής που λήγουν στις 31/12/2009, είτε πρόκειται για κανονικές προθεσμίες παραγραφής που λήγουν την προαναφερόμενη ημερομηνία (π.χ. χρήση 2003) είτε πρόκειται για προθεσμίες οι οποίες βάσει υφιστάμενων διατάξεων έχουν ήδη παραταθεί ή είναι μεγαλύτερες των κανονικών και η κατά παράταση ή η μεγαλύτερη προθεσμία λήγει την ίδια ως άνω ημερομηνία (π.χ. υποθέσεις χρήσεων 2000, 2001 και 2002, υποθέσεις με πλαστά ή εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία, υποθέσεις με κατασχεθέντα ανεπίσημα βιβλία και στοιχεία).

Επίσης η παράταση καταλαμβάνει και τις υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου (φόρου κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών και κερδών από λαχεία, φόρου μεταβίβασης ακινήτων, φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και ειδικού φόρου επί των ακινήτων) καθόσον από τον νόμο δεν γίνεται διάκριση ή εξαίρεση.

Ειδικά, όσον αφορά τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και τον ειδικό φόρο επί των ακινήτων, στις 30 Ιουνίου 2010 λήγει η προθεσμία παραγραφής για την κοινοποίηση πράξεων επιβολής Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) υποθέσεων των ετών 1997,1998 και 1999 και ειδικού φόρου επί των ακινήτων υποθέσεων των ετών 2003 και 2004.


Πηγή: Ημερησία

On line υπηρεσίες από τον ΟΑΕΔ

Θέσεις εργασίας και συμμετοχή στα προγράμματα του ΟΑΕΔ μπορούν να εξασφαλίζουν πλέον ηλεκτρονικά -μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού (oaed. gr.)- οι εργοδότες και οι άνεργοι.

Στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να καταχωρούν το βιογραφικό τους σημείωμα και στη συνέχεια να το αναθεωρούν, ανατρέχοντας στο σύνολο των διαθέσιμων θέσεων που έχουν καταχωρηθεί από τους εργοδότες.

Οι εργοδότες μπορούν να καταχωρούν στο portal τις θέσεις εργασίας για τις οποίες αναζητούν υποψηφίους, έχοντας πρόσβαση στο σύνολο των καταχωρημένων βιογραφικών έτσι ώστε να μπορούν άμεσα να έρθουν σε απευθείας επαφή με όσους αναζητούν εργασία.

Μέσα από τη νέα ιστοσελίδα παρέχεται και η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους. Οι άνεργοι και οι επιχειρήσεις που αξιοποιούν τα επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ θα βρίσκουν την ηλεκτρονική φόρμα της αίτησης υπαγωγής τους, ενώ θα ενημερώνονται για την πορεία υλοποίησης των σχετικών δράσεων.

Πηγή Ημερησία
C S