Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Οδηγός ελέγχου επιτηδευματιών που τηρούν πρόσθετα βιβλία του άρθρου 10 του Κώδικα Βιβλίων Στοιχείων

Οδηγός ελέγχου επιτηδευματιών που τηρούν πρόσθετα βιβλία του άρθρου 10 του Κώδικα Βιβλίων Στοιχείων



(Yπ.Ε.Ε. 11667/20.09.2007)





I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ



Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠ.Ε.Ε.) σε συνέχεια της προσπάθειας για τη υποβοήθηση του ελεγκτικού έργου στον προληπτικό και προσωρινό έλεγχο, αλλά και γενικότερα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής θεώρησε αναγκαίο και χρήσιμο να επικαιροποιήσει τον οδηγό ελέγχου που αναφέρεται στα πρόσθετα βιβλία που τηρούν ορισμένες επιχειρήσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ΚΒΣ (π.δ.186/1992) και ο οποίος αρχικά είχε εκδοθεί το Μάϊο του 2004 από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.).

Η επικαιροποίηση κρίθηκε αναγκαία για τους εξής λόγους:



α. Από το χρόνο έκδοσης του προηγούμενου οδηγού μέχρι σήμερα έχουν επέλθει σημαντικές νομοθετικές μεταβολές στις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) με το νόμο 3522/2006/(ΦΕΚ 276 Α΄/22.12.2006).

Συγκεκριμένα και συνοπτικά:

Με το νόμο 3522/2006, που ισχύει από 22-12-2006:

· ·Μεταβλήθηκαν, για ορισμένες κατηγορίες επιτηδευματιών, οι υποχρεώσεις τους ως προς τα πρόσθετα βιβλία που υποχρεούνται να τηρούν (εισερχομένων οχημάτων, μεταχειρισμένων αγαθών),

· ·Επεκτάθηκε η υποχρέωση τήρησης βιβλίου εκπαιδευομένων οδηγών και στους εκπαιδευτές μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών,

· ·επήλθαν μεταβολές ως προς το βιβλίο μεριδολογίου γιατρών

· ·επήλθαν μεταβολές ως προς το βιβλίο επίσκεψης ασθενών που τηρούν τα διαγνωστικά κέντρα,

· ·επεκτάθηκε η υποχρέωση τήρησης του βιβλίου ποσοτικής παραλαβής και σε άλλες περιπτώσεις (πάγια, φύλαξη, διαμεσολάβηση, αποθήκευση κ.λπ.),

· ·καταργήθηκαν για ορισμένες δραστηριότητες τα πρόσθετα βιβλία που τηρούσαν (βιβλίο συνδρομητών, βιβλίο παραγγελιών προκατασκευασμένων οικιών ή άλλων προκατασκευασμένων κτισμάτων),

· ·δόθηκε επί πλέον η δυνατότητα καταχώρησης των εξόδων πρώτης εγκατάστασης στα βιβλία της επιχείρησης, όταν αυτή συσταθεί.



β. Καθιερώθηκε με υπουργικές αποφάσεις, στα πλαίσια των εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κ.Β.Σ. (άρθρο 38 περ. γ΄ , υποπερ. γη΄) και συναφών διατάξεων, η υποχρέωση:

1. Τήρησης βιβλίου κοστολογίου οικοδομών από τον επιτηδευματία που ασχολείται με την κατασκευή και πώληση οικοδομών.

(Σχετ. η Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ.1039/9-3-2006 και εγκ. ΠΟΛ.1067/2-05-2006, οι οποίες επισυνάπτονται ως παράρτημα 2).

2. Τήρησης πρόσθετων βιβλίων και έκδοση στοιχείων από τις επιχειρήσεις εκμίσθωσης βιντεοκασετών, DVD και λοιπών συναφών αγαθών.

(Σχετ. η Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ.1097/18-7-2006 και η εγκ. ΠΟΛ.1109/6-9-2006, οι οποίες επισυνάπτονται ως παράρτημα 2).



γ. Έχει συσταθεί η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠ.Ε.Ε.) με νέο νομικό πλαίσιο (άρθρο 30 του ν.3296/2004 και Π.Δ.85/2005/ΦΕΚ 122 Α΄/25.5.2005).

Για τους λόγους αυτούς κρίθηκε αναγκαίο να εκπονηθεί και να κοινοποιηθεί ο νέος επικαιροποιημένος οδηγός ελέγχου με τον ίδιο τίτλο «Οδηγός ελέγχου επιτηδευματιών που τηρούν πρόσθετα βιβλία του Άρθρου 10 του ΚΒΣ», θεωρώντας ότι και αυτός ο οδηγός θα αποτελέσει ένα εργαλείο κατάλληλο, χρήσιμο, εύχρηστο και πρακτικό, κατ΄ αρχήν για όλους τους υπαλλήλους της ΥΠ.Ε.Ε., αλλά ακόμη και για τους λοιπούς υπαλλήλους των Ελεγκτικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ., Π.Ε.Κ., Δ.Ε.Κ.).

Για το λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμο ο παρών οδηγός να αναπαραχθεί με ευθύνη των προϊσταμένων και να διανεμηθεί σε όλους τους ελεγκτές.

Η προσπάθεια αυτή είναι συνέχεια άλλων που προηγήθηκαν τα τελευταία χρόνια και αφορούσαν τους οδηγούς ελέγχου, πλαστών, εικονικών και νοθευμένων φορολογικών στοιχείων, αιθυλικής αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών, καπνικών προϊόντων, για τα ναυτιλιακά καύσιμα, για το παραεμπόριο κ.λπ.



1. ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

Τα πρόσθετα βιβλία προβλέπονται με σκοπό την παρακολούθηση ορισμένων μορφών συναλλαγών - κατηγοριών επιτηδευματιών. Η υποχρέωση τήρησης πρόσθετων βιβλίων συνδέεται μόνο με το αντικείμενο εργασιών του επιτηδευματία και όχι με το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων του ή με την κατηγορία των βιβλίων του.

Τόπος και τρόπος τήρησης. Τα πρόσθετα βιβλία είναι απλογραφικά και εξωλογιστικά, τηρούνται δε πάντοτε θεωρημένα. Μπορεί, όπως όλα τα βιβλία, να τηρούνται είτε χειρόγραφα είτε με τη χρήση Η/Υ (μηχανογραφικά).

Σύμφωνα με τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του ΚΒΣ, τα βιβλία αυτά τηρούνται σε κάθε επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία που ασκείται η σχετική με την τήρησή τους, δραστηριότητα.

Χρόνος ενημέρωσης – εκτύπωσης. Τα πρόσθετα βιβλία ενημερώνονται σύμφωνα με οριζόμενα από τις διατάξεις του άρθρου 17 παρ. 1, 2 και 10 του ΚΒΣ.

Τα πρόσθετα και ειδικά βιβλία ενημερώνονται και εκτυπώνονται εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών από τις διατάξεις του ΚΒΣ ή των αποφάσεων του Υπουργού Οικονομικών, που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση νόμου και καθιερώνουν την τήρησή τους, με εξαίρεση τα βιβλία που ενημερώνονται βάσει εκδιδόμενων παραστατικών, τα οποία μπορεί να εκτυπώνονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, με την προϋπόθεση ότι όταν ζητηθεί από τον προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας ή από τον εξουσιοδοτούμενο από αυτόν υπάλληλο, είναι δυνατή η εκτύπωση σε αθεώρητο μηχανογραφικό χαρτί, άμεσα των δεδομένων των βιβλίων αυτών μέχρι και την τελευταία ημέρα ενημέρωσης (άρθρο 24 παρ.6 του ΚΒΣ).

Με την προϋπόθεση του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να εκτυπώνεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα και το βιβλίο κίνησης οχημάτων (άρθρο 24 παρ.6 του ΚΒΣ).

Με την απόφαση 1016567/190/0015/ΠΟΛ.1027/20.2.2003, ορίζεται ότι:

«1. Από 1.1.2003 παρέχεται η δυνατότητα τα δεδομένα των μηχανογραφικά τηρουμένων βιβλίων, α) «Αποθήκευσης» (Άρθρο 10 παρ. 5 περίπτ. ηβ΄), β) «Κίνησης Οχημάτων (Άρθρο 10 παρ. 5 περίπτ.ιη΄) και γ) «Προσωρινής Εναπόθεσης (ΑΥ.Ο.1041614/ΠΟΛ.1100/4.4.1995), να εγγράφονται σε θεωρημένο οπτικό δίσκο (CDROM τεχνολογίας WORM) μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα εκείνου που αφορούν αντί της εκτύπωσης αυτών σε θεωρημένα έντυπα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 παρ. 6 του ΚΒΣ. Η δυνατότητα αυτή αφορά την εγγραφή των δεδομένων των παραπάνω βιβλίων όλων ή μερικών εγκαταστάσεων του υπόχρεου επιτηδευματία.

2. Ο οπτικός δίσκος σημαίνεται (θεωρείται) και προστατεύεται από επιπλέον προσπάθειες εγγραφής, ώστε να διασφαλίζονται οι πληροφορίες που περιέχονται σ’ αυτόν. Για την διαδικασία σήμανσης των οπτικών δίσκων έχουν ανάλογη εφαρμογή τα αναφερόμενα στις περιπτώσεις 1 έως 3.3 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1167/02.

3. Τα δεδομένα που εγγράφονται στον οπτικό δίσκο είναι αυτά τα οποία ορίζονται με τις κατ’ ιδίαν διατάξεις του Κ.Β.Σ. και της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1100/4.4.1995 για το βιβλίο προσωρινής εναπόθεσης, με επιπλέον αναγραφή για κάθε μήνα του αριθμού των μερίδων που περιλαμβάνονται.

Σε κάθε οπτικό δίσκο απομνημονεύονται τα δεδομένα ενός μόνο μήνα δηλαδή για κάθε μήνα υπάρχει και ένας τουλάχιστον οπτικός δίσκος. Επί μη επιτυχημένης εγγραφής του CD θα αρχειοθετείται το κατεστραμμένο CD και θα γίνεται νέα εγγραφή σε άλλο θεωρημένο CD.

4. Τα δεδομένα των παραπάνω βιβλίων των υποκαταστημάτων μπορεί να καταγράφονται μόνο στον οπτικό δίσκο που τηρείται στην έδρα με την προϋπόθεση ότι υπάρχει απευθείας σύνδεση μεταξύ κεντρικού και υποκαταστήματος και είναι δυνατή άμεσα από το υποκατάστημα η ανάγνωση και η εκτύπωση του περιεχομένου του οπτικού δίσκου μέχρι και το μήνα που είναι εγγεγραμμένος.

5. Στο λογισμικό που χρησιμοποιεί η επιχείρηση θα πρέπει να προστεθεί και δυνατότητα ανάγνωσης των αποθηκευμένων δεδομένων του CD (βιβλίο κίνησης οχημάτων, αποθήκευσης, προσωρινής εναπόθεσης) και εκτύπωσης αυτών (όλων ή μερικών) όταν ζητείται από τον έλεγχο.

6. Η μη διαφύλαξη του οπτικού δίσκου (CD) η αδυναμία αναπαραγωγής του περιεχομένου αυτών εξομοιούνται με μη τήρηση του βιβλίου που εμπεριέχεται σ’ αυτά.»



Τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε ηλεκτρομαγνητικά μέσα κατά τις ανωτέρω διατάξεις (άρθρο 24 παρ.6 του ΚΒΣ), εκτυπώνονται εντός τριών (3) ημερών, όταν ζητηθεί από το φορολογικό έλεγχο. Η ανωτέρω προθεσμία μπορεί να παρατείνεται μέχρι δεκαπέντε (15) ημέρες, εφόσον η εκτύπωση των δεδομένων αυτών είναι εξαιρετικά δυσχερής στην προβλεπόμενη προθεσμία. Η μη διαφύλαξη των ηλεκτρομαγνητικών μέσων ή η αδυναμία αναπαραγωγής του περιεχομένου αυτών εξομοιώνεται με μη τήρηση των βιβλίων ή των καταστάσεων που εμπεριέχονται σε αυτά (άρθρο 24 παρ.7 του ΚΒΣ).



Γενικές επισημάνσεις

· Ο χρόνος ενημέρωσής τους είναι πρωτογενής και κατά κανόνα άμεσος, γιατί ουσιαστικά χρησιμοποιούνται σαν βιβλία καταχώρησης γεγονότων που συνδέονται με συναλλαγές (π.χ. είσοδος αυτοκινήτου, άφιξη πελάτη, εγγραφή μαθητή κ.λπ.).

· Η εκτύπωσή τους, όταν τηρούνται μηχανογραφικά, δεν επιτρέπεται να γίνεται σε μεταγενέστερο χρόνο από τον χρόνο ενημέρωσης, με εξαίρεση τα βιβλία που ενημερώνονται βάσει εκδιδόμενων παραστατικών, όπως είναι το βιβλίο αποθήκευσης, το βιβλίο προσωρινής εναπόθεσης και το βιβλίο κίνησης οχημάτων, τα οποία εκτυπώνονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα εκείνου που αφορούν οι πράξεις (άρθρο 24 παράγραφος 6 του ΚΒΣ).

· Σε περίπτωση μηχανογραφικής τήρησής τους, επιτρέπεται να αναγράφεται χειρόγραφα σε αυτά ο α/α καθώς και η αξία του σχετικού στοιχείου.

· Οι υπόχρεοι επιτηδευματίες εφόσον παρέχουν υπηρεσίες εκδίδουν για τις συναλλαγές που έχουν καταχωρηθεί σε αυτά, απόδειξη παροχής υπηρεσιών (ΑΠΥ) τόσο σε επιτηδευματίες όσο και σε ιδιώτες (άρθρο 13 παράγραφος 2 του ΚΒΣ).

· Όσοι τηρούν πρόσθετα βιβλία του άρθρου 10 παράγραφος 5 του ΚΒΣ, απαλλάσσονται της θεώρησης μόνον των φορολογικών στοιχείων αξίας του ΚΒΣ, στα οποία απεικονίζονται συναλλαγές που καταχωρούνται στα τηρούμενα πρόσθετα βιβλία και με την προϋπόθεση ότι σ’ αυτά αναγράφεται η αξία και ο αύξων αριθμός του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου, μέχρι το τέλος της επόμενης μέρας από την έκδοσή του. (σχετ. η Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ.1083/2.6.2003).

· Επίσης, όταν η αμοιβή δεν υπόκειται σε Φ.Π.Α. (π.χ. φροντιστήρια – εκπαιδευτήρια κ.λπ.), έχει γίνει δεκτό να αναγράφεται στα πρόσθετα βιβλία μόνο ο α/α του φορολογικού στοιχείου (ΑΠΥ), όχι όμως και το ποσό (σχετ.ΠΟΛ.1137/7.4.2000).

· Όσοι τηρούν πρόσθετα βιβλία που ορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 10 παράγραφος 5 του ΚΒΣ και από σχετικές αποφάσεις, απαλλάσσονται από την υποχρεωτική χρήση Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. (σχετ.Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ.1284/2002).



Σημειώνεται:

1. Από την 01/01/2003 με τον ν.3052/2002, καταργήθηκε η τήρηση των

πρόσθετων βιβλίων που τηρούσαν

· τα εκκοκκιστήρια (βιβλίο πρέσας),

· οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις και

· το πρόσθετο βιβλίο εισόδου – εξόδου ασθενών των κλινικών ενσωματώθηκε στο βιβλίο ασθενών.



2. Από την 22/12/2006 με το νόμο 3522/2006:

· καταργήθηκε η τήρηση του βιβλίου συνδρομητών και του βιβλίου παραγγελιών προκατασκευασμένων οικιών ή άλλων προκατασκευασμένων κτισμάτων,

· διαχωρίστηκε το βιβλίο εισερχομένων που τηρείται από συνεργεία και λοιπές συναφείς επιχειρήσεις και από τους πωλητές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, σε βιβλίο εισερχομένων οχημάτων και σε βιβλίο μεταχειρισμένων αγαθών,

· επήλθαν μεταβολές ως προς το βιβλίο μεριδολογίου γιατρών και ως προς το βιβλίο επίσκεψης ασθενών που τηρούν τα διαγνωστικά κέντρα,

· επεκτάθηκε η τήρηση του βιβλίου ποσοτικής παραλαβής και για άλλες περιπτώσεις (πάγια, φύλαξη, διαμεσολάβηση, αποθήκευση κ.λπ.).



3. Από την 01/03/2007 με το ν.3522/2006, προστέθηκε το βιβλίο εκπαιδευομένων οδηγών και για τους εκπαιδευτές μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών.



4. Από την 22/12/2006, με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 30 του ν.3522/2006, παρέχεται η δυνατότητα μετά από γνωστοποίηση στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. τήρησης ιδιαίτερης σειράς για ορισμένα πρόσθετα βιβλία της παραγράφου 5 του άρθρου 10 του ΚΒΣ, όταν παρέχονται διαρκείς υπηρεσίες, με την προϋπόθεση ότι τα βιβλία θα θεωρούνται με την ένδειξη «Διαρκής παροχή υπηρεσίας».

Τα πρόσθετα βιβλία για τα οποία μπορεί να τηρηθεί ιδιαίτερη σειρά για τη διαρκή παροχή υπηρεσίας με βάση τις ισχύουσες διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 10 του ΚΒΣ είναι:

· το βιβλίο πελατών της περίπτωσης ε΄ που τηρείται από τα κέντρα αισθητικής κ.λ.π.

· το βιβλίο πελατών της περίπτωσης ιδ΄ που τηρείται από τους φυσιοθεραπευτές και τους ασκούντες παραϊατρικά επαγγέλματα

· το βιβλίο στάθμευσης της περίπτωσης ιστ΄ που τηρείται από τον εκμεταλλευτή χώρου στάθμευσης ή φύλαξης σκαφών θαλάσσης

· το βιβλίο στάθμευσης της περίπτωσης θ΄ που τηρείται από τον εκμεταλλευτή χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων.

Αυτονόητο είναι ότι τα στοιχεία μπορεί να εκδίδονται σε περισσότερες σειρές για κάθε είδος στοιχείου εφόσον πέραν του διακριτικού της σειράς έχουν ιδιαίτερη ενιαία αρίθμηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 6 του άρθρου 18 του ΚΒΣ (σχετ. εγκ. ΠΟΛ1024/15.2.2007, παρ.30.6).



2. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Σκοπός της καθιέρωσης υποχρέωσης τήρησης πρόσθετων βιβλίων για ορισμένες δραστηριότητες, είναι η παροχή κυρίως στον προληπτικό έλεγχο δυνατότητας άμεσου ελέγχου της εμφάνισης συναλλαγών της επιχείρησης ή του επιτηδευματία και κατ΄ επέκταση της έκδοσης των αντίστοιχων στοιχείων εσόδων.

Ο έλεγχος των βιβλίων αυτών είναι απλός και συνίσταται κατά βάση:

α. Στην πιστοποίηση της ακριβούς καταγραφής σ΄ αυτό συναλλαγών ή άλλων γεγονότων που σχετίζονται με τα έσοδα της επιχείρησης β. Στη διαπίστωση έκδοσης αντίστοιχων στοιχείων εσόδων για όλες τις εγγραφές που έγιναν στα πρόσθετα βιβλία.

Αυτονόητο είναι ότι, βασικό μέλημα του ελέγχου είναι περαιτέρω η εξακρίβωση της ακρίβειας των εγγραφών και κυρίως σε ότι αφορά τις εμφανιζόμενες αμοιβές, αφού είναι γνωστό ότι σε αρκετές περιπτώσεις γίνονται εγγραφές στα πρόσθετα βιβλία, αλλά στη συνέχεια εκδίδονται υποτιμολογημένα (ανακριβή) στοιχεία (ΑΠΥ) ή δεν εκδίδονται καθόλου στοιχεία για μερικές εγγραφές.



II. ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

1. ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΣΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ

(Άρθρο 10 παρ.1 του ΚΒΣ)

1.1 Υπόχρεος τήρησης

Το βιβλίο ή διπλότυπο δελτίο ποσοτικής παραλαβής τηρείται από τον επιτηδευματία φυσικό ή νομικό πρόσωπο, καθώς και από πρόσωπο της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του ΚΒΣ, όταν αυτό αποκτά την ιδιότητα του επιτηδευματία για μια ή περισσότερες δραστηριότητες. Το βιβλίο τηρείται από τα παραπάνω πρόσωπα για ορισμένα αγαθά που παραλαμβάνουν στην επαγγελματική τους εγκατάσταση, τα οποία είτε δεν συνοδεύονται με στοιχείο διακίνησης (όπως δελτίο αποστολής) είτε συνοδεύονται μόνο με τα στοιχεία αλλοδαπών οίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), προκειμένου για αγαθά που παραλαμβάνονται κατ΄ εντολή του προμηθευτή ή τρίτου, απευθείας από τον αλλοδαπό οίκο (τριγωνική παραλαβή) και ανεξάρτητα από την αιτία για την οποία αυτά παραλαμβάνονται, όπως π.χ. λόγω αγοράς, επεξεργασίας, φύλαξης, διαμεσολάβηση, αποθήκευση με αμοιβή κ.λ.π.. (σχετ. εγκ. ΠΟΛ.1024/15.2.2007, παρ. 28.19.1).

Τα προς παραλαβή αγαθά μπορεί να είναι εμπορεύσιμα αγαθά ή ενσώματα πάγια περιουσιακά στοιχεία για τον παραλήπτη ή τον αποστολέα τους. Στην έννοια του παραπάνω αγαθού συμπεριλαμβάνονται όλα τα αγαθά, όπως αυτά κατονομάζονται στην παράγραφο 2.2.100 και 2.2.200 του Ε.Γ.Λ.Σ. (όπως έπιπλα, μηχανήματα, μεταφορικά μέσα, εμπορεύματα, πρώτες ύλες, βοηθητικές ύλες, υλικά συσκευασίας, αναλώσιμα υλικά, ανταλλακτικά παγίων στοιχείων κ.λ.π.).

Ο αποστολέας των αγαθών μπορεί να είναι οποιοσδήποτε τρίτος, ήτοι επιτηδευματίας ή πρόσωπο της παραγράφου 3 του άρθρου 2 (πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.λ.π.) ή πρόσωπο της παραγράφου 4 του ίδιου ως άνω άρθρου (αγρότες του ειδικού καθεστώτος) ή και ιδιώτης.

Ο επιτηδευματίας που τηρεί βιβλία τρίτης κατηγορίας μπορεί, αντί να τηρεί βιβλίο ποσοτικής παραλαβής, να ενεργεί ανάλογη εγγραφή με λογιστικό ισότιμο κατά την παραλαβή των αγαθών.



Σημείωση:

- Το βιβλίο ή δελτίο ποσοτικής παραλαβής δεν τηρείται πλέον από τους επισκευαστές ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων, μηχανών, ή μηχανημάτων, οι οποίοι τηρούν από 22/12/2006 το βιβλίο επισκευής αγαθών που ορίζεται με τις νέες διατάξεις της περίπτωσης ζ΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 10 του

ΚΒΣ.

- Οι επιτηδευματίες που έχουν τις προϋποθέσεις μη θεώρησης των στοιχείων σύμφωνα με την Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ.1083/2003 εκδίδουν Δελτίο Ποσοτικής Παραλαβής αθεώρητο.



1. 2. Τόπος τήρησης

Το βιβλίο ή δελτίο ποσοτικής παραλαβής σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του ΚΒΣ, όπως ισχύουν, τηρείται στην επαγγελματική εγκατάσταση στην οποία παραλαμβάνονται τα αγαθά (έδρα, υποκατάστημα, αποθηκευτικός χώρος, γραφεία κ.λ.π.). Το βιβλίο ή δελτίο ποσοτικής παραλαβής δεν τηρείται στις περιπτώσεις παραλαβής αγαθών από την επαγγελματική εγκατάσταση άλλου επιτηδευματία ή την οικία φυσικού προσώπου, τα οποία συνοδεύονται με δελτίο αποστολής του αποστολέα επιτηδευματία ή με αντίγραφο δελτίο αποστολής του παραλαμβάνοντος, συνενωμένο ή μη με στοιχείο αξίας. (σχετ. εγκ. ΠΟΛ.1024/15.2.2007, παρ.28.19.2).



1.3. Περιεχόμενο του βιβλίου ή δελτίου ποσοτικής παραλαβής

Στο βιβλίο ή δελτίο ποσοτικής παραλαβής καταχωρείται άμεσα με την παραλαβή των αγαθών:

· η χρονολογία της παραλαβής

· το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία του αποστολέα

· το επάγγελμα και η διεύθυνση του αποστολέα

· το είδος στην έσχατη διάκρισή του (όπως ορίζεται με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του ΚΒΣ)

· ο σκοπός της παραλαβής (πώληση, αγορά, επεξεργασία κ.λπ).



1.4 Σκοπός της παραλαβής

Για την υποχρέωση τήρησης του βιβλίου ή δελτίου ποσοτικής παραλαβής λαμβάνεται υπόψη ο σκοπός της παραλαβής. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις για να τηρείται βιβλίο ή δελτίο ποσοτικής παραλαβής για τα προαναφερόμενα αγαθά, πρέπει αυτά να παραλαμβάνονται με σκοπό την αγορά τους ή την πώληση αυτών για λογαριασμό τρίτου ή την απλή διαμεσολάβηση προς πώληση ή την αποθήκευση ή τη φύλαξη ή τη χρήση ή την επεξεργασία όταν ο αποστολέας των αγαθών στην τελευταία περίπτωση είναι επιτηδευματίας ή αγρότης του ειδικού καθεστώτος.

Παρατίθεται σχηματικός πίνακας των περιπτώσεων τήρησης του βιβλίου ή δελτίου ποσοτικής παραλαβής (παραλαβή αγαθών χωρίς συνοδευτικό στοιχείο νομίμως ή μη).



ΑΠΟΣΤΟΛΕΑΣ

Σκοπός παραλαβής


Επιτηδευμα- τίας


Αγρότης Ειδικού Καθεστώτος


Πρόσωπο της παρ. 3 του άρθρου 2 ΚΒΣ


Ιδιώτης

Αγορά


ΤΗΡΕΙΤΑΙ


ΤΗΡΕΙΤΑΙ


ΤΗΡΕΙΤΑΙ


ΤΗΡΕΙΤΑΙ

Πώληση


ΤΗΡΕΙΤΑΙ


ΤΗΡΕΙΤΑΙ


ΤΗΡΕΙΤΑΙ


ΤΗΡΕΙΤΑΙ

Φύλαξη


ΤΗΡΕΙΤΑΙ


ΤΗΡΕΙΤΑΙ


ΤΗΡΕΙΤΑΙ


ΔΕΝ ΤΗΡΕΙΤΑΙ

Διαμεσολάβηση


ΤΗΡΕΙΤΑΙ


ΤΗΡΕΙΤΑΙ


ΤΗΡΕΙΤΑΙ


ΤΗΡΕΙΤΑΙ

Επεξεργασία


ΤΗΡΕΙΤΑΙ


ΤΗΡΕΙΤΑΙ


* ΔΕΝ ΤΗΡΕΙΤΑΙ


ΔΕΝ ΤΗΡΕΙΤΑΙ

Αποθήκευση με αμοιβή


ΤΗΡΕΙΤΑΙ


ΤΗΡΕΙΤΑΙ


ΤΗΡΕΙΤΑΙ


ΔΕΝ ΤΗΡΕΙΤΑΙ

Χρήση


ΤΗΡΕΙΤΑΙ


ΤΗΡΕΙΤΑΙ


ΤΗΡΕΙΤΑΙ


ΤΗΡΕΙΤΑΙ



* Εξαιρούνται τα ελαιοτριβεία για τον ελαιόκαρπο που παραλαμβάνουν από παραγωγούς για έκθλιψη, καθώς και οι αλευρόμυλοι για τα αγαθά που παραλαμβάνουν προς άλεση από τα ίδια πρόσωπα, όπως ορίζεται στην εγκύκλιο 3/1992 του ΚΒΣ.

** Στην περίπτωση αυτή εκδίδεται δελτίο εισαγωγής από τον εκμεταλλευτή ψυκτικών χώρων ή χώρων αποθήκευσης αγαθών τρίτων της υποπερίπτωσης ηα΄ της περίπτωσης η΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 10 του ΚΒΣ (σχετ. εγκ. ΠΟΛ1024/15.2.2007, παρ.28.19.3).

Με την εγκύκλιο 3/1992 παρ.10.1.2 ορίζεται ότι για τα φωτογραφικά φίλμς που παραλαμβάνονται από επιτηδευματίες για εμφάνιση, πρέπει να τηρείται βιβλίο ή δελτίο ποσοτικής παραλαβής, εφόσον δεν συνοδεύονται με δελτίο αποστολής.

Επίσης, τα ελαιοτριβεία όταν αναλαμβάνουν τη φύλαξη ελαιολάδου χωρίς αμοιβή είτε αυτό ανήκει σε εμπόρους, είτε σε παραγωγούς, έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίου ή δελτίου ποσοτικής παραλαβής (εγκ.3/1992 παρ. 10.1 περ.β’)



1.5 Χρόνος ενημέρωσης

Με την παραλαβή των αγαθών, όταν δεν συνοδεύονται από δελτίο αποστολής. (Άρθρο 17 παρ.10α΄ του ΚΒΣ).



1.6. Μη τήρηση του βιβλίου ή δελτίου ποσοτικής παραλαβής.

· Με τις νέες διατάξεις δεν τηρείται βιβλίο ή δελτίο ποσοτικής παραλαβής για τα αγαθά που παραλαμβάνει ο επιτηδευματίας στην επαγγελματική του εγκατάσταση τα οποία δεν συνοδεύονται με στοιχείο διακίνησης, όταν εκδίδεται άμεσα με την παραλαβή:

· δελτίο εισαγωγής της υποπερίπτωσης ηα΄ της περίπτωσης η΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 10 του ΚΒΣ κατά την παραλαβή των αγαθών για φύλαξη από τον εκμεταλλευτή αποθηκευτικού χώρου.

· τιμολόγιο αγοράς για τα αγαθά (εμπορεύσιμα ή πάγια) που παραλαμβάνονται από μη υπόχρεο σε έκδοση στοιχείου διακίνησης με σκοπό την αγορά τους (π.χ. ιδιώτης).

· Επίσης, δεν τηρείται βιβλίο ή δελτίο ποσοτικής παραλαβής για τα αγαθά που απευθείας αγοράζει και παραλαμβάνει από αλλοδαπό οίκο της Ε.Ε. απευθείας στην επαγγελματική του εγκατάσταση επιτηδευματίας, εφόσον συνοδεύονται από οποιαδήποτε συνοδευτικά στοιχεία ή έγγραφα του ξένου οίκου, από τα οποία προκύπτει η ανάλυση του είδους και της ποσότητας των αγαθών αυτών (σχετ. εγκ. ΠΟΛ.1024/15.2.2007, παρ.28.19.6).



1.7. Ενδεικτικές περιπτώσεις τήρησης βιβλίου ή δελτίου ποσοτικής παραλαβής:

· Δημοτική επιχείρηση σφαγείου που παραλαμβάνει ζώντα ζώα από αγρότη που δεν συνοδεύονται με δελτίο αποστολής.

· Παραλαβή παγίων προσώπου της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του ΚΒΣ από επιτηδευματία στις εγκαταστάσεις της επιχείρησής του για φύλαξη (παραλαβή παγίων από επιτηδευματία για φύλαξη).

· Παραλαβή στις εγκαταστάσεις ατομικής επιχείρησης περιουσιακών στοιχείων της ατομικής περιουσίας του επιτηδευματία για χρήση.

· Παραλαβή αγαθών μεγαλύτερης ποσότητας από την αναγραφόμενη στο δελτίο αποστολής (πλεόνασμα). Δεν απαγορεύεται η τήρηση του βιβλίου ή δελτίου ποσοτικής παραλαβής και σε περίπτωση παραλαβής αγαθών μικρότερης ποσότητας από την αναγραφόμενη στο δελτίο αποστολής (έλλειμμα).

· Παραλαβή άλλου είδους αγαθών από αυτά που αναγράφονται στο δελτίο αποστολής (σχετ. εγκ. ΠΟΛ.1024/15.2.2007, παρ.28.19.3).



1.8. Ενδεικτικές περιπτώσεις μη τήρησης βιβλίου ή δελτίου ποσοτικής παραλαβής:

· Καθαριστήριο που παραλαμβάνει αγαθά από ιδιώτες ή επιτηδευματίες για καθάρισμα.

· Μοδίστρα για τα ενδύματα ή τα υφάσματα που παραλαμβάνει από ιδιώτες (σχετ. εγκ. ΠΟΛ.1024/15.2.2007, παρ.28.19.3).



Επισήμανση:

Με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1024/2007, για λόγους χρηστής διοίκησης έγινε δεκτό να μην επιβάλλονται κυρώσεις για τη μη τήρηση του βιβλίου ποσοτικής παραλαβής μέχρι 30/3/2007, για παραλαβές αγαθών που έγιναν από 22/12/2006 μέχρι την ημερομηνία αυτή, καθόσον δεν υπήρχε τέτοια υποχρέωση με τις προϊσχύουσες διατάξεις και τα αγαθά αυτά έχουν καταχωρηθεί στο βιβλίο ή δελτίο αυτό μέχρι 30/3/2007, εφόσον βέβαια την ημερομηνία καταχώρησης υπήρχαν στην επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία.



1.9 Ενδεικτικό υπόδειγμα βιβλίου ποσοτικής παραλαβής



Χρονολογία

παραλαβής


Στοιχεία αποστολέα


Παραλαμβανόμενα αγαθά

Ονοματεπώνυμο ή Επωνυμία


Επάγγελμα


Διεύθυνση


Ποσότητα


Είδος


Σκοπός Παραλαβής

28/12/2006


Α. Αθανασίου


Επιτηδευματίας


Κέας 35 Χολαργός


1


Φωτογραφικά φίλμ


Εμφάνιση και εκτύπωση

15/1/2007


Δ.Οικονόμου Μονοπρόσωπη ΕΠΕ


Ακτινολογικό Εργαστήριο


Τήνου 81 Γέρακας


1


Μηχάνημα


Αποθήκευση

25/2/2007


Λ. Λάμπρου


Επιτηδευματίας


Σπετσών 69 Κυψέλη


1


Εμπορεύματα


Πώληση

10/3/2007


Κ. Κώτσης


Λογιστής


Σούτσου 40 Αθήνα


1


Η/Υ


Για φύλαξη



2. ΒΙΒΛΙΟ ΕΞΟΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

(Άρθρο 10 παρ.2 του ΚΒΣ)



2.1 Υπόχρεος τήρησης

Ο ιδρυτής νομικού προσώπου ή υποκαταστήματος αλλοδαπού προσώπου ή κοινοπραξίας ή ατομικής επιχείρησης και ο ιδρυτής οποιασδήποτε επιχείρησης γενικά.



2.2 Χρόνος ενημέρωσης

Τα έξοδα πρώτης εγκατάστασης, αγορές και λοιπές συναλλαγές που πραγματοποιούνται από τον ιδρυτή νομικού προσώπου ή υποκαταστήματος αλλοδαπού προσώπου ή κοινοπραξίας ή ατομικής επιχείρησης και από τον ιδρυτή οποιασδήποτε επιχείρησης γενικά, καταχωρούνται σε βιβλία που θεωρούνται στο όνομα του ιδρυτή από τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ της κατοικίας ή της έδρας του, με μνεία της υπό σύσταση επιχείρησης με χρόνο ενημέρωσης μέχρι τη δέκατη πέμπτη (15η) ημέρα του επόμενου μήνα, από την έκδοση ή λήψη του κατά περίπτωση δικαιολογητικού.



Από 22.12.2006 παρασχέθηκε η δυνατότητα μη τήρησης βιβλίου πρώτης εγκατάστασης για τα έξοδα και τις αγορές που πραγματοποιούνται από τον ιδρυτή ημεδαπού ή αλλοδαπού νομικού προσώπου μέχρι τη σύστασή του ή από τον ιδρυτή ατομικής επιχείρησης ή κοινοπραξίας ή οποιασδήποτε επιχείρησης γενικά, μέχρι την υποβολή της δήλωσης έναρξης επαγγέλματος, με την προϋπόθεση ότι τα έξοδα αυτά καταχωρούνται αναλυτικά στα βιβλία των προσώπων αυτών μέχρι την 15η ημέρα του επόμενου μήνα από τη σύστασή τους (προκειμένου για νομικό πρόσωπο) ή από την ημερομηνία έναρξης επαγγέλματος (προκειμένου για ατομική επιχείρηση ή κοινοπραξία).

Τα προαναφερόμενα, που ισχύουν από 22/12/2006, καταλαμβάνουν τόσο τα υπό σύσταση πρόσωπα ή τις επιχειρήσεις για τα οποία υποβάλλεται η δήλωση έναρξης της υπό ίδρυσης επιχείρησης από την ημερομηνία αυτή και μετά, όσο και τις συναλλαγές που διενεργούνται από την ημερομηνία αυτή και μετά εκ μέρους του ιδρυτή για λογαριασμό

του υπό ίδρυση προσώπου για το οποίο έχει ήδη υποβληθεί μέχρι την 22/12/2006 δήλωση της υπό ίδρυση επιχείρησης ή έχει ήδη θεωρηθεί βιβλίο πρώτης εγκατάστασης. Στην δεύτερη περίπτωση το βιβλίο που ήδη έχει θεωρηθεί μπορεί να μην ενημερώνεται πλέον με τις συναλλαγές που διενεργούνται από την ημερομηνία αυτή και μετά και αυτές να καταχωρούνται απ΄ ευθείας στα βιβλία του επιτηδευματία σύμφωνα με τα προαναφερόμενα (σχετ. εγκ. ΠΟΛ.1024/15.2.2007, παρ. 28.20.).



2.3 Περιεχόμενο βιβλίου

Τα έξοδα πρώτης εγκατάστασης, αγορές και λοιπές συναλλαγές αναγκαίες για τη σύσταση του νομικού προσώπου ή την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης καταχωρούνται στα βιβλία που θεωρούνται στο όνομα του ιδρυτή, ή αναλυτικά στα βιβλία των ανωτέρω νομικών ή φυσικών προσώπων.

Ο ιδρυτής μπορεί να διενεργήσει και αγορές εμπορεύσιμων στοιχείων στο όνομά του και για λογαριασμό του υπό σύσταση νομικού προσώπου και να τις καταχωρήσει στο τηρούμενο βιβλίο πρώτης εγκατάστασης. Δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να διενεργεί πωλήσεις για λογαριασμό του υπό σύσταση νομικού προσώπου (σχετ. εγκ.3/1992 παρ. 10.2.2).



2.4 Επισημάνσεις

· Η κατηγορία των προσωρινών βιβλίων δεν ορίζεται, άρα ο ιδρυτής μπορεί να θεωρήσει βιβλίο αγορών ή εσόδων – εξόδων ή Γ’ κατηγορίας (σχετ. εγκ.3/1992 παρ.10.2.3). Εάν τηρηθούν βιβλία τρίτης κατηγορίας, πρέπει να τηρηθούν σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 του ΚΒΣ και το Γ.Λ.Σ.

· Σε περίπτωση που ο ιδρυτής είναι επιτηδευματίας (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) μπορεί να μην τηρήσει προσωρινά βιβλία πρώτης εγκατάστασης, αλλά να καταχωρεί τα έξοδα αυτά στα δικά του βιβλία σε διακεκριμένες στήλες ή σε ιδιαίτερους λογαριασμούς ανάλογα με την κατηγορία των τηρουμένων βιβλίων (σχετ. εγκ.3/1992 παρ.10.2.4).

· Με το πέρας των εργασιών της ίδρυσης υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. δήλωση διακοπής εργασιών και ταυτόχρονη δήλωση έναρξης εργασιών της επιχείρησης με τον ίδιο Α.Φ.Μ.

· Τα δεδομένα των προσωρινών βιβλίων μεταφέρονται (αναλυτικά ή συγκεντρωτικά) στα οριστικά βιβλία αμέσως μετά τη σύσταση του νομικού προσώπου ή την έναρξη λειτουργίας της ατομικής επιχείρησης, χωρίς να απαιτείται έκδοση φορολογικού στοιχείου.



3. ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΤΗΡΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΒΣ

(Άρθρο 10 παρ.3 του ΚΒΣ)



3.1 Υπόχρεοι

Οι επιτηδευματίες που τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ και πραγματοποιούν παραγωγικές επενδύσεις και διενεργούν αφορολόγητες εκπτώσεις ή αποθεματικά.

Δεν έχουν υποχρέωση τήρησης του ανωτέρω βιβλίου, οι επιτηδευματίες που λαμβάνουν επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις.



3.2 Χρόνος ενημέρωσης

Ο χρόνος ενημέρωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει την προθεσμία κλεισίματος του ισολογισμού (Άρθρο 17 παρ.10δ΄ του ΚΒΣ).



3.3 Περιεχόμενο βιβλίου

• Στο βιβλίο επενδύσεων τηρούνται εξωλογιστικά κατά αναπτυξιακό νόμο οι ακόλουθοι λογαριασμοί :

· Ξεχωριστός λογαριασμός για κάθε είδος παγίου περιουσιακού στοιχείου των παραγωγικών επενδύσεων, ο οποίος χρεώνεται με τη συνολική αξία κτήσης του και πιστώνεται με την ενεργούμενη κάθε φορά αφορολόγητη έκπτωση που υπολογίζει η επιχείρηση στα κέρδη του ισολογισμού της και στις δηλούμενες λογιστικές διαφορές, ή με την αξία της τυχόν πώλησής του.

· Συγκεντρωτικός λογαριασμός, ο οποίος χρεώνεται με την αναγνωριζόμενη για έκπτωση κάθε χρόνο αξία των πραγματοποιούμενων νέων επενδύσεων και πιστώνεται με το συνολικό ποσό της αφορολόγητης έκπτωσης.



Σημείωση

Οι ως άνω επιτηδευματίες πέραν των ανωτέρω υποχρεούνται:

• Να τηρούν στα λογιστικά βιβλία χωριστούς αναλυτικούς λογαριασμούς κατά αναπτυξιακό νόμο για τις αφορολόγητες εκπτώσεις ή τα αποθεματικά.

• Να καταχωρούν στο βιβλίο απογραφών αναλυτικά και χωριστά, κατά αναπτυξιακό νόμο, τις επενδύσεις, τις εκπτώσεις και τα αποθεματικά.



3.4 Επισημάνσεις

• Ο ξεχωριστός λογαριασμός, κατ’ είδος παγίου στοιχείου μπορεί να τηρείται και ως εξής :

· Όσον αφορά τα έπιπλα και σκεύη και τον λοιπό εξοπλισμό μπορεί να τηρείται κατά ομοειδείς κατηγορίες παγίων (π.χ. εξοπλισμός ξενοδοχείων: λευκά είδη, πιάτα, ποτήρια, κ.λπ.).

· Όσον αφορά τα λοιπά πάγια (μηχανήματα κ.λπ.) μπορεί να παρακολουθούνται κατά ομοειδείς κατηγορίες, εφόσον γι’ αυτά τηρούνται ξεχωριστές μερίδες στο μητρώο παγίων στο οποίο παρακολουθείται για κάθε πάγιο χωριστά και η ενεργούμενη αφορολόγητη έκπτωση.



4. ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΤΗΡΟΥΝ ΒΙΒΛΙΑ Α΄ ή Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΒΣ

(Άρθρο 10 παρ.4 του ΚΒΣ)

4.1 Υπόχρεοι

Οι επιτηδευματίες που τηρούν βιβλία Α΄ ή Β΄ κατηγορίας του ΚΒΣ και πραγματοποιούν παραγωγικές επενδύσεις και διενεργούν αφορολόγητες εκπτώσεις ή αποθεματικά.

Δεν έχουν υποχρέωση τήρησης του ανωτέρου βιβλίου, οι επιτηδευματίες που λαμβάνουν επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις.



4.2 Χρόνος ενημέρωσης

Ο χρόνος ενημέρωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει την προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Άρθρο 17 παρ.10δ΄ του ΚΒΣ).



4.3 Περιεχόμενο βιβλίου

Στο βιβλίο επενδύσεων τηρούνται εξωλογιστικά κατά αναπτυξιακό νόμο οι ακόλουθοι λογαριασμοί :

• Διακεκριμένος λογαριασμός επενδύσεων, στη χρέωση του οποίου καταχωρούνται κατά χρονολογική σειρά, οι δαπάνες απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων, που αποτελούν παραγωγικές επενδύσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού αναπτυξιακού νόμου και πιστώνεται με την αξία πώλησης ή επιστροφής των περιουσιακών αυτών στοιχείων.

• Ιδιαίτερος λογαριασμός αφορολόγητου αποθεματικού, σε πίστωση του οποίου μεταφέρεται το ποσό της αφορολόγητης έκπτωσης ή του αποθεματικού.

• Ιδιαίτερος λογαριασμός για κάθε είδος πάγιου περιουσιακού στοιχείου, ο οποίος χρεώνεται με τις δαπάνες απόκτησης του περιουσιακού στοιχείου και πιστώνεται με τη σχηματιζόμενη κάθε φόρα αφορολόγητη έκπτωση και με την αξία της τυχόν πώλησής του.



5. ΒΙΒΛΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ (πόρτας)

(Άρθρο 10 παρ.5α΄ του ΚΒΣ)

5.1 Υπόχρεοι

Ο εκμεταλλευτής οίκου ευγηρίας

Ο εκμεταλλευτής ξενοδοχείου, ξενώνα, επιπλωμένων διαμερισμάτων και οικιών

Ο εκμεταλλευτής κάμπινγκ



5.2 Χρόνος ενημέρωσης

Με την είσοδο του πελάτη, με αναγραφή από 1.1.2003 και της πιθανής ημερομηνίας αναχώρησης (κατά δήλωσή του). (Άρθρο 17 παρ.10β΄ του ΚΒΣ).



5.3 Περιεχόμενο βιβλίου

Στο βιβλίο κίνησης πελατών καταχωρούνται :

• Το ονοματεπώνυμο του πελάτη

• Το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία εκείνου κατ’ εντολή του οποίου διαμένει ο πελάτης (ένοικος)

• Η ημερομηνία άφιξης και αναχώρησής του

• Ο αριθμός του δωματίου

• Οι υπηρεσίες και τα αγαθά που περιλαμβάνονται στο «πακέτο», σε περίπτωση παροχής υπηρεσιών «πακέτο» (ισχύει από 1.4.1998)

Ο εκμεταλλευτής κάμπινγκ καταχωρεί επί πλέον :

• Τον αριθμό των ατόμων που συνοδεύουν κάθε πελάτη

• Το είδος του κατασκηνωτικού και μεταφορικού μέσου.



5.4 Ενδεικτικά υποδείγματα βιβλίου κίνησης πελατών (πόρτας)

Α. Βιβλίο πελατών ξενοδοχείου – ξενώνα – ενοικιαζομένων δωματίων



α/α


Ονοματεπώνυμο ή Επωνυμία


Ημερομηνία


Αριθμός Δωματίου


Πιθανή** ημερομηνία αναχώρησης


Παρατηρήσεις


Αριθμός και αξία Α.Π.Υ.




Πελάτη(ενοίκου)


Πελάτη(εντολέα τρίτου)


Άφιξης


Αναχώρησης

1.


Παππάς Νικόλαος


-


20.7.07


31.7.07


10


31.7.07


Με πρωινό




2*.


Οικονόμου Ιωάννης


ΙΩΑΝΝΟΥ TOURS Α.Ε.


10.8.07


25.8.07


15


25.8.07


Με γεύμα






*Το τουριστικό γραφείο καταβάλλει την αμοιβή για τον πελάτη του (Οικονόμου Ιωάννη).

**Σε περίπτωση αλλαγής της ημερομηνίας αναχώρησης, διενεργείται σχετική καταχώριση

με νέα ημερομηνία αναχώρησης



Β. Βιβλίο πελατών κάμπινγκ



α/α


Ονοματεπώνυμο Πελάτη


Αριθμός ατόμων


Ημερομηνία


Είδος μέσου


Παρατη ρήσεις -


Αριθμός και αξία Α.Π.Υ.

Άφιξης


Αναχώρησης


Πιθανή ημερομηνία αναχώρησης


Κατασκηνωτικού


Μεταφορικού







1.


Γεωργάκη Νίκη


5


5.6.07


18.6.07


18.6.07


Τροχόσπιτο


-


-




2.


Νικολάου Ιωάννης


3


12.9.07


30.9.07


30.9.07


Μεγάλη σκηνή


Αυτοκίνητο


Με γεύμα






5.5 Επισημάνσεις

· Οι επιχειρήσεις ή ιδιώτες που εκμεταλλεύονται ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια μέχρι και επτά (7), δύνανται να ζητήσουν την απαλλαγή τους από την υποχρέωση τήρησης όλων των βιβλίων και στοιχείων του ΚΒΣ με την υποβολή σχετικής δήλωσης μεταβολών – μετάταξης μέσα σε νόμιμη προθεσμία (άρθρο 33 της παρ. 6β΄ του ν.2238/1994 (σχετ. Ε.Δ.Υ.Ο ΠΟΛ.1043/10.02.2000).

· Επιχειρήσεις ή ιδιώτες που ενοικιάζουν επιπλωμένα δωμάτια χωρίς να παρέχουν στους πελάτες τους υπηρεσίες ξενοδοχείου (καθαριότητα του δωματίου, παροχή λευκών ειδών κ.λπ.) θεωρείται ότι αποκτούν εισόδημα αποκλειστικά από εκμίσθωση οικοδόμων (Α’ πηγή) και δεν έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων και στοιχείων του ΚΒΣ (σχετ. η εγκ. ΠΟΛ.25/11-2-1982 και το αριθ. 1015668/275/Α0012/25.7.2005 έγγραφο).

· Στις περιπτώσεις άφιξης ομάδων πελατών (γκρουπ), για λογαριασμό τουριστικών γραφείων, πρακτορείων κ.λπ., επειδή παρουσιάζονται δυσχέρειες για την άμεση καταχώριση στο βιβλίο πελατών, του ονοματεπώνυμου όλων των ατόμων του γκρούπ λόγω του μεγάλου αριθμού του, μπορεί στο βιβλίο πελατών να καταχωρείται μόνο το όνομα ή η επωνυμία του τουριστικού γραφείου ή πρακτορείου, ο συνολικός αριθμός των ατόμων του γκρουπ και οι αριθμοί των δωματίων που θα μείνουν, με παράλληλη διατήρηση της ονομαστικής κατάστασης πελατών του γραφείου ή πρακτορείου, η οποία θα επιδεικνύεται σε κάθε φορολογικό έλεγχο (σχετ. ΠΟΛ. 1163/23.4.1993).

· Στις περιπτώσεις μίσθωσης δωματίου ή δωματίων από οικογένειες, στο βιβλίο πελατών ως πελάτης καταχωρείται το όνομα του προσώπου με το οποίο συμβάλλεται ο επιτηδευματίας και οι αριθμοί των δωματίων που μισθώνει. Σκόπιμο είναι να γράφεται και ο αριθμός των ατόμων που συνοδεύουν τον πελάτη για την αποφυγή αμφισβητήσεων. Η απόδειξη παροχής υπηρεσιών θα εκδίδεται στην περίπτωση αυτή στο όνομα του πελάτη που καταχωρήθηκε στο βιβλίο πελατών (πόρτας) (σχετ. ΠΟΛ.1163/1993).

· Ειδικά για τα Κάμπινγκ, όταν η αμοιβή καθορίζεται εφάπαξ, στην αρχή της σεζόν, ανεξαρτήτως των ατόμων, των διανυκτερεύσεων, της παροχής ρεύματος κ.λπ., η ενημέρωση του βιβλίου πελατών γίνεται με το κλείσιμο της συμφωνίας και όχι πέραν του χρόνου έναρξης της παροχής υπηρεσίας.

· Στην περίπτωση αυτή στο βιβλίο πελατών καταχωρούνται επί πλέον α) το συμφωνούμενο ποσό, β) η χρονολογία έναρξης και διακοπής της παροχής υπηρεσίας.

· Για τις παιδικές κατασκηνώσεις δεν υπάρχει υποχρέωση τήρησης βιβλίου πελατών, με την προϋπόθεση ότι αυτές δεν λειτουργούν ως κάμπινγκ (έγγραφο Υπ. Οικ. 1070715/498/1.7.1994).

· Παρέλκει στο βιβλίο πελατών η καταχώρηση ημερομηνίας αναχώρησης (πραγματική) όταν αυτή συμπίπτει με την αναγραφόμενη πιθανή ημερομηνία αναχώρησης (εγγρ. Υπ. Οικ. 1004004/4.2.2003).



6. ΜΗΤΡΩΟ ΜΑΘΗΤΩΝ

(Άρθρο 10 παρ.5β΄ του ΚΒΣ)

6.1 Υπόχρεοι

• Ο εκμεταλλευτής παιδικού σταθμού, εκπαιδευτηρίου, σχολής, φροντιστηρίου

• Ο εκμεταλλευτής εργαστηρίου ελευθέρων σπουδών

• Ο εκμεταλλευτής κάθε άλλης φύσης επιχείρησης ή οργανισμού με χαρακτήρα διδακτικό ή επαγγελματικής κατάρτισης



6.2 Χρόνος ενημέρωσης

Με την εγγραφή του μαθητή. (Άρθρο 17 παρ.10γ΄του ΚΒΣ).



6.3 Περιεχόμενο βιβλίου

• Στο Μητρώο Μαθητών καταχωρούνται :

• Το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση των μαθητών που φοιτούν

• Η χρονολογία έναρξης της φοίτησης

• Το ποσό που συμφωνείται χωριστά για τα δίδακτρα, τα τροφεία, τα μεταφορικά και τα λοιπά δικαιώματα

• Η χρονολογία διακοπής της φοίτησης



6.4 Ενδεικτικό υπόδειγμα Μητρώου Μαθητών

α/α


Ονοματεπώνυμο και Δ/νση του μαθητή


Χρονολογία έναρξης φοίτησης


Μηνιαίο Ποσό (1)


Δικαίωμα εγγραφής




Μεταβολές ποσών διδάκτρων κ.λ.π.


Χρονολογία διακοπής φοίτησης


Αριθμός Α.Π.Υ.

Διδάκτρων


Τροφείων


Μεταφορικών κ.λ.π.


Σύνολο

1.


Ιωάννου Ιωάννης Καβάφη 5

Ν. Ιωνία


1.9.07


75 €


-


-


75 €


20 €


Από 1.1.08

Δίδακτρα 90 €


10.06.08




2.


Δημητρίου Πέτρος Πινδάρου 1 Χαλάνδρι


10.9.07


70 €


30 €


20 €


120 €


15 €


Από 1.2.08

Άνευ τροφείων


30.06.08






(1) Η περίοδος που αφορά το συμφωνούμενο ποσό μπορεί να είναι μήνας ή δίμηνο ή ετήσια.



6.5 Επισημάνσεις

• Όταν τα δίδακτρα συμφωνούνται και εισπράττονται για κάθε ώρα διδασκαλίας, το μητρώο μαθητών ενημερώνεται κάθε φορά με την έναρξη και τη λήξη του μαθήματος και καταχωρείται σε αυτό το ποσό της ωριαίας αμοιβής, πέραν των άλλων στοιχείων του μαθητή (εγκ.3/1992 παρ.10.5.2.1)

• Δεν απαιτείται η αναγραφή της τάξης φοίτησης και των παρακολουθούμενων μαθημάτων, στο μητρώο μαθητών.

• Όταν οι μαθητές είναι αδέλφια, ακόμα και όταν συμφωνείται ένα ενιαίο ποσό διδάκτρων, πρέπει στο μητρώο μαθητών να καταχωρούνται διακεκριμένα οι μαθητές με χωριστή αναγραφή του ποσού διδάκτρων που αναλογεί στον καθένα.

• Σε περίπτωση δοκιμαστικής παρακολούθησης μαθημάτων πρέπει να καταχωρείται κανονικά ο μαθητής στο μητρώο μαθητών. Επίσης στη στήλη συμφωνηθέν ποσό να αναγράφεται η ένδειξη «δοκιμαστική παρακολούθηση» καθώς και να ενημερώνεται αναλόγως η στήλη μεταβολή, μετά την οριστική απόφαση του μαθητή, για παραμονή ή αποχώρηση.

• Δεν υπάρχει υποχρέωση τήρησης πρόσθετου βιβλίου σε περίπτωση που η εκπαίδευση παρέχεται σε εγκαταστάσεις τρίτων (κατοικία μαθητών, ξενοδοχεία, επαγγελματικές εγκαταστάσεις των εκπαιδευομένων κ.λπ.).

• Επί παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης σχετικά με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (H/Y) σε παιδιά προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με σκοπό την απόκτηση γνώσεων ψυχαγωγικού χαρακτήρα, πρέπει να τηρείται μητρώο μαθητών (εγκ. Φ.Π.Α. ΠΟΛ.1041/6-5-2004).

• Όταν οι υπόχρεοι σε τήρηση μητρώου μαθητών διατηρούν και υποκατάστημα κοντά στο κεντρικό και κάποιοι μαθητές παρακολουθούν μαθήματα, άλλες μέρες στο κεντρικό και άλλες στο υποκατάστημα, οι μαθητές πρέπει να καταχωρούνται και στα δύο μητρώα μαθητών. Μπορεί βέβαια να ζητηθεί από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. η κατά διάφορο τρόπο τήρηση του μητρώου μαθητών του υποκαταστήματος ή ακόμα μη τήρησή του.

• Τα εκπαιδευτικά νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (με εξαίρεση τις αστικές εταιρίες της παρ.1 του άρθρου 2 του ΚΒΣ) δεν έχουν υποχρέωση τήρησης θεωρημένου μητρώου μαθητών γιατί δεν διενεργούν πράξεις που υπόκεινται σε Φ.Π.Α.

• Για την εκπαίδευση που παρέχεται μέσω διαδικτύου (τηλεματική) και χωρίς την φυσική παρουσία του μαθητή, δεν τηρείται πρόσθετο βιβλίο.



7. ΒΙΒΛΙΟ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΡΙΔΟΛΟΓΙΟ ΙΑΤΡΩΝ

(Άρθρο 10 παρ.5γ΄ του ΚΒΣ)



7.1 Υπόχρεοι

Οι εκμεταλλευτές κλινικών ή θεραπευτηρίων



Σημείωση

• Από 22.12.2006 ορίζεται ρητά, ότι το βιβλίο μεριδολογίου ιατρών τηρείται από την κλινική για τους συνεργαζόμενους με αυτή γιατρούς που παρέχουν ειδική περίθαλψη σε ασθενείς και αμείβονται από αυτούς. Δεν τηρείται δηλαδή για τους γιατρούς οι οποίοι συνδέονται με σύμβαση έργου με την κλινική και αμείβονται από αυτήν (σχετ. εγκ. ΠΟΛ.1024/15.2.2007, παρ.28.21.).

• Το βιβλίο μεριδολογίου γιατρών τηρείται ακόμη εκτός από τις κλινικές και από τα νοσοκομεία, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή με την οποία λειτουργούν (νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ιδιότυποι οργανισμοί κ.λπ.) και την απαλλαγή τους από τη φορολογία εισοδήματος ή το φόρο προστιθέμενης αξίας (σχετ. εγκ. ΠΟΛ.1024/15.2.2007, παρ.28.21.).



7.2 Χρόνος ενημέρωσης

α. Βιβλίου ασθενών: Άμεσα με την είσοδο και έξοδο του ασθενή (στοιχεία ασθενή – ημερομηνία) και εντός της επομένης με τα λοιπά στοιχεία (Άρθρο 17 παρ.10ε΄ του ΚΒΣ).

β. Βιβλίου μεριδολογίου ιατρών: εντός της επομένης της ειδικής ιατρικής περίθαλψης του ασθενή. (Άρθρο 17 παρ.10στ΄ του ΚΒΣ).



7.3 Περιεχόμενο βιβλίων

Α. Στο βιβλίο ασθενών, με ιδιαίτερη μερίδα για κάθε ασθενή, καταχωρούνται :

• Η χρονολογία εισόδου και εξόδου του ασθενή

• Το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνσή του

• Η κατηγορία της θέσης νοσηλείας του

• Το είδος των παρεχόμενων υπηρεσιών νοσηλείας

• Το είδος και η ποσότητα των χορηγούμενων φαρμάκων και λοιπών υλικών, εκτός των αναλώσιμων (ισχύς από 1/1/03)

• Ο αύξων αριθμός της απόδειξης παροχής υπηρεσιών

• Η χρονολογία αλλαγής και η κατηγορία της νέας θέσης, σε περίπτωση αλλαγής της κατηγορίας θέσης



Β. Στο βιβλίο μεριδολογίου ιατρών φυσικών προσώπων, με ιδιαίτερη μερίδα για κάθε γιατρό, καταχωρούνται:

• Η διεύθυνση του ιατρού, ο Α.Φ.Μ. και η αρμόδια Δ.Ο.Υ. του

• Όταν παρέχονται υπηρεσίες κατ΄ εντολή και για λογαριασμό τρίτου, στο βιβλίο αυτό αναγράφεται ακόμη το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία και ο Α.Φ.Μ. του τρίτου.

• Το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση του ασθενή που δέχεται την ειδική ιατρική περίθαλψη από τον γιατρό.

• Η χρονολογία παροχής της περίθαλψης

• Η κατηγορία της θέσης νοσηλείας του ασθενή

Επί ειδικής ιατρικής περίθαλψης του ασθενή από περισσότερους γιατρούς, τα δεδομένα αυτά καταχωρούνται στις μερίδες όλων των γιατρών.

Οι ανωτέρω διατάξεις εφαρμόζονται και από όλα τα νοσοκομεία, κλινικές και εξωτερικά ιατρεία αυτών, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή με την οποία λειτουργούν και την τυχόν απαλλαγή τους από το φόρο εισοδήματος εφόσον παρέχεται σ’ αυτά περίθαλψη από γιατρούς, στους οποίους καταβάλλεται γι’ αυτήν αμοιβή μη έμμισθης υπηρεσίας.



7.4 Ενδεικτικό υπόδειγμα βιβλίου ασθενών



Αριθμός μερίδας : 9

Ασθενής : Παυλόπουλος Αντώνιος, Λ. Κηφισίας 60, Αθήνα

Χρον. Εισόδου : 10.7.07, Χρον. Εξόδου : 15.7.07

Θέση : Β, Δωμάτιο : 105

Αλλαγή θέσης : Α, Ημερομηνία : 12.7.07, Δωμάτιο : 206

Χρονολογία


Είδος παρεχόμενων υπηρεσιών


Παρατηρήσεις


Αριθμός Α.Π.Υ.












12.7.07


Υπερηχογράφημα νεφρών





20/15.7.07

13.7.07


Λιθοτριψία






















Ενδεικτικό υπόδειγμα βιβλίου μεριδολογίου γιατρών (φυσικών προσώπων)

Γιατρός : Αργυρίου Πέτρος, Κανάρη 1, Χαλάνδρι,

Α.Φ.Μ.: 025852356 - Δ.Ο.Υ. Χαλανδρίου

Χρονολογία


Ονοματεπώνυμο ασθενή


Διεύθυνση


Θέση Νοσηλείας


Παρατηρήσεις

8.9.07


Παναγιωτόπουλος Βασίλειος


Τήνου 15, Γλυφάδα


Β






7.5 Επισημάνσεις

• Στο βιβλίο ασθενών δεν καταχωρούνται φάρμακα και λοιπά υλικά πουαγοράζονται από τους ασθενείς απ’ ευθείας από τα φαρμακεία και χορηγούνται σε αυτούς μέσω της κλινικής. Ως υλικά θεωρούνται τα τεχνητά μέλη, οι βηματοδότες, κλπ. Ως αναλώσιμα θεωρούνται το οξυγόνο, οι γάζες, τα χαρτικά κ.λπ.

• Μεριδολόγιο γιατρών.

· Από 1.1.2003 τηρείται απλότυπο (ν.3052/2002)

· Τηρείται και για τους εσωτερικούς γιατρούς που λαμβάνουν ειδική αμοιβή από τον ασθενή, εκτός από την αμοιβή εμμίσθου υπηρεσίας.

· Δεν απαιτείται ενημέρωσή του για τους γιατρούς που παρέχουν έμμισθη υπηρεσία ή συμμετέχουν στα κέρδη του νοσοκομείου ή κλινικής, εφόσον δεν λαμβάνουν ιδιαίτερη αμοιβή από τον ασθενή (σχετ. εγκ. 40/1977 παρ. 55 και εγκ. 3/1992 παρ.10.5.3).

· Αναγράφεται ο γιατρός φυσικό πρόσωπο, που προσφέρει τις υπηρεσίες σε περίπτωση παροχής υπηρεσιών από εταιρεία γιατρών, με αναγραφή παραπλεύρως και των στοιχείων της εταιρίας για λογαριασμό της οποίας ενεργεί ο γιατρός φυσικό πρόσωπο (σχετ. εγγρ. Υπ. Οικ. 1174547/534/22.8.1994).



8. ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

(Διαγνωστικών κέντρων)

(Άρθρο 10 παρ.5δ΄ του ΚΒΣ)

8.1 Υπόχρεοι

Οι εκμεταλλευτές διαγνωστικών κέντρων.



8.2 Χρόνος ενημέρωσης

Μόλις τελειώσει η εξέταση και πριν από την αποχώρηση του ασθενή (Άρθρο 17 παρ.10ζ΄του ΚΒΣ).



8.3 Περιεχόμενο βιβλίου

Στο βιβλίο επίσκεψης ασθενών καταχωρούνται :

• Το ονοματεπώνυμο κάθε ασθενή

• Το επάγγελμα και η διεύθυνσή του

• Η χρονολογία επίσκεψης

• Ο αριθμός της Α.Π.Υ., όταν εκδοθεί



8.4 Ενδεικτικό υπόδειγμα βιβλίου επίσκεψης ασθενών διαγνωστικών κέντρων

Χρονολογία επίσκεψης


Ονοματεπώνυμο και διεύθυνση


Επάγγελμα ασθενή


Αριθμός Α.Π.Υ.


Παρατηρήσεις(Ασφαλιστικός φορέας κ.λπ.)

18.5.2007


Ανδρέου Ανδρέας, Ολύμπου 5 Καλλιθέα


Έμπορος





Τ.Ε.Β.Ε.



8.5 Επισημάνσεις

• Όταν οι κλινικές και τα θεραπευτήρια έχουν και διαγνωστικό τμήματα για τους εξωτερικούς ασθενείς (όσοι δεν έχουν εισαχθεί στο θεραπευτήριο ή την κλινική) πρέπει να τηρούν υποχρεωτικά βιβλίο επίσκεψης ασθενών.

• Δεν υπάρχει υποχρέωση ενημέρωσης του βιβλίου αυτού για τα δείγματα αίματος και ούρων όταν παραλαμβάνονται για ανάλυση από άλλα κέντρα ή από γιατρούς μικροβιολόγους (σχετ. εγκ. Υπ. Οικ. 1102918/615/21.11.1997).

• Οι εκμεταλλευτές διαγνωστικών κέντρων, από 22/12/2006 και μετά δύνανται να μην καταχωρούν στο βιβλίο επίσκεψης ασθενών τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. κ.λ.π., όταν δεν εισπράττουν ιδιαίτερη αμοιβή από αυτούς.

Στην περίπτωση αυτή τα φορολογικά στοιχεία (Τ.Π.Υ. ή Α.Π.Υ., κατά περίπτωση, αναλόγως της πηγής φορολόγησης του εσόδου) προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εκδίδονται από θεωρημένα χειρόγραφα ή αθεώρητα έντυπα σύμφωνα με την Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ. 1083/2003 ή μηχανογραφικά έντυπα σημαινόμενα με τη χρήση ΕΑΦΔΣΣ σύμφωνα με την Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ. 1082/2003 και ως εκ τούτου δεν καταχωρούνται στο πρόσθετο βιβλίο (σχετ. εγκ. ΠΟΛ.1024/15.2.2007, παρ.28.25).



9. ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΛΑΤΩΝ

(Κέντρων αισθητικής ή γυμναστηρίων)

(Άρθρο 10 παρ.5ε΄ του ΚΒΣ)

9.1 Υπόχρεοι

Οι εκμεταλλευτές κέντρων αισθητικής ή γυμναστηρίων.



9.2 Χρόνος ενημέρωσης

Μόλις αρχίσει η παροχή υπηρεσίας (Άρθρο 17 παρ.10η΄του ΚΒΣ).



9.3 Περιεχόμενο βιβλίου

Στο βιβλίο πελατών για κάθε μια επίσκεψη καταχωρούνται :

• Το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση του πελάτη

• Το είδος της παρεχόμενης υπηρεσίας

• Η χρονολογία επίσκεψής του

• Ο αριθμός της απόδειξης παροχής υπηρεσιών όταν αυτή εκδοθεί.

Επί διαρκούς παροχής υπηρεσίας καταχωρούνται :

· Το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση του πελάτη

· Το συμφωνηθέν ποσό

· Η χρονολογία έναρξης και διακοπής της παροχής υπηρεσίας



9.4 Ενδεικτικό υπόδειγμα βιβλίου πελατών



Χρονολογία επίσκεψης


Ονοματεπώνυμο και διεύθυνση πελάτη


Είδος παρεχόμενης υπηρεσίας


Αριθμός Α.Π.Υ.


Συμπληρώνονται επί διαρκούς παροχής υπηρεσίας

Συμφωνηθέν ποσό


Διάρκεια παροχής υπηρεσίας

Έναρξη


Λήξη

5.5.07


Γεωργίου Αθαν.

Τήνου 10, Κυψέλη


Περιποίηση προσώπου


57/5.5.07













Σπυροπούλου Β.,

Λ.Μεσογείων 120, Χολαργός


Αποτρίχωση


-


300 €


20.8.07


30.9.07



9.5 Επισημάνσεις

Για την εφαρμογή της σχετικής διάταξης:

· Κέντρα αισθητικής θεωρούνται εκείνες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον καλλωπισμό και γενικά με την περιποίηση του σώματος, είτε με τη χρήση τεχνικών ή ιατρικών μέσων είτε όχι (π.χ. κέντρα αδυνατίσματος, μεταβολισμού, καλλωπισμού, παροχής συμβουλών διαίτης, αδυνατίσματος και παρακολούθησης βάρους, κέντρα εμφύτευσης μαλλιών κ.λπ.).

· Στην έννοια του γυμναστηρίου, περιλαμβάνονται μόνο εκείνα που η παρεχόμενη εκγύμναση σχετίζεται με τον καλλωπισμό και γενικά με την περιποίηση του σώματος (απλή γυμναστική, αερόμπικ, Body Building κ.λπ.) και όχι με την άθληση ή την εκμάθηση συγκεκριμένου αθλήματος, οπότε, εμπίπτει στην έννοια της σχολής, για την οποία τηρείται μητρώο μαθητών, με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 5 περίπτωση β' του άρθρου αυτού (σχετ. παρ.10.5.5 άρθρο 10 εγκ.3/24.11.1992).

· Στις αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα) οι οποίες παραχωρούνται προς χρήση σε πελάτες-αθλητές ή γυμναζόμενους, από επιχειρήσεις εκμετάλλευσής τους, όταν δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες εκμάθησης του αθλήματος, ούτε υπάρχουν όργανα γυμναστικής που να προσδίδουν στο χώρο την έννοια του γυμναστηρίου, δεν δημιουργείται υποχρέωση τήρησης βιβλίου πελατών (ως γυμναστήριο) ή μητρώου μαθητών (ως εκπαιδευτήριο). (εγγ. Υπ. Οικ. 113783/785/14.11.1997).

· Ο επιτηδευματίας του οποίου το αντικείμενο εργασιών είναι περιποίηση νυχιών χεριών και ποδιών, επειδή η δραστηριότητα αυτή εμπίπτει στην έννοια της περιποίησης του σώματος, υποχρεούται στην τήρηση πρόσθετου βιβλίου πελατών.

· Επίσης, ο επιτηδευματίας ο οποίος παρέχει υπηρεσίες κομμωτηρίου και επιπλέον παρέχει υπηρεσίες στο κομμωτήριο αυτό, περιποίησης χεριών και ποδιών, έχει υποχρέωση να τηρεί το εν λόγω βιβλίο πελατών για τους πελάτες εκείνους στους οποίους παρέχει τέτοιες υπηρεσίες περιποίησης. Σημειώνεται ότι το βιβλίο αυτό δεν αφορά τους πελάτες στους οποίους παρέχει μόνο υπηρεσίες κομμωτηρίου. (σχετ. εγγρ. Υπ. Οικ. 1038342/315/0015/21-06-2006).

· Από την 22/12/2006, με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 30 του ν.3522/2006, παρέχεται η δυνατότητα μετά από γνωστοποίηση στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. τήρησης ιδιαίτερης σειράς για το ανωτέρω πρόσθετο βιβλίο, όταν παρέχονται διαρκείς υπηρεσίες, με την προϋπόθεση ότι το βιβλίο θα θεωρείται με την ένδειξη «Διαρκής παροχή υπηρεσίας».



10. ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΩΝ ΟΔΗΓΩΝ

(Άρθρο 10 παρ.5στ΄ του ΚΒΣ)



10.1 Υπόχρεοι

Οι εκπαιδευτές οδηγών αυτοκινήτων, μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών για κάθε εκπαιδευτικό αυτοκίνητο ή μοτοποδήλατο ή μοτοσικλέτα.

Επισημάνσεις:

• Η υποχρέωση τήρησης του υπόψη βιβλίου για τους εκπαιδευτές οδηγών μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών αρχίζει από την 1.3.2007, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτ. ιβ΄ του άρθρου 39 του ν.3522/2006 και σε αυτό καταχωρούνται οι εκπαιδευόμενοι οδηγοί που εκπαιδεύονται από την ημερομηνία αυτή και μετά, ανεξάρτητα εάν πριν την ημερομηνία αυτή είχαν δεχτεί υπηρεσίες εκπαίδευσης.

• Οι ανωτέρω επιτηδευματίες, λόγω της τήρησης του πρόσθετου βιβλίου έχουν υποχρέωση να εκδίδουν Α.Π.Υ. σύμφωνα με τις διατάξεις της Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ.1083/2003 (ΦΕΚ Β΄ 794/19.6.2003), τον αύξοντα αριθμό και την αξία των οποίων καταχωρούν στο βιβλίο αυτό μέχρι το τέλος της επόμενης ημέρας από την έκδοσή τους (σχετ. εγκ. ΠΟΛ.1024/15.2.2007, παρ.28.22).



10.2 Χρόνος ενημέρωσης

Με την έναρξη και τη λήξη του μαθήματος ή της εξέτασης. (Άρθρο 17 παρ.10θ΄του ΚΒΣ).



10.3 Περιεχόμενο βιβλίου

Στο βιβλίο εκπαιδευομένων οδηγών καταχωρούνται:

• Το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση του εκπαιδευόμενου

• Το συμφωνηθέν ποσό της αμοιβής

• Η χρονολογία και η ώρα έναρξης και λήξης κάθε μαθήματος.

• Ανάλογη υποχρέωση υπάρχει και για την παράσταση του εκπαιδευτή κατά την εξέταση των υποψηφίων οδηγών.



10.4 Ενδεικτικό υπόδειγμα βιβλίου εκπαιδευόμενων οδηγών



α/ α


Χρονολογία


Ωρα μαθήματος


Στοιχεία πελάτη


Ποσό συμφωνηθείσας αμοιβής


Παρατηρήσεις


Αριθμός και αξία Α.Π.Υ.

Έναρξη


Λήξη


Ονοματεπώνυμο


Διεύθυνση

1.


20.7.07


10.00΄


11.00΄


Σταθάκη Σοφία


Λ.Πεντέλης 1, Μαρούσι


30 €


Παράσταση




2.


20.7.07


11.30΄


12.30΄


Μάρκου Γρηγόριος


Τεμπών 15, Αθήνα


20 € την ώρα







3.


21.7.07


8.00΄


10.00΄


Γρηγορίου Αθανάσιος


Βύρωνος 8, Παγκράτι


25 € την ώρα









10.5 Επισημάνσεις

• Το ανωτέρω βιβλίο κατά τη διάρκεια του μαθήματος ή της εξέτασης τηρείται υποχρεωτικά επί του αυτοκίνητου, της μοτοσικλέτας ή του μοτοποδηλάτου αντίστοιχα.

• Τηρούνται τόσα βιβλία, όσα τα αυτοκίνητα, οι μοτοσικλέτες και τα μοτοποδήλατα του εκμεταλλευτή της σχολής.

• Για την θεωρητική εκπαίδευση των οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών υπάρχει υποχρέωση τήρησης Μητρώου μαθητών, στην επαγγελματική εγκατάσταση της σχολής εκπαιδευτών οδηγών, όπου παρέχεται η εκπαίδευση.



11. ΒΙΒΛΙΟ Ή ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΑΓΑΘΩΝ

(Άρθρο 10 παρ.5ζ΄ του ΚΒΣ)



11.1 Υπόχρεοι

Ο επισκευαστής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων, μηχανών και μηχανημάτων, από 22/12/2006, για τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, έπιπλα, μηχανές και μηχανήματα που παραλαμβάνει στην επαγγελματική του εγκατάσταση από ιδιώτη ή επιτηδευματία και τα οποία δεν συνοδεύονται με στοιχείο διακίνησης του ΚΒΣ.

Όταν αντί του ανωτέρω βιβλίου, τηρείται δελτίο επισκευής αγαθών το δελτίο αυτό εμπίπτει στις διατάξεις περί έκδοσης στοιχείου και πρέπει να εκδίδεται τουλάχιστον διπλότυπο σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 18 του ΚΒΣ.

Ο εν λόγω επιτηδευματίας, μέχρι και 21/12/2006, υποχρεωνόταν με τις προϊσχύουσες διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του ΚΒΣ σε τήρηση βιβλίου ή δελτίου ποσοτικής παραλαβής.



11.2 Χρόνος ενημέρωσης

Άμεσα με την παραλαβή του προς επισκευή αγαθού. (Άρθρο 17 παρ.10κβ΄ του ΚΒΣ).



11.3 Περιεχόμενο βιβλίου

Στο βιβλίο ή δελτίο επισκευής αγαθών καταχωρούνται :

· Το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία του αποστολέα

· Η διεύθυνση και το επάγγελμα του αποστολέα

· Η ημερομηνία της παραλαβής

· Το είδος των προς επισκευή αγαθών που παραλαμβάνονται

· Η ποσότητα των προς επισκευή αγαθών που παραλαμβάνονται



11.4 Τρόπος έκδοσης των Α.Π.Υ.

· Οι ως άνω επιτηδευματίες δύνανται να εκδίδουν τις Α.Π.Υ. προς το κοινό με τη χρήση απλής φορολογικής ταμειακής μηχανής (Φ.Τ.Μ.) του ν. 1809/1988 και μετά την ένταξη του βιβλίου ή δελτίου ποσοτικής παραλαβής στις διατάξεις της παρ.5 του άρθρου 10 του ΚΒΣ, με την απαραίτητη προϋπόθεση να αναγράφουν τον α/α και την αξία τους μέχρι το τέλος της επόμενης ημέρας από την έκδοσή τους στο πρόσθετο βιβλίο ή δελτίο.

· Για τις λοιπές περιπτώσεις εκδίδονται για την παροχή των υπηρεσιών προς το κοινό και προς τους επιτηδευματίες Α.Π.Υ. χειρόγραφες ή μηχανογραφικές αθεώρητες βάσει των διατάξεων της Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ.1083/2003 και προαιρετικά οι μηχανογραφικές με σήμανση βάσει των διατάξεων της Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ. 1082/2003.

· Στο περιεχόμενό τους αναγράφονται τα στοιχεία που ορίζονται με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του ΚΒΣ και σε περίπτωση που εκδίδονται μηχανογραφικά και σημαίνονται με τη χρήση ΕΑΦΔΣΣ, παρέλκει η αναγραφή του α/α και της αξίας της σχετικής ΑΠΥ στο βιβλίο ή δελτίο (σχετ. εγκ. ΠΟΛ.1024/15.2.2007, παρ.28.23).



11.5 Επισημάνσεις

· Με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1024/2007 δόθηκε η δυνατότητα στον επιτηδευματία που τηρούσε θεωρημένο βιβλίο ή δελτίο ποσοτικής παραλαβής, αντί να θεωρήσει το βιβλίο ή το δελτίο που ορίζεται με τις νέες διατάξεις της ανωτέρω περίπτωσης ζ΄ του άρθρου 10 του ΚΒΣ, να συνεχίσει την τήρηση του βιβλίου ή δελτίου ποσοτικής παραλαβής που τηρούσε μέχρι την εξάντληση των θεωρημένων εντύπων.

· Στην περίπτωση κατά την οποία ο ανωτέρω επιτηδευματίας εξέδιδε δελτίο ποσοτικής παραλαβής με Η/Υ σημαινόμενο με τη χρήση ΕΑΦΔΣΣ, μπορεί να συνεχίσει να εκδίδει σημαινόμενο και το μηχανογραφικό δελτίο επισκευής αγαθών.



12. ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ

(Άρθρο 10 παρ.5η΄ του ΚΒΣ)



12.1 Υπόχρεοι

Οι εκμεταλλευτές ψυκτικών χώρων και χώρων αποθήκευσης αγαθών τρίτων:

· Εκδίδουν αθεώρητο διπλότυπο δελτίο εισαγωγής στο ψυγείο ή τίτλο αποθήκευσης

· Τηρούν θεωρημένο βιβλίο αποθήκευσης σε μερίδες κατά αποθέτη



12.2 Περιεχόμενο και χρόνος ενημέρωσης του διπλότυπου δελτίου εισαγωγής ή του τίτλου αποθήκευσης

Στο διπλότυπο δελτίο εισαγωγής ή στον τίτλο αποθήκευσης, αναγράφονται:

· Το ονοματεπώνυμο του αποθέτη

· Το επάγγελμα και τη διεύθυνσή του

· Το είδος, η ποσότητα, ο τρόπος και τα σημεία συσκευασίας των αγαθών που αποθηκεύονται.

Κατά την εξαγωγή ο ως άνω εκμεταλλευτής εκδίδει δελτίο αποστολής, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 11 του ΚΒΣ.

• Το διπλότυπο δελτίο εισαγωγής ή ο τίτλος αποθήκευσης εκδίδεται κατά την εισαγωγή. (παρ.10.5.8. Εγκ.3/1992 ΚΒΣ)



12.3 Περιεχόμενο και χρόνος ενημέρωσης του βιβλίου αποθήκευσης

Το βιβλίο αποθήκευσης τηρείται σε μερίδες κατά αποθέτη όπου καταχωρούνται:

• Η διεύθυνση και η αρμόδια Δ.Ο.Υ. του αποθέτη

• Σε κάθε μερίδα καταχωρεί:

• Τα δεδομένα των δελτίων εισαγωγής και αποστολής

• Τον αριθμό του παραστατικού εσόδων

• Το βιβλίο αποθήκευσης ενημερώνεται εντός της μεθεπόμενης της εισαγωγής και εξαγωγής των αγαθών (Άρθρο 17 παρ.10ια΄ ΚΒΣ).



Επισημάνσεις

Από την 1/1/2003 το βιβλίο αποθήκευσης τηρείται απλότυπο. (Μέχρι την 31/12/2002 τηρούνταν διπλότυπο).

· Όταν στον αποθηκευτικό χώρο παραλαμβάνονται αγαθά τρίτων, με σκοπό την πώληση για λογαριασμό του αποστολέα, δεν υπάρχει υποχρέωση τήρησης βιβλίου αποθήκευσης, εφόσον αποδεικνύεται για τα αγαθά αυτά ότι σκοπός τους είναι η πώληση για λογαριασμό τρίτου (εγγρ.1044936/426/30.5.2000). Αν όμως ο σκοπός της αποστολής των αγαθών είναι η φύλαξη με συμφωνημένο αντίτιμο-αμοιβή και στη συνέχεια η πώληση για λογαριασμό του εντολέα – τρίτου, τότε τηρείται βιβλίο αποθήκευσης.

· Σε περίπτωση μεταβίβασης κυριότητας αποθηκευμένων αγαθών, τα οποία εξακολουθούν να παραμένουν στο χώρο αποθήκευσης, εκδίδεται δελτίο αποστολής στο οποίο αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του νέου και του παλαιού αποθέτη με μνεία ότι αυτά μεταβιβάστηκαν χωρίς να απομακρυνθούν από το ψυγείο ή την αποθήκη.

· Ταυτόχρονα θα εκδίδεται και δελτίο εισαγωγής στο όνομα του νέου αποθέτη και θα γίνονται οι δέουσες εγγραφές στις μερίδες και των δύο αποθετών στο βιβλίο αποθήκευσης.

· Οι εκμεταλλευτές αποθηκών, ψυγείων κ.λπ. που τηρούν πρόσθετο βιβλίο αποθήκευσης του άρθρου 10 παρ.5 περ. η΄ του ΚΒΣ, υποχρεούνται μεταξύ των άλλων στην αναγραφή των ειδών αναλυτικά. Με την εγκ.ΠΟΛ.1306/5.12.1995 έγινε δεκτό ότι οι επιχειρήσεις αυτές για τα παραλαμβανόμενα αγαθά από χώρες της Ε.Ε., μπορούν αναλογικά εφαρμοζομένων των σχετικών διατάξεων της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1100/4.4.1995 να αναγράφουν το είδος, κατά γενική κατηγορία, με τις προϋποθέσεις που τίθενται στην απόφαση αυτή (αναγραφή των στοιχείων και του εισαγωγέα, όταν είναι πρόσωπο διάφορο του αποθέτη, παραλαβή και φύλαξη των παραστατικών που εξειδικεύουν τα είδη κ.λπ.).

· Επί μηχανογραφικής τήρησης του βιβλίου αποθήκευσης, παρέχεται η δυνατότητα εκτύπωσής του ή εγγραφής του σε θεωρημένο οπτικό δίσκο (CD ROM τεχνολογίας WORD) μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα εκείνου που αφορούν τα οικονομικά δεδομένα του ανωτέρω βιβλίου (Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1027/20-02-2003).



13. ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

(Άρθρο 10 παρ.5θ΄ του ΚΒΣ)



13.1 Υπόχρεοι

Οι εκμεταλλευτές χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων.



13.2 Χρόνος ενημέρωσης

Με την είσοδο και έξοδο του οχήματος (Άρθρο 17 παρ.10ιβ΄του ΚΒΣ).



13.3 Περιεχόμενο βιβλίου

Στο βιβλίο στάθμευσης για κάθε όχημα καταχωρούνται:

· Η χρονολογία και η ώρα της εισόδου και εξόδου

· Ο αριθμός κυκλοφορίας



Επί μηνιαίας ή διαρκούς μίσθωσης καταχωρούνται:

• ο αριθμός κυκλοφορίας

• η χρονολογία έναρξης και λήξης της μίσθωσης

• το συμφωνηθέν ποσό



Ενδεικτικά υποδείγματα βιβλίου στάθμευσης οχημάτων

α. Βιβλίο στάθμευσης οχημάτων με την ώρα ή διαρκείς μισθώσεις (μη συνενωμένο)



Χρονολογία Εισόδου


Ώρα εισόδου


Αριθμός κυκλοφορίας οχήματος


Χρονολογία εξόδου


Ώρα Εξόδου


Συμπληρώνεται επί μηνιαίας παροχής υπηρεσίας


Συμφωνηθέν ποσό


Παρατηρήσεις


Αριθμός και αξία Α.Π.Υ.

Διάρκεια μίσθωσης

Έναρξη


Λήξη

10.1.07


10.00


ΥΒΒ 3522


10.1.07


12.30














2/10.1.07

10,00€

-


-


ΕΧΑ 2523


-


-


15.1.07


15.2.07


70 € μηνιαίως









Σημείωση: Όταν μισθώνεται μια θέση από πελάτη που διαθέτει δύο αυτοκίνητα και τα σταθμεύει εναλλάξ, τότε στη θέση του αριθμού κυκλοφορίας αναγράφονται οι αριθμοί και των δύο αυτοκινήτων και γίνεται σχετική μνεία στη στήλη «παρατηρήσεις». Επιπλέον στη στήλη «παρατηρήσεις» αναγράφονται και οι λοιπές περιπτώσεις (π.χ. στοιχεία του εντολέα πελάτη).



β. Συνενωμένο βιβλίο στάθμευσης – Α.Π.Υ.








ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ - ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ




ΕΠΩΝΥΜΙΑ………………………





ΣΕΙΡΑ……………………………




ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ……………………





ΑΥΞΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ……………




Δ/ΝΣΗ……………………………










Α.Φ.Μ……………………………










Δ.Ο.Υ……………………………ΑΡΙΘ.ΚΥΚΛ…………





















Χρονολογία


Εισόδου………………………………...



Εξόδου………………………………….


Ποσό Αμοιβής









Ώρα


Εισόδου………………………………...



Εξόδου…………………………………


ΣΥΝΟΛΟ






Επισημάνσεις

· Δεν επιτρέπεται η τήρηση του βιβλίου στάθμευσης σε μερίδες κατά αυτοκίνητο, τόσο επί διαρκούς όσο και επί μη διαρκούς μίσθωσης (σχετ. εγγρ. Υπ. Οικ. 1072750/416/15.7.1997).

· Στην περίπτωση που η αμοιβή είναι καθορισμένη σε ημερήσια βάση και δεν επηρεάζεται από τις ώρες παραμονής του αυτοκινήτου, η ώρα της εξόδου μπορεί να μην αναγράφεται στο βιβλίο στάθμευσης, με την προϋπόθεση όμως ότι η αμοιβή για όλα τα αυτοκίνητα είναι καθορισμένη σε ημερήσια βάση προεκτυπωμένη στο συνενωμένο έντυπο και θα έχει αναρτηθεί σχετική πινακίδα.

Όταν όμως ένα αυτοκίνητο παραμένει περισσότερες ημέρες και με δεδομένο ότι η ημερήσια αμοιβή είναι προεκτυπωμένη, τότε κάθε ημέρα θα πρέπει να γίνεται σχετική καταχώρηση στο βιβλίο στάθμευσης και θα εκδίδονται τόσες Α.Π.Υ. όσες και οι ημέρες της παραμονής (σχετ. εγγρ. Υπ. Οικ. 1093828/664/26.10.99) ή θα εκδίδεται κάθε ημέρα διαφορετική «Α.Π.Υ. – Βιβλίο στάθμευσης».

· Δεν υφίσταται υποχρέωση ενημέρωσης του βιβλίου στάθμευσης για τη στάθμευση αυτοκινήτων που ανήκουν στον επιτηδευματία, τους εταίρους, ή το προσωπικό της επιχείρησης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κάθε πρόσφορο στοιχείο, όπως το καταστατικό της εταιρείας, οι καταστάσεις του προσωπικού, οι άδειες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων κ.λπ. (σχετ. έγγραφο Υπ. Οικ. 1021879/146/0015/27.2.1997).

· Σε περίπτωση εκμίσθωσης θέσεων πάρκιν σε κατόχους οχημάτων, από ιδιοκτήτες οικοπέδων, εφόσον η εκμίσθωση των θέσεων δεν συνοδεύεται από υπηρεσίες φύλαξης ή άλλες υπηρεσίες (παρκαδόρος, γραφείο, τηλέφωνο κ.λπ.) ο δε κάτοχος του αυτοκινήτου μισθώνει το χώρο με το μήνα, «έχει δικό του κλειδί» εισόδου και εξόδου, εάν ο χώρος είναι περιφραγμένος, τότε δεν υπάρχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων διότι το εισόδημα αποκτάται από εκμετάλλευση ακινήτων (Α’ πηγή). Αντίθετα όταν προσφέρονται υπηρεσίες, τηρούνται βιβλία και εκδίδονται στοιχεία (σχετ. εγγρ. Υπ. Οικ. 1105074/643/6.11.1997).

· Όταν το βιβλίο στάθμευσης είναι συνενωμένο με την απόδειξη παροχής υπηρεσιών σε ενιαίο έντυπο, αναγράφονται σε αυτό όλα τα απαραίτητα στοιχεία που ορίζονται από τις διατάξεις της παρ.5θ΄ του άρθρου 10 και της παρ.2 του άρθρου 13 του ΚΒΣ.

· Από την 22/12/2006, με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 30 του ν.3522/2006, παρέχεται η δυνατότητα μετά από γνωστοποίηση στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. τήρησης ιδιαίτερης σειράς για το ανωτέρω πρόσθετο βιβλίο, όταν παρέχονται διαρκείς υπηρεσίες, με την προϋπόθεση ότι το βιβλίο θα θεωρείται με την ένδειξη «Διαρκής παροχή υπηρεσίας».



14. ΒΙΒΛΙΟ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

(Άρθρο 10 παρ.5ι΄ του ΚΒΣ)



14.1 Υπόχρεοι

α) Οι εκμεταλλευτές συνεργείων επισκευής και συντήρησης :

• αυτοκινήτων,

• μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων,

• γεωργικών και λοιπών αυτοκινούμενων μηχανημάτων.

β) Οι εκμεταλλευτές πλυντηρίων :

· αυτοκινήτων,

· μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων.



Επισήμανση

Από 22.12.2006 το ανωτέρω βιβλίο δεν τηρείται πλέον από τον επιτηδευματία που διατηρεί επιχείρηση πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων, τροχόσπιτων, σκαφών αναψυχής, γεωργικών και λοιπών αυτοκινούμενων μηχανημάτων, για λογαριασμό του ή λογαριασμό τρίτου. Ο επιτηδευματίας αυτός τηρεί για τις πωλήσεις των πιο πάνω αγαθών, βιβλίο μεταχειρισμένων αγαθών, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης ιε΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 10 του Κ.Β.Σ., όπως ισχύουν (σχετ. εγκ. ΠΟΛ1024/ 15.2.2007, παρ.28.24).



14.2 Χρόνος ενημέρωσης

Με την είσοδο και στάθμευση του οχήματος στον κύριο χώρο του συνεργείου και την αποχώρηση του οδηγού του ή την έναρξη των εργασιών επισκευής, καθώς και με την έξοδο του οχήματος. (Άρθρο 17 παρ.10ιγ΄ του ΚΒΣ).



14.3 Περιεχόμενο βιβλίου

Στο βιβλίο εισερχομένων για κάθε όχημα καταχωρούνται :

· Το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία του κατόχου και η διεύθυνσή του

· Η χρονολογία εισόδου και εξόδου

· Ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος

· Το είδος του οχήματος εφόσον δεν υπάρχει αριθμός κυκλοφορίας.

· Κατ’ εξαίρεση ο εκμεταλλευτής πλυντηρίου αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων δεν αναγράφει στο βιβλίο εισερχομένων το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του κατόχου.



14.4 Ενδεικτικό υπόδειγμα βιβλίου εισερχομένων οχημάτων



α/α


Χρονολογία


Αριθμός κυκλοφορίας ή είδος οχήματος


Στοιχεία πελάτη


Παρατηρήσεις


Αριθμός και Αξία Α.Π.Υ.

Εισόδου


Εξόδου


Ονοματεπώνυμο


Διεύθυνση

1.


2.4.07


10.4.07


ΥΕΡ 5226


Αργυρίου Πέτρος


Σπετσών 1 Κυψέλη


Δωρεάν

(Υπογραφή)




2.


18.4.07


25.4.07


ΝΑΚ 5228


Πέτρου Βασίλης


Ειρήνης 8 Πεύκη


Προσωρινή έξοδος προς ζυγοστάθμιση για συνέχιση επισκευής




3.


18.4.07


20.4.07


FIAT


Ιωάννου Αθανάσιος


Κηφισίας 10 Αθήνα


Ανάριθμο




4.


5.5.07


8.5.07


ΜΑΕ 2214


Γεωργίου Νίκος


Κύπρου 2 Αθήνα


Εγγύηση κατ’ εντολή της OPEL






14.5 Επισημάνσεις

· Από 22.12.2006 δεν τηρείται το ανωτέρω πρόσθετο βιβλίο από τον εκμεταλλευτή πλυντηρίου που λειτουργεί με το σύστημα της αυτοεξυπηρέτησης, εφόσον τα στοιχεία αξίας εκδίδονται αυτόματα κατά τη συναλλαγή μέσω κατάλληλης διασύνδεσης φορολογικού μηχανισμού εγκεκριμένου μοντέλου του ν.1809/1988 (ΦΕΚ222Α΄). Επίσης, ο επιτηδευματίας, εκμεταλλευτής πλυντηρίου που λειτουργεί με το σύστημα της αυτοεξυπηρέτησης, ο οποίος στον ίδιο χώρο εκμεταλλεύεται και πλυντήριο που λειτουργεί με τον κλασικό τρόπο και για το οποίο υπάρχει υποχρέωση τήρησης του βιβλίου αυτού, απαλλάσσεται από την τήρηση του παραπάνω βιβλίου μόνο όμως για αυτό που αφορά στο πλυντήριο που λειτουργεί με το σύστημα της αυτοεξυπηρέτησης (σχετ. εγκ. ΠΟΛ.1024/15.2.2007, παρ.28.24.).

· Η καταχώρηση στο ανωτέρω βιβλίο γίνεται, όταν το όχημα εισέλθει και σταθμεύει στο κύριο χώρο του συνεργείου και αποχωρήσει ο οδηγός του ή αρχίσει η εργασία της επισκευής.

· Όταν η επισκευή ή η συντήρηση γίνεται δωρεάν ή λόγω εγγύησης ή κατ’ εντολή και για λογαριασμό τρίτου, πρέπει να γίνεται σχετική αναφορά στις παρατηρήσεις του βιβλίου εισερχομένων και να υπογράφει παραπλεύρως ο πελάτης.

· Εφόσον το όχημα καταχωρηθεί και δεν γίνει η επισκευή για οποιοδήποτε λόγο, γίνεται ανάλογη μνεία στο βιβλίο και υπογράφει ο πελάτης. Επίσης αν δεν λαμβάνεται αμοιβή αναγράφεται σε ειδική στήλη του βιβλίου αυτού η ένδειξη «δωρεάν», υπογράφει παραπλεύρως ο πελάτης και εκδίδεται Α.Π.Υ. σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ.2 του ΚΒΣ.

· Οι επιχειρήσεις πώλησης και παράλληλα τοποθέτησης από αυτές εξατμίσεων, ελαστικών και λοιπών εξαρτημάτων, ραδιοφώνων, ραδιομαγνητοφώνων, συστημάτων συναγερμού, οργάνων ακριβείας κ.λπ., έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίου εισερχομένων οχημάτων, όπως έχει γίνει παγίως δεκτό (σχετ. εγκ.3/1992 παρ. 10.5.10.4 και 10.5.10.5).

· Επί επισκευής ή συντήρησης μερών ή εξαρτημάτων οχημάτων, χωρίς την εισαγωγή των οχημάτων στο συνεργείο (βουλκανιζατέρ κ.λπ.) δεν υπάρχει υποχρέωση καταχώρησης στο βιβλίο εισερχομένων.

· Τα συνεργεία των επιχειρήσεων πώλησης καινούργιων αυτοκινήτων που ασχολούνται αποκλειστικά με εργασίες που απαιτούνται για να κινηθούν τα αυτοκίνητα και να παραδοθούν καθ’ όλα έτοιμα στους αγοραστές (π.χ. αποκήρωσης), καθώς και με εργασίες που παρέχονται λόγω ανειλημμένης (συμβατικής) υποχρέωσης, χωρίς καμία αμοιβή, δεν έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίου εισερχομένων (εγκ.3/1992 παρ.10.5.10.7).

· Τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ, τα οποία πραγματοποιούν εργασίες «Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων» προκειμένου να πιστοποιήσουν την καταλληλότητα των οχημάτων, υποχρεούνται στην τήρηση του παρόντος πρόσθετου βιβλίου εισερχομένων.



15. ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

(Άρθρο 10 παρ.5ια΄ του ΚΒΣ)



15.1 Υπόχρεοι

Οι ιατροί και οι οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων, καθώς και οι εταιρείες που παρέχουν ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες (εκτός των κτηνιάτρων).



15.2 Χρόνος ενημέρωσης

Με την είσοδο του ασθενή στο χώρο της εξέτασης (Άρθρο 17 παρ.10ι΄ του ΚΒΣ).



15.3 Περιεχόμενο βιβλίου

Στο βιβλίο επίσκεψης ασθενών για κάθε ασθενή καταχωρούνται :

· Το ονοματεπώνυμό του

· Η διεύθυνσή του

· Η χρονολογία επίσκεψης



15.4 Επισημάνσεις

· Μέχρι την 31/12/02 οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων πλην οδοντιάτρων και κτηνίατρων τηρούσαν βιβλίο επίσκεψης ασθενών με βάση τις διατάξεις του ν.2065/1992 (Άρθρο 64 παρ.11).

· Για τους κτηνιάτρους εξακολουθεί να μην υπάρχει υποχρέωση τήρησης βιβλίου ασθενών.

· Το βιβλίο επίσκεψης ασθενών τηρείται στο χώρο εξέτασης του ασθενή ή στο χώρο παροχής σε αυτόν ιατρικών συμβουλών (ιατρείο, οδοντιατρείο, εργαστήριο κ.λπ.) και όχι για υπηρεσίες εκτός των εγκαταστάσεων του γιατρού (π.χ. στα σπίτια των ασθενών, σε σχολεία, αθλητικούς συλλόγους κ.λπ). Στην δεύτερη περίπτωση οι εκδιδόμενες Α.Π.Υ. είναι θεωρημένες. (σχετ. ΠΟΛ.1216/92)

· Οι Α.Π.Υ. των ιατρών και οδοντιάτρων για τις υπηρεσίες που παρέχουν και έχουν υποχρέωση καταχώρησης στο πρόσθετο βιβλίο, εκδίδονται αθεώρητες. Η έκδοση αθεώρητων Α.Π.Υ. ισχύει από 1/1/2003 όταν το βιβλίο αυτό εντάχθηκε ως περίπτωση στο άρθρο 10 παρ.5 του ΚΒΣ.

· Σε εξέταση από εργαστηριακούς ιατρούς (μικροβιολόγοι, ακτινολόγοι κ.λπ.) το βιβλίο ενημερώνεται μόνο κατά την ημέρα της εξέτασης και όχι όταν παραδίδονται οι εξετάσεις. Το ίδιο ισχύει και όταν οι εξετάσεις αυτές προσκομίζονται για να επιδειχθούν στον γιατρό που έδωσε την εντολή να γίνουν, εφόσον δεν καταβάλλεται αμοιβή κατά την επίσκεψη αυτή. (σχετ. ΠΟΛ.1216/92).

· Όταν ο ιατρός εξετάζει ασθενείς στο ιατρείο του, κατ’ εντολή της εταιρείας στην οποία εργάζονται και αμείβεται από αυτήν, έχει υποχρέωση να καταχωρεί στο βιβλίο επίσκεψης ασθενών τα φυσικά πρόσωπα και επιπλέον να αναγράφει τα στοιχεία της εταιρείας (εντολέας). Η Α.Π.Υ. εκδίδεται προς την εταιρεία κατά το χρόνο της είσπραξης (σχετ. εγγ. Υπ. Οικ. 1034881/302/20.4.2000).

· Οι ιατροί που έχουν συμβληθεί με το Δημόσιο ή έχουν σύμβαση μίσθωσης εργασίας (μισθωτοί) ή μίσθωσης έργου με ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, κ.λπ.) και έχουν την υποχρέωση να δέχονται τους ασφαλισμένους αυτούς στο ιατρείο τους, χωρίς να λαμβάνεται ιδιαίτερη αμοιβή κατά επίσκεψη από τους ασθενείς, δεν υποχρεούνται να καταχωρούν τα στοιχεία των ασθενών αυτών στο τηρούμενο βιβλίο. Αντίθετα, όταν λαμβάνεται μέρος αμοιβής ή ποσοστό συμμετοχής ενημερώνεται κανονικά το βιβλίο. Η ιδιότητα των ασθενών αυτών ως ασφαλισμένων στο Δημόσιο ή σε κάποιο ταμείο θα αποδεικνύεται από το ατομικό βιβλιάριο υγείας, από το οποίο θα έχει αποκοπεί η σχετική απόδειξη ή από την αναγραφή στο ασφαλιστικό βιβλιάριο του ονόματος του οικογενειακού ιατρού. Όλους τους άλλους ασθενείς, ακόμα και αυτούς που δέχεται ο γιατρός δωρεάν υποχρεούται να τους καταχωρεί στο Βιβλίο Ασθενών (σχετ. ΠΟΛ.1271 ν.3052/2002).

· Οι ιατροί που συνεργάζονται με διαγνωστικό κέντρο, οι οποίοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις του και αμείβονται από αυτό και όχι από τους ασθενείς που εξετάζουν, δεν έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίου επίσκεψης ασθενών.

· Όταν εκδίδεται μια απόδειξη παροχής υπηρεσιών για περισσότερες από μία επισκέψεις του ίδιου ασθενή, ή όταν η αμοιβή καταβάλλεται κατόπιν συμφωνίας με την ολοκλήρωση των ιατρικών υπηρεσιών και εκδίδονται μία ή περισσότερες αποδείξεις ανάλογα αν η αμοιβή καταβάλλεται εφάπαξ ή τμηματικά επί παροχής υπηρεσιών με διάρκεια (π.χ. παρακολούθηση εγκύου μέχρι τον τοκετό από γυναικολόγο, απονεύρωση από οδοντίατρο), οι αριθμοί των αποδείξεων αυτών καταχωρούνται στο βιβλίο επίσκεψης ασθενών σε όλες τις επισκέψεις που καλύπτονται από αυτές (σχετ. ΠΟΛ.1271/02).

· Ειδικά για τους οδοντιάτρους, παρέχεται η δυνατότητα επί παροχής υπηρεσιών που διαρκούν (π.χ. απονευρώσεις), το πρόσθετο βιβλίο να ενημερώνεται με την έναρξη της παροχής της υπηρεσίας, με σχετική σημείωση «συνεχίζονται οι επισκέψεις» και με την ολοκλήρωση των υπηρεσιών να αναγράφεται και η ημερομηνία αυτή (σχετ. ΠΟΛ.1271/02).

· Για τις εξετάσεις ασθενών και την παροχή ιατρικών ή οδοντιατρικών συμβουλών χωρίς αμοιβή θα γίνεται σχετική καταχώριση στο βιβλίο επίσκεψης ασθενών και οι εκδιδόμενες Α.Π.Υ. θα φέρουν την ένδειξη «δωρεάν».

· Οι ιατροί και οι οδοντίατροι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 παρ.4 του ΚΒΣ, έχουν τη δυνατότητα να συνενώνουν το «βιβλίο επίσκεψης ασθενών» με το «βιβλίο εσόδων – εξόδων» με την προϋπόθεση ότι το συνενωμένο βιβλίο θα τηρείται χειρόγραφα, θα παραμένει στο χώρο της εξέτασης των ασθενών καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής απασχόλησης του γιατρού και θα προκύπτουν από αυτό τα δεδομένα και των δύο βιβλίων. Το βιβλίο θα φέρει τον τίτλο «Βιβλίο εσόδων – εξόδων και επίσκεψης ασθενών».

· Οι ιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων, δύνανται να μην καταχωρούν στο βιβλίο επίσκεψης ασθενών τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. κ.λ.π., όταν δεν εισπράττουν ιδιαίτερη αμοιβή από αυτούς. Στην περίπτωση αυτή τα φορολογικά στοιχεία (Τ.Π.Υ. ή Α.Π.Υ. κατά περίπτωση αναλόγως της πηγής φορολόγησης του εσόδου) προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εκδίδονται από θεωρημένα χειρόγραφα ή αθεώρητα έντυπα σύμφωνα με την Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ. 1083/2003 ή μηχανογραφικά έντυπα σημαινόμενα με τη χρήση ΕΑΦΔΣΣ σύμφωνα με την Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ. 1082/2003 και ως εκ τούτου δεν καταχωρούνται στο πρόσθετο βιβλίο. (σχετ. εγκ. ΠΟΛ1024/15.2.2007, παρ.28.25).



16. ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΛΑΧΕΙΩΝ

(Άρθρο 10 παρ.5ιβ΄ του ΚΒΣ)



16.1 Υπόχρεοι

Οι πράκτορες κρατικών λαχείων.



Επισήμανση

Ως πράκτορας κρατικών λαχείων, για την εφαρμογή της παραπάνω υποχρέωσης, θεωρούνται εκείνοι που προμηθεύονται τα λαχεία απευθείας από την Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων του Υπουργείου Οικονομικών και είναι εφοδιασμένοι με ειδική άδεια από τη Διεύθυνση αυτή (παρ.10.5.12 άρθρο10 εγκ.3/24.11.1992).



16.2 Χρόνος ενημέρωσης

Με την παραλαβή των λαχείων κάθε κλήρωσης (Άρθρο 17 παρ.10ιε΄ του ΚΒΣ).


16.3 Περιεχόμενο βιβλίου

Στο βιβλίο διάθεσης λαχείων, καταχωρούνται οι αριθμοί των λαχείων που προορίζονται να πουληθούν λιανικώς από τον πράκτορα, πριν από την έναρξη πώλησης των λαχείων κάθε κλήρωσης.



17.ΒΙΒΛΙΟ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΘΑΛΑΣΣΗΣ

(Άρθρο 10 παρ.5ιγ΄ του ΚΒΣ)



17.1 Υπόχρεοι

Οι επιτηδευματίες που διατηρούν συνεργείο επισκευής και συντήρησης σκαφών θαλάσσης από 1.1.1995.



17.2 Χρόνος ενημέρωσης

Με την είσοδο και έξοδο του σκάφους (Άρθρο 17 παρ.10ιστ΄ του ΚΒΣ).



17.3 Περιεχόμενο βιβλίου

Στο βιβλίο εισερχομένων σκαφών θαλάσσης, για κάθε σκάφος καταχωρούνται:

• Η χρονολογία εισόδου και εξόδου.

• Το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία του κατόχου

• Η διεύθυνση του κατόχου

• Ο αριθμός νηολόγησης του σκάφους

• Το όνομα του σκάφους εφόσον δεν υπάρχει αριθμός νηολόγησης



17.4 Ενδεικτικό υπόδειγμα βιβλίου εισερχομένων σκαφών



α/α


Χρονολογία






Αριθμός νηολόγησης ή όνομα σκάφους


Στοιχεία πελάτη


Παρατηρήσεις


Αριθμός και αξία Α.Π.Υ

Εισόδου


Εξόδου





Ονοματεπώνυμο ή επωνυμία


Διεύθυνση

1.


20.4.2007


10.5.2007


Jet Ski


Γεωργίου Σταύρος


Σολωμού 3, Νίκαια


Χωρίς όνομα και αριθμό




2.


22.4.2007


30.4.2007,


Λ.Π. 623


Λουκάς Θωμάς


Αθηνάς 8 Γαλάτσι


Επισκευή Δωρεάν

ΑΠΥ Νο5 (υπογραφή)




3.


2.5.2007


8.5.2007


«Αργώ»


Αντωνίου Ιωάννης


Πινδάρου 3, Παγκράτι


Προσωρινή έξοδος για βαφή




4.


15.5.2007





«Μαρία»


Σταθάκης Νικόλαος


Πινδάρου 3, Παγκράτι


Για συνέχιση επισκευής






17.5 Επισημάνσεις

· Σκάφη θαλάσσης για την εφαρμογή της διάταξης αυτής, θεωρούνται τα σκάφη αναψυχής (σχετ. ΠΟΛ.1216/92) ανοικτού τύπου (φουσκωτά και μη, ανεξάρτητα από το εάν είναι ταχύπλοα ή όχι, ή εάν έχουν χώρο ενδιαίτησης), καθώς και τα jet ski.

· Δεν υπάρχει υποχρέωση τήρησης του βιβλίου αυτού για πλοία αλιευτικά, φορτηγά, επιβατικά, τουριστικά και επιβατικά οχηματαγωγά (εγγρ.1119083 /946/99).

· Ως επισκευή – συντήρηση θεωρείται κάθε εργασία που γίνεται επί του σκάφους και αφορά επισκευή, αντικατάσταση, συντήρηση, προσθήκη, έλεγχο, βάψιμο κ.λπ.

· Δεν υπάρχει υποχρέωση τήρησης του υπόψη πρόσθετου βιβλίου από τους επισκευαστές μηχανών θαλάσσης.



18. ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΛΑΤΩΝ

(Φυσιοθεραπευτές και ασκούντες παραϊατρικό επάγγελμα)

(Άρθρο 10 παρ.5ιδ΄ του ΚΒΣ)



18.1 Υπόχρεοι

· Οι φυσιοθεραπευτές, από 1.1.1995

· Οι ασκούντες παραϊατρικά επαγγέλματα, δηλαδή οι παρέχοντες υπηρεσίες υγείας (θεραπείας, συμβουλών κ.λπ.) και δεν είναι γιατροί, όπως διαιτολόγος - διατροφολόγος, λογοθεραπευτής – λογοπεδικός, μασέρ, ρεφλεξιολόγος, μαία, εργοθεραπευτής, κλπ., από 1.1.2003



18.2 Χρόνος ενημέρωσης

Με την έναρξη της παροχής υπηρεσίας (Άρθρο 17 παρ.10ιζ΄ του ΚΒΣ).



18.3 Περιεχόμενο βιβλίου

Στο βιβλίο πελατών καταχωρούνται :

· Το ονοματεπώνυμο του πελάτη

· Η διεύθυνσή του

· Το είδος της παρεχόμενης υπηρεσίας

· Η χρονολογία της επίσκεψης

Ο αριθμός της Απόδειξης Παροχής Υπηρεσιών όταν αυτή εκδοθεί.

– Επί διαρκούς παροχής υπηρεσίας καταχωρούνται:

· Το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση του πελάτη

· Το συμφωνηθέν ποσό

· Η χρονολογία έναρξης και διακοπής της παροχής υπηρεσίας.



18.4 Ενδεικτικό υπόδειγμα βιβλίου πελατών



α/α


Χρονολογία επίσκεψης


Ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη


Είδος παρεχόμενης υπηρεσίας


Α.Π.Υ.


Συμπληρώνεται επί διαρκούς παροχής υπηρεσίας

Αριθμός


Αξία


Συμφωνηθέν ποσό


Διάρκεια παροχής υπηρεσίας

Έναρξη


Λήξη

1.


8.3.2007


Φέτσης Ιωάννης Δημοσθένους 2 Χολαργός


Κινησιοθεραπεία


5


20










2.


10.3.2007


Παυλίδη Αγγελική Μιαούλη 5, Καλλιθέα


Λογοθεραπεία








500 €


10.3.2007


30.5.2007



18.5 Επισημάνσεις

· Δεν υπάρχει υποχρέωση τήρησης του βιβλίου αυτού, στις περιπτώσεις που οι υπηρεσίες παρέχονται στα σπίτια των πελατών ή σε άλλους χώρους (π.χ. αθλητικούς συλλόγους, σχολεία κ.λπ.)

· Το βιβλίο ενημερώνεται με την έναρξη της παροχής υπηρεσιών, δηλαδή αφού ο πελάτης εισέλθει στο χώρο όπου προσφέρονται οι υπηρεσίες και όχι όταν βρίσκεται στο χώρο αναμονής.

· Οι ασκούντες παραϊατρικό επάγγελμα καταχωρούν στο ανωτέρω βιβλίο και τους «ασθενείς πελάτες» ασφαλισμένους στα ασφαλιστικά ταμεία σε αντίθεση με τους φυσιοθεραπευτές και τους ιατρούς.

· Ως παραϊατρικά επαγγέλματα αναφέρονται ενδεικτικά τα παρακάτω: Διαιτολόγος – διατροφολόγος, μασέρ, μαία, λογοθεραπευτής λογοπεδικός, ρεφλεξιολόγος, εργοθεραπευτής κ.λπ. (σχετ. ΠΟΛ.1271/02

· Οι φυσιοθεραπευτές που έχουν συμβληθεί με το Δημόσιο και με λοιπά ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ κ.λπ.) και έχουν την υποχρέωση να δέχονται τους ασφαλισμένους αυτούς στο ιατρείο τους χωρίς να λαμβάνουν ιδιαίτερη αμοιβή από τους πελάτες αυτούς, δεν υποχρεούνται να καταχωρούν τα στοιχεία τους στο πρόσθετο βιβλίο. Στην περίπτωση αυτή τα φορολογικά στοιχεία (Τ.Π.Υ. ή Α.Π.Υ. κατά περίπτωση αναλόγως της πηγής φορολόγησης του εσόδου) προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εκδίδονται από θεωρημένα χειρόγραφα ή αθεώρητα έντυπα σύμφωνα με την Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ. 1083/2003 ή μηχανογραφικά έντυπα σημαινόμενα με τη χρήση ΕΑΦΔΣΣ σύμφωνα με την Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ. 1082/2003 και ως εκ τούτου δεν καταχωρούνται στο πρόσθετο βιβλίο. (σχετ. εγκ. ΠΟΛ.1024/15.2.2007). Σε περίπτωση όμως που οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν επιπλέον αμοιβή ή ποσοστό συμμετοχής πρέπει να ενημερώνεται το βιβλίο πελατών. (σχετ. εγγ. Υπ. Οικ. 107/594/409/15-07-1997).

· Από την 22/12/2006, με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 30 του ν.3522/2006, παρέχεται η δυνατότητα μετά από γνωστοποίηση στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. τήρησης ιδιαίτερης σειράς για το ανωτέρω πρόσθετο βιβλίο, όταν παρέχονται διαρκείς υπηρεσίες, με την προϋπόθεση ότι το βιβλίο θα θεωρείται με την ένδειξη «Διαρκής παροχή υπηρεσίας».



19. ΒΙΒΛΙΟ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΩΝ ΑΓΑΘΩΝ

(Άρθρο 10 παρ.5ιε΄ του ΚΒΣ)



19.1 Υπόχρεοι

Ο επιτηδευματίας πώλησης μεταχειρισμένων αγαθών, για λογαριασμό του ή για λογαριασμό τρίτου:

· αυτοκινήτων,

· μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων,

· τροχόσπιτων,

· σκαφών αναψυχής &

· γεωργικών και λοιπών αυτοκινούμενων μηχανημάτων.



Επισήμανση

Το ανωτέρω βιβλίο τηρείται από 22.12.2006. Οι εν λόγω επιτηδευματίες υποχρεώνονταν με τις προϊσχύουσες διατάξεις της περίπτωσης ι΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 10 του ΚΒΣ, σε τήρηση βιβλίου εισερχομένων.



19.2 Χρόνος ενημέρωσης

Με την παραλαβή και την παράδοση των μεταχειρισμένων αγαθών. (Άρθρο 17παρ.10ιη΄ του ΚΒΣ).



19.3 Περιεχόμενο βιβλίου

Στο βιβλίο μεταχειρισμένων αγαθών για κάθε αγαθό που αγοράζεται ή παραλαμβάνεται από τρίτο για πώληση καταχωρούνται :

· Το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία του κατόχου και η διεύθυνσή του

· Η χρονολογία εισόδου και εξόδου

· Ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος

· Το είδος του οχήματος εφόσον δεν υπάρχει αριθμός κυκλοφορίας.



19.4 Ενδεικτικό υπόδειγμα βιβλίου μεταχειρισμένων αγαθών



α/α


Χρονολογία


Αριθμός κυκλοφορίας ή είδος οχήματος


Στοιχεία πελάτη


Παρατηρήσεις


Ημερομηνία,

αριθμός και

αξία

στοιχείου



Εισόδου


Εξόδου


Ονοματεπώνυμο

ή επωνυμία


Διεύθυνση

1.


2.6.07


10.6.07


ΕΒΡ 5223


Γιώτης

Βασίλειος




Θήρας 1

Κυψέλη







2.


18.6.07


25.6.07


ΟΧΥ 4521


Ανδρέου

Κων/νος


Ειρήνης 8 Πεύκη









19.5 Επισημάνσεις

· Ο ανωτέρω επιτηδευματίας που τηρούσε βιβλίο εισερχομένων μπορεί, αντί να θεωρήσει το βιβλίο μεταχειρισμένων αγαθών, να συνεχίσει μέχρι την εξάντληση των θεωρημένων εντύπων την τήρηση του βιβλίου εισερχομένων (σχετ. εγκ. ΠΟΛ.1024/15.2.2007, παρ.28.26.2.)

· Η πιθανή υποχρέωση τήρησης βιβλίου αποθήκης δεν υποκαθιστά την υποχρέωση τήρησης βιβλίου μεταχειρισμένων αγαθών στις επιχειρήσεις πώλησης τέτοιων αγαθών.

· Στο βιβλίο μεταχειρισμένων αγαθών καταχωρούνται ως μεταχειρισμένα και τα αυτοκίνητα που προέρχονται από κατάσχεση, ανεξάρτητα από την καταχώρησή τους στο βιβλίο αποθήκης, εάν υπάρχει υποχρέωση. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει συνένωση των δύο βιβλίων με την προϋπόθεση ότι εφαρμόζονται όλες οι σχετικές διατάξεις (σχετ. εγκ. 1087120/701/4.9.1995).

· Αντιπρόσωπος που εμπορεύεται μεταχειρισμένα αυτοκίνητα για ίδιο λογαριασμό ή για λογαριασμό τρίτων, πρέπει στο τηρούμενο βιβλίο μεταχειρισμένων αγαθών να αναγράφει και το σκοπό «προς επίδειξη» (σχετ. εγκ.1116216/900/ 15.1.1996).

· Σημειώνεται ότι και μετά την μετονομασία του βιβλίου εισερχομένων που τηρείται από τους πωλητές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων κ.λ.π. σε βιβλίο μεταχειρισμένων αγαθών εξακολουθεί να ισχύει η δυνατότητα που είχε δοθεί από τη Διοίκηση να μην τηρείται το βιβλίο μεταχειρισμένων αγαθών του άρθρου 45 του Κώδικα ΦΠΑ, όταν τηρείται το βιβλίο εισερχομένων (τώρα βιβλίο μεταχειρισμένων αγαθών), εφόσον βέβαια σε αυτό καταχωρούνται όλα τα δεδομένα του βιβλίου του άρθρου 45 του Κώδικα Φ.Π.Α. (σχετ. εγκ. ΠΟΛ.1024/15.2.2007, παρ.28.26.2.)



20. ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

(Σκαφών Θαλάσσης)

(Άρθρο 10 παρ.5ιστ΄ του ΚΒΣ)



20.1 Υπόχρεοι

Οι εκμεταλλευτές χώρου στάθμευσης ή φύλαξης σκαφών θαλάσσης.



20.2 Χρόνος ενημέρωσης

Με την είσοδο και έξοδο του σκάφους (Άρθρο 17 παρ.10ιθ΄ του ΚΒΣ).



20.3 Περιεχόμενο βιβλίου

Στο βιβλίο στάθμευσης για κάθε σκάφος καταχωρούνται :

· Η ημερομηνία εισόδου και εξόδου του

· Ο ΑΦΜ του κατόχου του

· Ο αριθμός νηολόγησης του σκάφους

· Το όνομα του σκάφους, εφόσον δεν υπάρχει ο αριθμός νηολόγησης



Επί μηνιαίας ή διαρκούς μίσθωσης καταχωρούνται :

· Ο αριθμός νηολόγησης του σκάφους

· Η χρονολογία έναρξης και λήξης της μίσθωσης

· Το συμφωνηθέν ποσό μίσθωσης



20.4 Ενδεικτικό υπόδειγμα βιβλίου στάθμευσης σκαφών



α/α


Χρονολογία


Αριθμός νηολόγησης ή όνομα σκάφους


ΑΦΜ(1) κατόχου


Συμπληρώνεται επί μηνιαίας ή Διαρκούς μίσθωσης


Παρατηρήσεις


Αριθμός και Αξία Α.Π.Υ.

Εισόδου


Εξόδου


Διάρκεια μίσθωσης


Συμφωνηθέν ποσό

Έναρξη


Λήξη










1.


8.4.07


15.4.07


ΛΠ 1283


081768510
















2.


8.4.07


20.4.07


«ΠΗΓΑΣΟΣ»


102617351











Χωρίς αριθμό




3.








ΛΠ 9147


095382672


10.5.07


10.6.07


80 € μηνιαίως









(1) – Η αναγραφή του ΑΦΜ του κατόχου του σκάφους απαιτείται από 1.8.1996.

– Όταν πρόκειται για αλλοδαπούς σκόπιμο είναι αντί του ΑΦΜ να σημειώνεται η ένδειξη «αλλοδαπός» και ο αριθμός διαβατηρίου του ή άλλου στοιχείου που επιδεικνύει.



20.5 Επισημάνσεις

· Σκάφη θαλάσσης για την εφαρμογή της διάταξης αυτής θεωρούνται τα σκάφη ανοικτού τύπου (φουσκωτά και μη) ανεξάρτητα από το εάν είναι ταχύπλοα ή όχι ή εάν έχουν χώρους ενδιαίτησης.

· Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αριθμός νηολόγησης ούτε όνομα του σκάφους, κρίνεται σκόπιμο να αναγράφεται στο βιβλίο το ονοματεπώνυμο του κατόχου του σκάφους, το μήκος του σκάφους και η γενική περιγραφή αυτού (ιστιοφόρο, φουσκωτό κ.λπ.).

· Υποχρέωση τήρησης βιβλίου στάθμευσης σκαφών έχουν και οι Δήμοι ή οι Κοινότητες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τους παραπάνω χώρους, εφόσον για τη δραστηριότητά τους υπάγονται σε Φ.Π.Α. Όταν ο Δήμος ή η κοινότητα έχει παραχωρήσει την εκμετάλλευση σε άλλο πρόσωπο, τότε το βιβλίο τηρείται από τον εκμεταλλευτή του χώρου αυτού.

· Από την 22/12/2006, με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 30 του ν.3522/2006, παρέχεται η δυνατότητα μετά από γνωστοποίηση στον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. τήρησης ιδιαίτερης σειράς για το ανωτέρω πρόσθετο βιβλίο, όταν παρέχονται διαρκείς υπηρεσίες, με την προϋπόθεση ότι το βιβλίο θα θεωρείται με την ένδειξη «Διαρκής παροχή υπηρεσίας».



21. ΒΙΒΛΙΟ ΕΡΓΩΝ

(Άρθρο 10 παρ.5ιζ΄ του ΚΒΣ)



21.1 Υπόχρεοι

Οι εκμεταλλευτές αυτοκινούμενων μηχανημάτων έργων για κάθε μηχάνημα.



21.2 Χρόνος ενημέρωσης

Με την έναρξη του έργου και σε περίπτωση ωριαίας αμοιβής με την έναρξη και λήξη της εργασίας κάθε φορά (Άρθρο 17 παρ.10κ΄ του ΚΒΣ).



21.3 Περιεχόμενο βιβλίου

Στο βιβλίο έργων καταχωρούνται :

· Το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία και η διεύθυνση του εργοδότη

· Η διεύθυνση ή η θέση του έργου

· Το είδος του έργου

· Το συμφωνηθέν ποσό της αμοιβής

· Η χρονολογία έναρξης και λήξης του έργου

· Η ώρα έναρξης και λήξης της εργασίας σε περίπτωση ωριαίας αμοιβής



21.4 Ενδεικτικό υπόδειγμα βιβλίου έργων



α/α


Ονομ/μο ή Επωνυμία Διεύθυνση Εργοδότη


Διεύθυνση ή θέση του έργου


Είδος του έργου


Συμφωνηθέν ποσό


Χρονολογία και ώρα


Αριθμός και Αξία στοιχείου


Παρατηρήσεις

Έναρξης


Λήξης

1.


Σιδέρης Νικόλας, Σπάρτης 10 Περιστέρι


Παλαμά 16, Ζωγράφου


Εκχωμάτωση


200 € ημερησίως


5.7.07


10.7.07







2.


Νικολαϊδής Αντώνιος, Π.Μελά 3, Νίκαια


Μπότσαρη 8, Περιστέρι


Κατεδάφιση


25 € την ώρα


10.9.07

12.00


10.9.07

14.00









21.5 Επισημάνσεις

· Η υποχρέωση τήρησης βιβλίου έργων άρχισε από 1/8/1996.

· Το βιβλίο έργων τηρείται από τους εκμεταλλευτές αυτοκινούμενων μηχανημάτων, εφόσον εργάζονται σε τρίτους έναντι αμοιβής. Δηλαδή δεν τηρείται τέτοιο βιβλίο για (ιδιωτικής χρήσης) μηχανήματα επιχειρήσεων που εργάζονται σε ίδια έργα.

· Το βιβλίο αυτό τηρείται επί του αυτοκινούμενου μηχανήματος, ξεχωριστά για κάθε μηχάνημα ή συνενωμένο με στοιχείο διακίνησης για όλα τα μηχανήματα της επιχείρησης.

· Παρέλκει η τήρηση βιβλίου έργων από τους επιτηδευματίες που αναλαμβάνουν την κατασκευή έργων (δημόσιων ή ιδιωτικών) για τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν για την εκτέλεση τμήματος εργασιών (π.χ. εκσκαφές, επιχωματώσεις κ.λπ.) που εμπίπτει στο συνολικό έργο, το οποίο είτε κατασκευάζουν οι ίδιοι ή κοινοπραξία που συμμετέχουν (σχετ. εγκ. ΠΟΛ.1206/17.7.1996).

· Στην περίπτωση παραχώρησης της χρήσης λόγω μισθώσεως κ.λπ., την υποχρέωση τήρησης του ανωτέρω βιβλίου, έχει εκείνος ο οποίος βάσει της σύμβασης έχει τη χρήση του μηχανήματος. Η σχετική σύμβαση πρέπει να έχει κατατεθεί στον αρμόδιο προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. (σχετ. εγκ. ΠΟΛ.1206/17.7.1996).

· Για την τοποθέτηση – άντληση ετοίμου σκυροδέματος, δεδομένου ότι πρόκειται για παροχή υπηρεσίας και όχι για κατασκευή έργου, η επιχείρηση σε όλες τις περιπτώσεις έχει υποχρέωση τήρησης του βιβλίου έργων για την αντλία σκυροδέματος, ανεξάρτητα από το εάν λαμβάνει ιδιαίτερη αμοιβή ή όχι, για την άντληση του σκυροδέματος. Όταν αναλαμβάνει την κατασκευή δημοσίων ή ιδιωτικών τεχνικών έργων, η επιχείρηση δεν έχει υποχρέωση τήρησης του βιβλίου έργων για τα μηχανήματα που χρησιμοποιεί κατά την εκτέλεση των έργων αυτών, ανεξάρτητα από το εάν τα υλικά αυτά είναι ή όχι του πελάτη (σχετ. 1089046/660/12.8.1996 εγγ.Υπ.Οικ.).

· Ο ανάδοχος του έργου δεν έχει σε καμία περίπτωση υποχρέωση τήρησης του βιβλίου έργων, τόσο για τα δικά του μηχανήματα που χρησιμοποιεί, όσο και για τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν οι υπεργολάβοι για την εκτέλεση των εργασιών που έχουν αναλάβει (σχετ. εγκ.1206/17.7.1996).

· Ο υπεργολάβος δεν έχει υποχρέωση τήρησης βιβλίου έργων για τα μηχανήματα που χρησιμοποιεί για την εκτέλεση των εργασιών κατασκευής του έργου ή τμήματος αυτού. Αν όμως η ανάθεση έργου σε υπεργολάβο αφορά παροχή υπηρεσίας (π.χ. εκσκαφές κ.λπ.) η οποία δεν χαρακτηρίζεται ως κατασκευή έργου, τότε υπάρχει υποχρέωση τήρησης του εν λόγω βιβλίου (σχετ. εγγ. 1084786/622/6.8.1998).

· Η υποχρέωση τήρησης του βιβλίου έργων καταλαμβάνει και τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τα μηχανήματα αυτά, κατά την πώληση – τοποθέτηση των ειδών που εμπορεύονται (σχετ. ΠΟΛ.1219/31.7.1996).

· Το βιβλίο έργων μπορεί να τηρείται συνενωμένο με το στοιχείο διακίνησης (Δ.Α. ή Τ.Δ.Α.) με την προϋπόθεση ότι θα παρέχονται όλα τα δεδομένα, τόσο του βιβλίου έργων όσο και του στοιχείου διακίνησης. Το συνενωμένο αυτό έντυπο πρέπει να είναι τουλάχιστον τριπλότυπο. Το πρωτότυπο παραδίδεται στον πελάτη, το δεύτερο αντίτυπο, που θα προορίζεται για το μηχάνημα, θα βρίσκεται στο χώρο λειτουργίας για όσο χρόνο διαρκεί η λειτουργία του μηχανήματος. Κατά τη θεώρηση του συνενωμένου εντύπου, θα γνωστοποιούνται οι αριθμοί των μηχανημάτων που χρησιμοποιεί η επιχείρηση (σχετ. εγκ. ΠΟΛ.1219/31.7.1996).

· Στην έννοια των αυτοκινούμενων μηχανημάτων δεν περιλαμβάνονται τα εργαλεία χειρός (αλυσιοπρίονα κ.λπ.) ή μη αυτοκινούμενα εργαλεία (σχετ. εγκ. 1089359/751/ 10.10.2000).

· Αυτοκινούμενα μηχανήματα έργων, για τα οποία τηρείται το βιβλίο είναι αυτά που παίρνουν αριθμό κυκλοφορίας από το ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως αυτά έχουν καθοριστεί από γνωμοδοτήσεις της αρμόδιας Επιτροπής Μετάταξης Οχημάτων Αμφισβητούμενου χαρακτήρα και είναι τα αναφερόμενα σε σχετικό πίνακα της εγκ. ΠΟΛ. 1227/24.9.2002. Πρακτικά είναι αναγνωρίσιμα με κίτρινες πινακίδες.

• Έτσι δεν θεωρούνται μηχανήματα έργων για την τήρηση βιβλίου έργων:

· Τα φορτηγά αυτοκίνητα Δημόσιας χρήσης έστω και αν έχουν ανυψωτικό μηχάνημα (σχετ. εγκ.1036299/226/8.4.1997).

· Τα φορτηγά αυτοκίνητα – βυτιοφόρα μεταφοράς σκυροδέματος, διότι δεν περιλαμβάνονται στην έννοια της «αυτοκινούμενης μπετονιέρας» (σχετ. εγκ. ΠΟΛ. 1219/31.7.1996).

· Τα ρυμουλκούμενα κομπρεσέρ, δεδομένου ότι η διάταξη αναφέρεται σε αυτοκινούμενα μηχανήματα έργων (σχετ. εγκ.1092216/680/9.9.1996).

· Δυνατότητα μη ενημέρωσης του βιβλίου έργων για συγκεκριμένο έργο, με τις κάτωθι προϋποθέσεις (1068469/441/0015/ΠΟΛ.1100/11.07.2005):

· Για το έργο που αναλαμβάνεται να εκτελεστεί έχει καταρτισθεί και κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ. του εκμεταλλευτή του μηχανήματος συμφωνητικό (ανεξάρτητα αν όμοιο συμφωνητικό έχει κατατεθεί από τον εργοδότη σε άλλη Δ.Ο.Υ.), από το οποίο βέβαια προκύπτουν τα δεδομένα που απαιτείται να αναγράφονται στο βιβλίο έργων.

· Αντίγραφο αυτού του συμφωνητικού θα βρίσκεται επί του μηχανήματος από την έναρξη και καθ' όλη τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου και θα τίθεται άμεσα στη διάθεση του ελέγχου, θα διαφυλάσσεται δε για όσο χρόνο ορίζουν οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 21 του ΚΒΣ.

· Στο αντίγραφο του συμφωνητικού θα αναγράφεται πριν από την έναρξη των εργασιών εκτέλεσης του έργου ο αριθμός του μηχανήματος έργου που θα χρησιμοποιείται, εφόσον δεν προκύπτει από αυτό.

· Επί μεταβολής κρίσιμων όρων του συμφωνητικού (π.χ. χρονική διάρκεια του έργου, ύψος αμοιβής κ.λ.π.), πρέπει να κατατίθεται στη Δ.Ο.Υ. νέο συμφωνητικό και αντίγραφο αυτού καθώς και του αρχικού να βρίσκεται επί του μηχανήματος.

· Στις πιο πάνω περιπτώσεις, κατά τις οποίες δεν θα ενημερώνεται το βιβλίο έργων λόγω συνδρομής των προϋποθέσεων που προαναφέρονται, επειδή τα συμφωνητικά ουσιαστικά αναπληρώνουν το βιβλίο έργων, εκδίδονται αθεώρητες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών βάσει της Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ 1083/2003, ο α/α και η αξία των οποίων θα αναγράφονται μέχρι το τέλος της επόμενης ημέρας από την έκδοση τους σε οποιοδήποτε πρόσφορο σημείο του οικείου συμφωνητικού.



22. ΒΙΒΛΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

(Άρθρο 10 παρ.5ιη΄ του ΚΒΣ)



22.1 Υπόχρεοι

Οι επιτηδευματίες που διατηρούν επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων από 1/1/2003.



22.2 Χρόνος ενημέρωσης

Με την αναχώρηση και επιστροφή κάθε οχήματος, για οποιοδήποτε σκοπό, τόσο επί χειρόγραφης όσο και επί μηχανογραφικής τήρησής του (Άρθρο 17 παρ.10ιδ΄ του ΚΒΣ).



22.3 Περιεχόμενο βιβλίου

Το βιβλίο κίνησης οχημάτων τηρείται σε μερίδες ανά όχημα, στις οποίες για την κίνηση του κάθε οχήματος εκτός εγκατάστασης ανεξάρτητα από το σκοπό, καταχωρούνται:

· Η ώρα και η ημερομηνία αναχώρησης

· Η αιτιολογία. Αναφέρεται ο σκοπός κίνησης του οχήματος π.χ. για ενοικίαση, για επισκευή, για ιδιόχρηση κ.λπ.

· Το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία και η διεύθυνση του μισθωτή ή άλλου προσώπου (π.χ. μετακίνηση σε συνεργείο επισκευής)

· Το συμφωνηθέν μίσθωμα

· Η ώρα και η ημερομηνία επιστροφής

· Ο τόπος επιστροφής. Αναγράφεται ο τόπος στον οποίο επιστρέφεται το όχημα, που μπορεί να είναι και διάφορος της επαγγελματικής εγκατάστασης του επιτηδευματία από την οποία αναχώρησε το όχημα



22.4 Ενδεικτικό υπόδειγμα βιβλίου κίνησης οχημάτων

Μερίδα αυτοκινήτου ΝΑΚ 8522



Μισθωτής ή άλλο πρόσωπο


Αιτιολογία


Χρόνος αναχώρησης


Συμφωνηθέν μίσθωμα


Χρόνος επιστροφής


Τόπος επιστροφής


Αριθμός και Αξία Α.Π.Υ.

Ονομ/μο ή επωνυμία


Διεύθυνση


Ημερομηνία


Ώρα


Ημερομηνία


Ώρα


Είδος εγκατάστασης


Δ/νση

Χ.Παράσχος


Ηλίδος 35, Γλυφάδα


Μίσθωση


5.1.07


10.00


7 ευρώ ανά ώρα


5.1.07


15.00


-


-


6/5.1.07

35 ευρώ

Π.Αθανασίου


Ταϋγέτου 10, Πετράλωνα


Συνεργείο


8.1.07


9.00


-


23.1.07





Υποκ/μα


Σουρή 81, Ιλίσια


-

Α.Βελίδης


Δροσίνη 17, Αθήνα


Μίσθωση


20.1.07


13.00


50 ευρώ ανά ημέρα


28.1.07


13.00


-


-


12/28.1.07

450 ευρώ

Σημείωση : Δεν υπάρχει υποχρέωση καταχώρησης στο ανωτέρω βιβλίο, του τόπου επιστροφής του οχήματος, εάν αυτό παραδίδεται σε άλλη εγκατάσταση (σχετ. εγγρ.1018766/216/0015/25.2.2003).



22.5 Επισημάνσεις

· Η υποχρέωση τήρησης βιβλίου κίνησης οχημάτων δεν καταλαμβάνει τις εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης (Leasing) (σχετ. ΠΟΛ.1271/02).

· Το κάθε όχημα παρακολουθείται ανάλογα σε μία ή περισσότερες εγκαταστάσεις σε περιπτώσεις που αυτό μισθώνεται από τη μία και επιστρέφεται – παραδίδεται στην άλλη (σχετ. εγγρ.1018766/216/0015/ 25.2.2003).

· Οι θέσεις στάθμευσης των αυτοκινήτων (πάρκινγκ κ.λπ.) που βρίσκονται πλησίον της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου (υποκατάστημα – έδρα) και εφόσον είναι ευχερής και σε εύλογο χρόνο η πρόσβαση σε αυτούς, δεν αντιμετωπίζονται ως ιδιαίτερη εγκατάσταση για τήρηση βιβλίου κίνησης οχημάτων.

· Για την βραχύχρονη απομάκρυνση του αυτοκινήτου (πρατήριο βενζίνης, πλυντήριο, δοκιμή κ.λπ.) εφόσον σε εύλογο χρόνο μπορούν να επανέλθουν στην εγκατάσταση που αφορούν, όταν ζητηθεί από τον έλεγχο, δεν γίνεται καμία καταχώριση στο ανωτέρω βιβλίο (σχετ. εγγρ. Υπ. Οικ. 1018766/216/0015/25.2.2003).

· Επί μίσθωσης οχήματος, μπορεί αντί των στοιχείων του μισθωτή να καταχωρείται ο α/α του μισθωτηρίου συμβολαίου με την προϋπόθεση ότι αυτό τηρείται συνενωμένο με την Α.Π.Υ. και επιδεικνύεται στον έλεγχο άμεσα όταν ζητηθεί (σχετ. εγγρ. Υπ. Οικ. 1018766/216/0015/ 25.2.2003).

· Επί αποστολής σε χώρους αεροδρομίων κ.λπ. για πιθανή μίσθωση, ως αιτιολογία αναγράφεται «πιθανή μίσθωση». Σε περίπτωση καθ’ οδόν αλλαγής του τόπου προορισμού, όταν αυτός είναι «προσωρινός», όπως αεροδρόμια, ξενοδοχεία, λιμάνια κ.λπ., δεν απαιτείται να γίνεται ιδιαίτερη παρατήρηση, εφόσον είναι δυνατόν να υποδειχθεί στον έλεγχο ο χώρος που βρίσκεται το αυτοκίνητο.

· Με την αναχώρηση του οχήματος, καταχωρούνται τα δεδομένα που αφορούν την αναχώρηση και με την άφιξη τα δεδομένα που αφορούν την επιστροφή του. Ορισμένα από τα δεδομένα αυτά, όταν το γεγονός της αναχώρησης ή της άφιξης λαμβάνει χώρα εκτός επαγγελματικής εγκατάστασης, μπορεί να καταχωρούνται εντός της επομένης του γεγονότος, με ημερομηνία όμως την πραγματική ημερομηνία (σχετ. εγγρ. Υπ. Οικ. 1018766/216/0015/ 25.2.2003).

· Για το βιβλίο αυτό, παρέχεται η ευχέρεια τα δεδομένα του, αντί να εκτυπώνονται σε θεωρημένα έντυπα, να εγγράφονται στο χρόνο της εκτύπωσής τους σε θεωρημένο οπτικό δίσκο (cd rom) τεχνολογίας WORM «CD Βιβλίου κίνησης οχημάτων» (σχετ. ΠΟΛ.1271/02).



23. ΒΙΒΛΙΟ Ή ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΤΟΛΩΝ

(Άρθρο 10 παρ.5ιθ΄ του ΚΒΣ)



23.1 Υπόχρεοι

Οι μεσίτες αστικών συμβάσεων, αγοράς ή πώλησης και ενοικίασης ακινήτων (κτηματομεσίτες) από 1/1/2003.



23.2 Χρόνος ενημέρωσης

Με τη λήψη της εντολής και την ολοκλήρωση αυτής κατά περίπτωση (Άρθρο 17 παρ.10κα΄ του ΚΒΣ).



23.3 Περιεχόμενο βιβλίου

Στο βιβλίο ή στο διπλότυπο δελτίο εντολών καταχωρούνται:

· Με τη λήψη της εντολής

· Το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία και η διεύθυνση του εντολέα

· Η χρονολογία της εντολής

· Το είδος της εντολής (π.χ. αγορά διαμερίσματος, πώληση οικοπέδου κ.λπ.)

· Η διεύθυνση του ακινήτου και εφόσον δεν υπάρχει διεύθυνση γιατί αυτό αναζητείται για αγορά ή για μίσθωσή του, η περιοχή

· Τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου και αν δεν είναι εκ των προτέρων γνωστά, αναγράφονται αυτά κατά προσέγγιση

· Η συμφωνούμενη αμοιβή, η οποία μπορεί να αφορά συγκεκριμένο μέγεθος ή ποσοστό επί της αξίας του ακινήτου.

· Με την ολοκλήρωση της εντολής

· Η χρονολογία ολοκλήρωσης της εντολής

· Το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία και η διεύθυνση του αντισυμβαλλόμενου (αγοραστή ή πωλητή, ή μισθωτή, ή εκμισθωτή κατά περίπτωση).



23.4 Ενδεικτικό υπόδειγμα βιβλίου εντολών

Ημερομηνία Εντολής


Στοιχεία εντολέα


Είδος εντολής


Δ/νση ακινήτου


Τ.μ.


Συμφωνηθείσα αμοιβή


Ημ/νία Ολοκλήρωσης


Αντισυμβαλλόμενος


Αριθμός και αξία Α.Π.Υ.

Ονομ/μο ή επωνυμία


Διεύθυνση


Ονομ/μο ή επωνυμία


Δ/νση

7.1.07


Δ.Βλάχος


Ερμού 15, Αιγάλεω


Πώληση αγροτεμαχίου


Κορωπί Περιοχή Σκάλα


2.000


2% επί της αξίας


19.1.07


Λ.Βασιλείου


Αχιλλέως 50, Αθήνα




21.1.07


Μ.Τσιώκας


Αφροδίτης 3, Αθήνα


Αγορά οικοπέδου


Διονύσου 8, Χαλάνδρι


250


1000 ευρώ


30.1.07


Β.Κανάρης


Ανατολής 13, Μοσχάτο


7/1000 ευρώ

4.2.07


Ε.Νικολάου


Τεμπών 2, Μαρούσι


Εκμίσθωση Διαμερίσματος


Χίου 8, Μαρούσι


100


150 ευρώ από τον μισθωτή


9.2.07


Ακύρωση εντολής







15.2.07


Α.Σουρής


Πινδάρου 1, Αθήνα


Πώληση καταστήματος


Αχαιών 5, Αθήνα


85


3% από τον αγοραστή















23.5 Επισημάνσεις (σχετ. ΠΟΛ.1271/2002)

· Η υποχρέωση τήρησης βιβλίου ή δελτίου εντολών δεν καταλαμβάνει τους επιτηδευματίες, που ασχολούνται με εκτιμήσεις της αξίας ακινήτων ή άλλες μεσιτείες.

· Στην περίπτωση που ο εντολέας λειτουργεί για λογαριασμό τρίτου (στο όνομα του οποίου θα εκδοθεί η Α.Π.Υ.) πρέπει στο βιβλίο ή δελτίο εντολών να καταχωρηθούν και τα στοιχεία του τρίτου (ονοματεπώνυμο ή επωνυμία και διεύθυνση).

· Ο τρόπος μεταβίβασης της εντολής δεν επηρεάζει την υποχρέωση τήρησης του βιβλίου ή δελτίου εντολών (π.χ. μπορεί να είναι γραπτή, προφορική, με τηλεομοιοτυπία FAX ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο e-mail).

· Στο βιβλίο εντολών μπορεί να καταχωρούνται χωριστά οι εντολείς αγοράς και οι εντολείς πώλησης καθώς και οι εντολείς ενοικίασης (σχετ. εγγρ.1087804/ 945/7.10.03).

· Στις περιπτώσεις που λαμβάνονται εντολές εκτός της επαγγελματικής εγκατάστασης (κεντρικό ή υποκατάστημα) του μεσίτη, η καταχώρηση στο βιβλίο ή δελτίο εντολών μπορεί να διενεργείται εντός της επομένης από την επιστροφή του στην επαγγελματική εγκατάσταση.

· Στις περιπτώσεις που δεν λαμβάνεται αμοιβή από τον εντολέα πρέπει στις εκδιδόμενες αθεώρητες Α.Π.Υ. να αναφέρεται η ένδειξη «Δωρεάν». Επίσης, στις περιπτώσεις που δεν λαμβάνεται αμοιβή από τον εντολέα αλλά μόνο από τον αντισυμβαλλόμενο πρέπει στο βιβλίο ή δελτίο εντολών, να καταχωρείται ο α/α και η αξία της εκδιδόμενης Α.Π.Υ.



III. ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΝΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΤΟΥ ν.3522/2006

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

1. ΒΙΒΛΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ

(Άρθρο 10 παρ.5ζ΄ του ΚΒΣ)

(Καταργήθηκε από 22/12/2006)



Καταργείται από 22/12/2006 η υποχρέωση τήρησης βιβλίου συνδρομητών από τις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες με συνδρομή. Συνεπώς από την ημερομηνία αυτή και μετά ο επιτηδευματίας που παρέχει υπηρεσίες με συνδρομή πρέπει να σταματήσει την τήρηση του βιβλίου αυτού.

Σημειώνεται ότι λόγω της κατάργησης της τήρησης του βιβλίου συνδρομητών ο επιτηδευματίας που τηρούσε το βιβλίο αυτό (πρόσθετο βιβλίο της παραγράφου 5 του άρθρου 10 του ΚΒΣ) και για το λόγο αυτό εξέδιδε σε κάθε περίπτωση αθεώρητες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών (είτε προς ιδιώτες είτε προς επαγγελματίες), πρέπει από την ημερομηνία αυτή και μετά να εκδίδει για την παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες ή επιτηδευματίες Α.Π.Υ. ή Τ.Π.Υ. αντίστοιχα, θεωρημένα ή αθεώρητα, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του ΚΒΣ, του ν.1809/1988 και των Α.Υ.Ο.Ο ΠΟΛ. 1082/2003 (ΦΕΚ Β΄ 743/10.6.2003) «Περί σήμανσης των μηχανογραφικών στοιχείων με τη χρήση ΕΑΦΔΣΣ» και Α.Υ.Ο.Ο ΠΟΛ. 1083/2003 «Περί έκδοσης αθεώρητων φορολογικών στοιχείων». Ειδικά τα φορολογικά στοιχεία που εκδίδονται μηχανογραφικά για συνδρομητικές υπηρεσίες που εμπίπτουν στην έννοια των ασφαλιστικών εργασιών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 27 του κεφαλαίου Δ΄ «Φορολογικές ρυθμίσεις» του ν.3492/2006 (ΦΕΚ 210/Α/5-10-2006), εξαιρούνται από την υποχρέωση σήμανσης με μηχανισμό ΕΑΦΔΣΣ του Ν. 1809/1988 βάσει των διατάξεων της Α.Υ.Ο.Ο ΠΟΛ. 1082/2003.

Για διευκόλυνση των εν λόγω επιχειρήσεων, όσον αφορά την έκδοση των φορολογικών τους στοιχείων (διαδικασίες θεώρησης, δηλώσεις έναρξης ΦΗΜ κλπ) μετά τις ως άνω μεταβολές, έγινε δεκτό να συνεχίσουν την έκδοσή τους με τον τρόπο που τα εξέδιδαν μέχρι τη δημοσίευση του ν.3522/2006 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (22/12/2006) το αργότερο μέχρι 30/3/2007 και από 31/3/2007 και μετά να τα εκδίδουν σύμφωνα με τις προαναφερόμενες γενικές διατάξεις (Εγκ. ΠΟΛ.1024/15.2.2007, άρθρο 28, παρ.23).



ΤΑ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΑΠΟ 01.01.2003 ΕΩΣ 22.12.2006

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΩΝ

«1.1 Υπόχρεοι

Οι επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες έναντι συνδρομής από 1/1/2003



1.2 Χρόνος ενημέρωσης

Εντός πέντε ημερών από την εγγραφή του συνδρομητή. (Άρθρο 17 παρ.10δ΄Κ.Β.Σ., όπως αυτό ίσχυε πριν από την αντικατάστασή του με την παρ.4 του άρθρου 30 του ν.3522/2006).



1.3 Περιεχόμενο βιβλίου

Στο βιβλίο συνδρομητών καταχωρούνται :

· Το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία του συνδρομητή

· Η διεύθυνσή του

· Η ημερομηνία έναρξης και λήξης της συνδρομής

· Η αξία της συνδρομής



1.4 Ενδεικτικό υπόδειγμα βιβλίου συνδρομητών



α/α


Έναρξη παροχής υπηρεσιών (συνδρομής)


Στοιχεία συνδρομητή


Αξία συνδρομής


Λήξη παροχής υπηρεσίας (συνδρομής)


Αριθμοί Α.Π.Υ. και Αξία αυτών

Ονοματεπώνυμο ή επωνυμία


Διεύθυνση

1.


1.1.2005


Σταματίου Γεώργιος


Ήρας 5, Αθήνα


50 € μηνιαίως


30/4/06


2/50€ 15/50€ 30/50€

42/50€

2.


15.1.2005


Ζαχαρίου Νικόλαος


Σίφνου 3, Αιγάλεω


80 € μηνιαίως







3.


16.1.2005


ΑΛΦΑ ΕΠΕ


Θησέως 8, Ζωγράφου





800 € ετησίως


100/800€



1.5 Επισημάνσεις

· Υπηρεσία με συνδρομή για την εφαρμογή της διάταξης αυτής θεωρείται η παροχή δικαιώματος χρήσης ή πρόσβασης σε υπηρεσίες στις περιπτώσεις που θα χρειαστεί, έναντι προαπαιτούμενου συγκεκριμένου ποσού που αναφέρεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (έτος, εξάμηνο κ.λπ., ΠΟΛ.1271/2002).

· Στις περιπτώσεις που η εγγραφή του συνδρομητή γίνεται εκτός της επαγγελματικής εγκατάστασης, η καταχώρηση στο βιβλίο διενεργείται εντός της επομένης από την επιστροφή του στην επαγγελματική εγκατάσταση (ΠΟΛ.1271/2002).

· Στις περιπτώσεις που συντάσσονται συμφωνητικά και περιλαμβάνουν τα δεδομένα του συγκεκριμένου βιβλίου παρέλκει η τήρηση του βιβλίου αυτού, με την προϋπόθεση ότι αντίγραφα αυτών τίθενται άμεσα στη διάθεση του ελέγχου και έχει υποβληθεί σχετική κατάσταση στη Δ.Ο.Υ.. Και στην περίπτωση αυτή εκδίδονται αθεώρητα στοιχεία βάσει της ΠΟΛ.1166/2002 και αναγράφεται επί του συμφωνητικού ο α/α του παραστατικού εσόδου (ΠΟΛ.1271/2002).

· Σε περίπτωση τήρησης άλλων πρόσθετων βιβλίων, από τα οποία προκύπτουν τα προαναφερόμενα, παρέλκει η τήρηση του ανωτέρω βιβλίου.

· Το βιβλίο συνδρομητών δεν τηρείται από τους επιτηδευματίες οι οποίοι :

· Πωλούν αγαθά με συνδρομή, όπως εφημερίδες, περιοδικά κ.λπ.

· Παρέχουν υπηρεσίες της παραγράφου 16 του άρθρου 12 του Κ.Β.Σ. έναντι συνδρομής, όπως τηλεπικοινωνιακές, ταχυδρομικές, τραπεζικές, χρηματιστηριακές κ.λπ.

· Τηρούν άλλα πρόσθετα βιβλία από τα οποία προκύπτουν τα δεδομένα του βιβλίου συνδρομητών, όπως γυμναστήρια, κέντρα αισθητικής κ.λπ.

· Οι συντηρητές ανελκυστήρων, εφόσον παρέχουν υπηρεσίες βέβαιες και συγκεκριμένες και όχι «στις περιπτώσεις που θα χρειασθεί» δεν έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίου συνδρομητών για τις υπηρεσίες αυτές (συντήρησης) – έγγραφο 1004134/56/0015/31.1.2003.

· Στο βιβλίο αυτό, πρέπει να καταχωρηθούν και οι παλαιοί συνδρομητές (πριν την 1/1/2003) για τους οποίους συνεχίζεται η παροχή υπηρεσίας κατά την 1/1/2003. Η καταχώρηση αυτή μπορούσε να γίνει μέχρι 28/2/2003, με σχετική ένδειξη ότι αφορά παλαιό συνδρομητή (ΠΟΛ.1271/2002).»



2. ΒΙΒΛΙΟ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ

(Άρθρο 10 παρ.5ιε΄ του ΚΒΣ)

(Καταργήθηκε από 22.12.2006)



Καταργείται από 22/12/2006 η υποχρέωση τήρησης βιβλίου παραγγελιών από τον κατασκευαστή προκατασκευασμένων οικιών ή άλλων κτισμάτων. Συνεπώς από την ημερομηνία αυτή και μετά ο επιτηδευματίας που κατασκευάζει προκατασκευασμένες οικίες ή άλλα κτίσματα πρέπει να σταματήσει την τήρηση του βιβλίου αυτού.

Σημειώνεται ότι λόγω της κατάργησης του βιβλίου παραγγελιών ο επιτηδευματίας που τηρούσε το βιβλίο αυτό (πρόσθετο βιβλίο της παραγράφου 5 του άρθρου 10 του ΚΒΣ) και για το λόγο αυτό εξέδιδε αθεώρητα φορολογικά στοιχεία αξίας βάσει των διατάξεων της Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ.1083/2003, πρέπει να εκδίδει τα φορολογικά του στοιχεία για τις παραγγελίες που λαμβάνονται από 22/12/2006 και μετά σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του ΚΒΣ, του ν. 1809/1988 και των Α.Υ.Ο.Ο ΠΟΛ.1082/2003 «Περί σήμανσης των μηχανογραφικών στοιχείων με τη χρήση ΕΑΦΔΣΣ» και Α.Υ.Ο.Ο ΠΟΛ. 1083/2003 «Περί έκδοσης αθεώρητων φορολογικών στοιχείων», καθώς επίσης και σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει δεκτά από τη Διοίκηση (εγκ. 3/1992 - παρ. 12.5 και 13.3 και Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ.1037/1992 (ΦΕΚ Β΄ 128/27.2.1992) - εξαιρέσεις από ΦΤΜ κλπ) για τον τρόπο έκδοσης και το περιεχόμενο (περιγραφή έργου, στοιχεία αγοραστή κ.λ.π.) των φορολογικών στοιχείων αξίας επί εκτελέσεως τεχνικών έργων ή άλλων εγκαταστάσεων.

Για διευκόλυνση των εν λόγω επιχειρήσεων όσον αφορά την έκδοση των φορολογικών τους στοιχείων (διαδικασίες θεώρησης, δηλώσεις έναρξης ΦΗΜ κ.λ.π.) μετά τις ως άνω μεταβολές, γίνεται δεκτό να συνεχίσουν την έκδοσή τους με τον τρόπο που τα εξέδιδαν μέχρι τη δημοσίευση του κοινοποιούμενου νόμου στο ΦΕΚ (22/12/2006) το αργότερο μέχρι 30/3/2007 και από 31/3/2007 και μετά να τα εκδίδουν σύμφωνα με τις προαναφερόμενες γενικές διατάξεις (Εγκ. ΠΟΛ.1024/15.2.2007, άρθρο 28, παρ.23).



ΤΑ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΕΩΣ 22/12/2006

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ



«2.1 Υπόχρεοι

Οι κατασκευαστές προκατασκευασμένων οικιών (από 1.1.1995) καθώς και άλλων προκατασκευασμένων κτισμάτων (από 1.8.1996).



2.2 Χρόνος ενημέρωσης

Με τη λήψη της παραγγελίας. (Άρθρο 17 παρ.10κα΄ Κ.Β.Σ., όπως αυτό ίσχυε πριν από την αντικατάστασή του με την παρ.4 του άρθρου 30 του ν.3522/2006).



2.3 Περιεχόμενο βιβλίου

Στο βιβλίο παραγγελιών για κάθε παραγγελία καταχωρούνται :

· Το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία του πελάτη.

· Η διεύθυνσή του.

· Το παραγγελόμενο είδος

· Η αξία που συμφωνείται

· Ο αριθμός του τιμολογίου ή της απόδειξης λιανικής πώλησης κατά περίπτωση.



2.4 Ενδεικτικό υπόδειγμα βιβλίου προκατασκευασμένων οικιών ή κτισμάτων



α/α


Ονομ/νο ή Επωνυμία


Διεύθυνση


Παραγγελόμενο είδος


Συμφωνηθείσα αξία


Αριθμός Α.Λ.Π. ή Τιμολογίου και αξία

1.


Καβαθάς Θεόδωρος


Καραϊσκάκη 15, Αμπελόκηποι


Οικία 100 m2 εξώστης 15 m2 Τύπος: …. Μεζονέτα με ξύλινα εξωτερικά κουφώματα


100.000 €






2.5 Επισημάνσεις

· Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, η έννοια προκατασκευασμένες οικίες και άλλα κτίσματα, καταλαμβάνει εκτός από τις προκατασκευασμένες οικίες, κάθε παραγγελόμενο προκατασκευασμένο κτίσμα – οικοδόμημα (κατασκευή), τμήμα ή προσάρτημα αυτού, ανεξάρτητα από το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή (σίδηρος, αλουμίνιο, ξύλο κ.λπ.) και από το σκοπό που θα χρησιμοποιηθεί (εργοστάσιο, κέντρο διασκέδασης, περίπτερο, σχολείο κ.λπ.)

Δεν καταλαμβάνει τις πρόχειρες κατασκευές περιπτέρων εκθέσεων ή τις διαμορφώσεις και προσθήκες εσωτερικών χώρων γενικώς. Επίσης δεν καταλαμβάνει τα προκατασκευασμένα υλικά έργων, όπως προκατασκευασμένες κολώνες από μπετόν κ.λπ. (εγκ.ΠΟΛ.1206/7.7.1997).

· Το βιβλίο παραγγελιών τηρείται στην εγκατάσταση ή τις εγκαταστάσεις που λαμβάνονται οι παραγγελίες (γραφείο ή εργοστάσιο ή έκθεση).

· Η περιγραφή του είδους που παραγγέλλεται, πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να προκύπτει η συνάφεια παραγγελόμενου είδους και αξίας αυτού και να αναφέρεται σε κάποια χαρακτηριστικά, όπως τα τετραγωνικά μέτρα της κύριας οικίας ή του εξώστη ή του κτίσματος, τον τύπο του, τις τυχόν προσθήκες ή βελτιώσεις ή αλλαγές στον προκαθορισμένο τύπο οικίας ή κτίσματος κ.λπ.

Αντί των δεδομένων αυτών, μπορεί να γίνεται μνεία του σχετικού συμφωνητικού, το οποίο θα επιδεικνύεται όταν ζητηθεί από τον φορολογικό έλεγχο.

· Σε περίπτωση τροποποίησης της αρχικής παραγγελίας, καταχωρείται η τροποποίηση αυτή στο βιβλίο παραγγελιών με αναφορά της αρχικής παραγγελίας, η οποία τροποποιήθηκε, ή γίνεται σχετική παρατήρηση στην εγγραφή της αρχικής παραγγελίας.»



IV. ΛΟΙΠΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ Η ΕΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ



Επισημαίνεται, ότι ως πρόσθετα ή ειδικά βιβλία θεωρούνται και αυτά, τα οποία ορίζονται από υπουργικές αποφάσεις στα πλαίσια των εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κ.Β.Σ. (άρθρο 38 περ. γ΄ , υποπερ. γη΄) και συναφείς διατάξεις.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:

1. Τήρηση βιβλίου κοστολογίου οικοδομών από τον επιτηδευματία που ασχολείται με την κατασκευή και πώληση οικοδομών.

(Σχετ. η Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ.1039/9-3-2006 και η εγκ. ΠΟΛ.1067/2-05-2006, οι οποίες επισυνάπτονται ως παράρτημα 2).

2. Τήρηση πρόσθετων βιβλίων και έκδοση στοιχείων από τις επιχειρήσεις εκμίσθωσης βιντεοκασετών, DVD και λοιπών συναφών αγαθών.

(Σχετ. η Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ.1097/18-7-2006 και η εγκ. ΠΟΛ.1109/6-9-2006, οι οποίες επισυνάπτονται ως παράρτημα 2).

3. Το βιβλίο προσωρινής εναπόθεσης για τους διαμεταφορείς (Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1100/4.4.1995).

4. Το ειδικό βιβλίο μεταπωλητού μεταχειρισμένων (ΠΟΛ.1104/10.4.1995).

5. Το βιβλίο «παραλαμβανομένων Φ.Τ.Μ.» (Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1326/13.12.1996).

6. Το βιβλίο ενδοκοινοτικών διακινήσεων και εργασιών (ΦΑΣΟΝ) (Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1229/18.8.1997).

7. Το βιβλίο παράδοσης φαρμάκων στους ασφαλισμένους (Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1127/10.4.1996 και Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1370/19.12.2001).



V. ΕΠΙΛΟΓΟΣ



Με τον παρόντα οδηγό, επιχειρείται μια συστηματική και ουσιαστική προσέγγιση ελέγχου των επιχειρήσεων, που υποχρεούνται στην τήρηση πρόσθετων βιβλίων του άρθρου 10 του ΚΒΣ.

Είναι αυτονόητο ότι, σε κάθε περίπτωση, ο έλεγχος θα ανατρέχει τόσο στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (π.δ. 186/1992), στα αντίστοιχα κατά περίπτωση οικεία άρθρα του, όσο και στις Αποφάσεις (ΑΥΟ ή ΑΥΟΟ, κατά περίπτωση) και στις σχετικές εγκύκλιες οδηγίες της Διοίκησης.





ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1

Διατάξεις των άρθρων 10 και 17 παρ.1, 2,10 του

π.δ.186/1992

(ΦΕΚ Α΄ 84/26-05-1992)

(Κ.Β.Σ.)



Κωδικοποιημένες μέχρι και τον ν.3522/2006

(ΦΕΚ Α΄ 276/22-12-2006)



Άρθρο 10

Πρόσθετα βιβλία



1. Ο επιτηδευματίας επί ποσοτικής παραλαβής σε επαγγελματική του εγκατάσταση χωρίς στοιχείο διακίνησης εμπορεύσιμων ή πάγιων αγαθών από οποιονδήποτε τρίτο για αγορά, πώληση, απλή διαμεσολάβηση προς πώληση, αποθήκευση, φύλαξη, χρήση, καθώς και για επεξεργασία στην περίπτωση που ο αποστολέας είναι επιτηδευματίας ή αγρότης του ειδικού καθεστώτος, τηρεί στην επαγγελματική εγκατάσταση στην οποία διενεργείται η παραλαβή, βιβλίο ποσοτικής παραλαβής ή διπλότυπο δελτίο ποσοτικής παραλαβής για κάθε παραλαβή.

Στο βιβλίο ή δελτίο καταχωρούνται με την παραλαβή των αγαθών η χρονολογία της παραλαβής, το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία, το επάγγελμα και η διεύθυνση του αποστολέα, το είδος και η ποσότητα των αγαθών που παραλαμβάνονται, καθώς και ο σκοπός της παραλαβής.

Όταν κατά την παραλαβή των αγαθών εκδίδεται άμεσα τιμολόγιο αγοράς ή δελτίο εισαγωγής της υποπερίπτωσης ηα΄ της περίπτωσης η΄ της παραγράφου 5 του άρθρου 10 του Κώδικα αυτού, δεν τηρείται βιβλίο ή δελτίο ποσοτικής παραλαβής. (Η παρ. 1 του άρθρου 10 αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου 28 του ν. 3522/06, ΦΕΚ 276 Α΄ - η παρ. 1 είχε αρχικά τροποποιηθεί με την παρ. 5 του άρθρου 43 του ν. 2214/94 και μετά με την παρ. 11 του άρθρου 2 του ν. 3052/02).

2. Έξοδα πρώτης εγκατάστασης, αγορές και λοιπές συναλλαγές που πραγματοποιούνται από τον ιδρυτή πριν τη σύσταση νομικού προσώπου ή υποκαταστήματος αλλοδαπού προσώπου ή κοινοπραξίας ή την έναρξη λειτουργίας ατομικής επιχείρησης και οποιασδήποτε επιχείρησης γενικά, δύναται να καταχωρούνται είτε στα βιβλία των προσώπων αυτών μέχρι τη δέκατη πέμπτη (15η) ημέρα του επόμενου μήνα από τη σύστασή τους ή την υποβολή της δήλωσης έναρξης εργασιών κατά περίπτωση είτε σε βιβλία που θεωρούνται στο όνομα του ιδρυτή από τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. της κατοικίας ή της έδρας αυτού με μνεία της υπό σύσταση επιχείρησης. (Το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 10 αντικαταστάθηκε με την παρ. 20 του άρθρου 28 του ν. 3522/06, ΦΕΚ 276Α΄).

Αν ο ιδρυτής είναι πρόσωπο που έχει έδρα, κατοικία, διαμονή ή εγκατάσταση σε άλλη χώρα, τα βιβλία θεωρούνται στο όνομα του νόμιμου εκπροσώπου του στην Ελλάδα.

Οι εγγραφές που καταχωρήθηκαν στα προσωρινά βιβλία μεταφέρονται στα οριστικά βιβλία αναλυτικά ή συγκεντρωτικά αμέσως μετά τη σύσταση του νομικού προσώπου ή την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης.

3. Ο επιτηδευματίας που τηρεί βιβλία τρίτης κατηγορίας του Κώδικα αυτού, εφόσον πραγματοποιεί παραγωγικές επενδύσεις και διενεργεί αφορολόγητες εκπτώσεις ή αποθεματικά υποχρεούται:

α) να τηρεί βιβλίο επενδύσεων, στο οποίο τηρούνται εξωλογιστικά κατά αναπτυξιακό νόμο: αα) λογαριασμός για κάθε είδος πάγιου περιουσιακού στοιχείου, ο οποίος χρεώνεται με τη συνολική αξία κτήσης του και πιστώνεται κάθε φορά με την αφορολόγητη έκπτωση ή με την αξία πώλησής του,

αβ) συγκεντρωτικός λογαριασμός, ο οποίος χρεώνεται με την αναγνωριζόμενη για έκπτωση κάθε χρόνο αξία των πραγματοποιουμένων νέων επενδύσεων και πιστώνεται με το συνολικό ποσό της αφορολόγητης έκπτωσης.

β) να τηρεί στα λογιστικά του βιβλία χωριστούς αναλυτικούς λογαριασμούς κατά αναπτυξιακό νόμο για τις αφορολόγητες εκπτώσεις ή τα αποθεματικά,

γ) να καταχωρεί στο βιβλίο απογραφών αναλυτικά και χωριστά κατά αναπτυξιακό νόμο, τις επενδύσεις, τις εκπτώσεις και τα αποθεματικά.

4. Ο επιτηδευματίας που τηρεί βιβλία πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας του Κώδικα αυτού τηρεί βιβλίο επενδύσεων στο οποίο τηρούνται κατά αναπτυξιακό νόμο:

α) λογαριασμός επενδύσεων, ο οποίος χρεώνεται κατά χρονολογική σειρά με τις δαπάνες απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων που αποτελούν παραγωγικές επενδύσεις και πιστώνεται με την αξία πώλησης ή επιστροφής των περιουσιακών αυτών στοιχείων,

β) λογαριασμός αφορολογήτου αποθεματικού, ο οποίος πιστώνεται με το ποσό της αφορολόγητης έκπτωσης ή του αποθεματικού,

γ) χωριστούς λογαριασμούς για κάθε είδος πάγιου περιουσιακού στοιχείου, ο οποίος χρεώνεται με τις δαπάνες απόκτησης αυτού και πιστώνεται με την αφορολόγητη έκπτωση που σχηματίζεται κάθε φορά ή με την αξία πώλησής του.

5. Ο επιτηδευματίας της παραγράφου αυτής, ανεξάρτητα από την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί ή την απαλλαγή του από την τήρηση βιβλίων, τηρεί και τα ακόλουθα βιβλία, κατά περίπτωση:

α) ο εκμεταλλευτής οίκου ευγηρίας, ξενοδοχείου, ξενώνα, επιπλωμένων διαμερισμάτων και οικιών, καθώς και ο εκμεταλλευτής κάμπινγκ, τηρεί βιβλίο κίνησης πελατών (πόρτας), στο οποίο καταχωρεί το ονοματεπώνυμο του πελάτη, το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία εκείνου κατ' εντολή του οποίου διαμένει ο πελάτης (ένοικος), την ημερομηνία άφιξης και αναχώρησής του και τον αριθμό του δωματίου.

Επιπλέον ο εκμεταλλευτής κάμπινγκ καταχωρεί τον αριθμό των ατόμων που συνοδεύουν κάθε πελάτη, καθώς και το είδος του κατασκηνωτικού και μεταφορικού μέσου. Σε περίπτωση παροχής υπηρεσιών "πακέτο" καταχωρεί και τις περιλαμβανόμενες στο "πακέτο" υπηρεσίες και αγαθά, (αντικαταστάθηκε σε "περ. α' από την παρ. 4 του άρθρου 15 του Ν. 2579/98, ΦΕΚ 31 Α'),

β) ο εκμεταλλευτής παιδικού σταθμού, εκπαιδευτηρίου, σχολής, φροντιστηρίου, εργαστηρίου ελευθέρων σπουδών και κάθε άλλης φύσης επιχείρησης ή οργανισμού με χαρακτήρα διδακτικό ή επαγγελματικής κατάρτισης, τηρεί και μητρώο μαθητών στο οποίο καταχωρεί το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση των μαθητών που φοιτούν, τη χρονολογία έναρξης της φοίτησης, το ποσό που συμφωνείται, χωριστά των διδάκτρων, των τροφείων, των μεταφορικών και των λοιπών δικαιωμάτων και τη χρονολογία διακοπής της φοίτησης,

γ) ο εκμεταλλευτής κλινικής ή θεραπευτηρίου τηρεί:

γα) Βιβλίο ασθενών, με ιδιαίτερη μερίδα για κάθε ασθενή, στην οποία καταχωρεί τη χρονολογία εισόδου του ασθενή, το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση αυτού, καθώς και τη χρονολογία εξόδου του, την κατηγορία της θέσης νοσηλείας του, το είδος των παρεχόμενων υπηρεσιών, το είδος και την ποσότητα των φαρμάκων και λοιπών υλικών, εκτός των αναλωσίμων, που χορηγούνται και τον αύξοντα αριθμό της απόδειξης παροχής υπηρεσιών. Σε περίπτωση αλλαγής της κατηγορίας θέσης καταχωρεί τη χρονολογία αυτής και την κατηγορία της νέας θέσης, (η περίπτ. γα΄ καταργήθηκε με την παρ. 12 του άρθρου 2 του ν. 3052/02, ΦΕΚ 221 Α' και οι περιπτ. γβ΄ και γγ΄ αναριθμήθηκαν σε γα΄ και γβ΄, ισχύς από 1-1-2003. Η περίπ. γα΄ αντικαταστάθηκε με την παρ. 12 του άρθρου 2 του ν. 3052/02, ΦΕΚ 221Α', ισχύς από 1-1-2003),

γβ)) Βιβλίο μεριδολογίου για τους συνεργαζόμενους γιατρούς που παρέχουν ειδική περίθαλψη σε ασθενείς και αμείβονται από αυτούς.

Το βιβλίο τηρείται σε μερίδες για κάθε γιατρό με αναγραφή της διεύθυνσής του, του Α.Φ.Μ. και της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. και όταν παρέχονται υπηρεσίες κατ΄ εντολή και για λογαριασμό τρίτου, στο βιβλίο αναγράφεται ακόμη το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία και ο Α.Φ.Μ. του τρίτου. Σε κάθε μερίδα καταχωρεί το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του ασθενή που δέχεται την ειδική ιατρική περίθαλψη, τη χρονολογία παροχής της περίθαλψης και την κατηγορία της θέσης νοσηλείας του ασθενή. Επί ειδικής ιατρικής περίθαλψης του ασθενή από περισσότερους γιατρούς τα δεδομένα αυτά καταχωρούνται στις μερίδες όλων των γιατρών.

Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται και από τα νοσοκομεία ανεξάρτητα από τη νομική μορφή με την οποία λειτουργούν και την τυχόν απαλλαγή τους από το φόρο εισοδήματος ή το φόρο προστιθέμενης αξίας, (η υποπερ. γβ΄ της περίπτ. γ΄ της παρ. 5 του άρθρου 10 αντικαταστάθηκε με την παρ. 21 του άρθρου 28 του ν. 3522/06, ΦΕΚ 276 Α΄. Είχε πριν τροποποιηθεί με την παρ. 13 του άρθρου 2 του ν. 3052/02),

δ) ο εκμεταλλευτής διαγνωστικού κέντρου τηρεί βιβλίο επίσκεψης ασθενών στο οποίο καταχωρεί για κάθε ασθενή το ονοματεπώνυμο, το επάγγελμα και τη διεύθυνσή του, τη χρονολογία της επίσκεψης και όταν εκδοθεί η απόδειξη παροχής υπηρεσιών τον αριθμό αυτής,

ε) ο εκμεταλλευτής κέντρου αισθητικής ή γυμναστηρίου, τηρεί βιβλίο πελατών στο οποίο καταχωρεί για κάθε μία επίσκεψη, το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του πελάτη, το είδος της υπηρεσίας που του παρέχει, τη χρονολογία επίσκεψής του και όταν εκδοθεί η απόδειξη παροχής υπηρεσιών τον αριθμό αυτής. Επί διαρκούς παροχής υπηρεσίας καταχωρεί το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση του πελάτη, το συμφωνούμενο ποσό, τη χρονολογία έναρξης και διακοπής της παροχής υπηρεσίας,

στ) ο εκπαιδευτής οδηγών αυτοκινήτων, μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών τηρεί για κάθε εκπαιδευτικό αυτοκίνητο ή μοτοποδήλατο ή μοτοσικλέτα βιβλίο εκπαιδευόμενων οδηγών, στο οποίο καταχωρεί το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του εκπαιδευομένου, το ποσό της αμοιβής που συμφωνείται, τη χρονολογία και την ώρα έναρξης και λήξης κάθε μαθήματος. Ανάλογη υποχρέωση έχει και για την παράστασή του κατά την εξέταση των υποψήφιων οδηγών. Το βιβλίο τηρείται στο αυτοκίνητο ή στο μοτοποδήλατο ή στη μοτοσικλέτα κατά τη διάρκεια του μαθήματος ή της εξέτασης, (η περίπτ. στ΄ της παρ. 5 του άρθρου 10 αντικαταστάθηκε με την παρ. 22 του άρθρου 28 του ν. 3522/06, ΦΕΚ 276 Α΄, ισχύς από 1-3-2007),

ζ) ο επισκευαστής ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων, μηχανών και μηχανημάτων, όταν παραλαμβάνει στην επαγγελματική του εγκατάσταση αγαθά για επισκευή που δεν συνοδεύονται με στοιχείο διακίνησης που προβλέπεται από τον Κώδικα αυτόν τηρεί βιβλίο ή δελτίο επισκευής αγαθών, στο οποίο καταχωρούνται με την παραλαβή των αγαθών η χρονολογία της παραλαβής, το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία, το επάγγελμα και η διεύθυνση του αποστολέα, το είδος και η ποσότητα των αγαθών που παραλαμβάνονται, (η περίπτ. ζ΄ της παρ. 5 του άρθρου 10 αντικαταστάθηκε με την παρ. 23 του άρθρου 28 του ν. 3522/06, ΦΕΚ-276 Α΄.

Είχε πριν τροποποιηθεί με την παρ. 14 του άρθρου 2 του ν. 3052/02, ΦΕΚ 221Α', ισχύς από 1-1-2003),

η) ο εκμεταλλευτής ψυκτικών χώρων και χώρων αποθήκευσης αγαθών τρίτων:

ηα) εκδίδει διπλότυπο δελτίο εισαγωγής στο ψυγείο ή τίτλο αποθήκευσης, στο οποίο αναγράφει το ονοματεπώνυμο, το επάγγελμα και τη διεύθυνση του αποθέτη, το είδος, την ποσότητα, τον τρόπο και τα σημεία συσκευασίας των αγαθών που αποθηκεύονται. Κατά την εξαγωγή εκδίδει δελτίο αποστολής, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 11 του Κώδικα αυτού,

ηβ) τηρεί βιβλίο αποθήκευσης, σε μερίδες κατά αποθέτη, με αναγραφή της διεύθυνσής του και της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. Σε κάθε μερίδα καταχωρεί τα δεδομένα των δελτίων εισαγωγής και αποστολής, καθώς και τον αριθμό του παραστατικού εσόδων, (με την παρ. 13 του άρθρου 2 του ν. 3052/02, ΦΕΚ 221 Α', καταργήθηκε η λέξη "διπλότυπο", ισχύς από 1-1-2003),

θ) ο εκμεταλλευτής χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων τηρεί βιβλίο στάθμευσης, στο οποίο καταχωρεί, για κάθε όχημα, τη χρονολογία και την ώρα της εισόδου και εξόδου, καθώς και τον αριθμό κυκλοφορίας.

Επί μηνιαίας ή διαρκούς μίσθωσης καταχωρείται ο αριθμός κυκλοφορίας, η χρονολογία έναρξης και λήξης της μίσθωσης και το ποσό που συμφωνείτε, (η περίπτ. θ΄ αντικαταστάθηκε από το άρθρο 7 του Π.Δ. 134/96, ΦΕΚ 105 Α'),

ι) ο επιτηδευματίας που διατηρεί συνεργείο επισκευής και συντήρησης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων, γεωργικών και λοιπών αυτοκινούμενων μηχανημάτων τηρεί βιβλίο εισερχομένων, στο οποίο καταχωρεί για κάθε όχημα τη χρονολογία εισόδου και εξόδου, το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία και τη διεύθυνση του κατόχου, καθώς και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και εφόσον δεν υπάρχει τέτοιος αριθμός, το είδος του οχήματος. Κατ' εξαίρεση, ο εκμεταλλευτής πλυντηρίου αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων δεν αναγράφει το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του κατόχου.

Η καταχώρηση στο βιβλίο εισερχομένων γίνεται όταν το όχημα εισέλθει και σταθμεύσει στον κύριο χώρο του συνεργείου και αποχωρήσει ο οδηγός του ή αρχίσει η εργασία επισκευής.

Στην περίπτωση επισκευής για την οποία δεν λαμβάνεται αμοιβή, αναγράφεται, σε ειδική στήλη του βιβλίου αυτού, η ένδειξη "δωρεάν" και υπογράφει παραπλεύρως ο πελάτης.

Οι διατάξεις της περίπτωσης αυτής δεν εφαρμόζονται για τα πλυντήρια που λειτουργούν με το σύστημα της αυτοεξυπηρέτησης, εφόσον τα στοιχεία αξίας εκδίδονται αυτόματα κατά τη συναλλαγή μέσω κατάλληλης διασύνδεσης φορολογικού μηχανισμού εγκεκριμένου μοντέλου του ν. 1809/1988 (ΦΕΚ 222 A΄), (η περίπτ. ι΄ της παρ. 5 του άρθρου 10 αντικαταστάθηκε με την παρ. 24 του άρθρου 28 του ν. 3522/06, ΦΕΚ 276 Α΄, είχε πριν τροποποιηθεί με το άρθρο 7 του π.δ. 134/96 και με την παρ. 15 του άρθρου 2 του ν. 3052/02, ΦΕΚ 221 Α'),

ια) οι ιατροί και οι οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων, καθώς και οι εταιρείες που παρέχουν ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες τηρούν βιβλίο επίσκεψης ασθενών στο οποίο καταχωρείται χωριστά για κάθε ασθενή το ονοματεπώνυμο αυτού, η χρονολογία επίσκεψης και η διεύθυνσή του, (η περίπτ. ια΄ αντικαταστάθηκε με την παρ. 16 του άρθρου 2 του ν. 3052/02, ΦΕΚ 221 Α', ισχύς από 1-1-2003),

ιβ) ο πράκτορας κρατικών λαχείων τηρεί βιβλίο διάθεσης λαχείων, στο οποίο καταχωρεί, πριν από την έναρξη πώλησης των λαχείων κάθε κλήρωσης, τους αριθμούς των λαχείων που προορίζονται να πωληθούν λιανικώς από τον ίδιο,

ιγ) ο επιτηδευματίας που διατηρεί συνεργείο επισκευής και συντήρησης σκαφών θαλάσσης τηρεί βιβλίο εισερχομένων στο οποίο καταχωρεί για κάθε σκάφος τη χρονολογία εισόδου και εξόδου, το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία και τη διεύθυνση του κατόχου, καθώς και τον αριθμό νηολόγησης του σκάφους και, εφόσον δεν υπάρχει τέτοιος αριθμός, το όνομα του σκάφους, (προστέθηκε η περίπτ. ιγ' της παρ. 5 του άρθρου 10 με την παρ. 6 του άρθρου 43 του ν. 2214/94, ΦΕΚ Α' 75),

ιδ) ο φυσιοθεραπευτής και οι ασκούντες παραϊατρικά επαγγέλματα για τους πελάτες που τους επισκέπτονται στην επαγγελματική τους εγκατάσταση τηρούν βιβλίο πελατών, στο οποίο καταχωρούν το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του πελάτη, το είδος της υπηρεσίας που του παρέχουν, τη χρονολογία της επίσκεψης και όταν εκδοθεί η απόδειξη παροχής υπηρεσιών τον αριθμό αυτής.

Επί διαρκούς παροχής υπηρεσίας καταχωρούν το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση του πελάτη, το συμφωνούμενο ποσό, τη χρονολογία έναρξης και διακοπής της παροχής υπηρεσίας.

Ειδικά ο φυσιοθεραπευτής, καθώς και τα πρόσωπα των περιπτώσεων δ΄ και ια΄ που έχουν συμβληθεί με το Δημόσιο ή με ασφαλιστικά ταμεία (Ι.Κ.Α., Τ.Ε.Β.Ε. κ.λπ.) και δεν λαμβάνουν ιδιαίτερη αμοιβή κατά επίσκεψη από τους πελάτες ή ασθενείς ασφαλισμένους του Δημοσίου ή των ταμείων αυτών, μπορεί να μην καταχωρούν τα στοιχεία των πελατών αυτών ή των ασθενών στο βιβλίο πελατών ή επίσκεψης ασθενών, (το τρίτο εδάφιο της περίπτ. ιδ΄ της παρ. 5 του άρθρου 10 αντικαταστάθηκε με την παρ. 25 του άρθρου 28 του ν. 3522/06, ΦΕΚ 276 Α'.

Είχε πριν αντικατασταθεί η περίπτ. ιδ΄ με την παρ. 17 του άρθρου 2 του ν. 3052/02, ΦΕΚ-221 α'. Ισχύς από 1-1-2003. Είχε πριν προστεθεί με την παρ. 6 του άρθρου 43 του ν. 2214/94, ΦΕΚ-75 Α'),

ιε) ο επιτηδευματίας που διατηρεί επιχείρηση πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων, τροχόσπιτων, σκαφών αναψυχής, γεωργικών και λοιπών αυτοκινούμενων μηχανημάτων, για λογαριασμό του ή για λογαριασμό τρίτου, τηρεί βιβλίο μεταχειρισμένων αγαθών, στο οποίο καταχωρεί για κάθε αγαθό που αγοράζει ή παραλαμβάνει από τρίτο για πώληση τη χρονολογία εισόδου και εξόδου, το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία και τη διεύθυνση του κατόχου και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και εφόσον δεν υπάρχει τέτοιος αριθμός, το είδος του οχήματος, (η περίπτ. ιε΄ της παρ. 5 του άρθρου 10 αντικαταστάθηκε με την παρ. 26 του άρθρου 28 του ν. 3522/06, ΦΕΚ 276 Α΄.

Είχε πριν προστεθεί από την παρ. 6 του άρθρου 43 του ν. 2214/94 και τροποποιήθηκε από το άρθρο 7 του Π.Δ. 134/96),

ιστ) ο εκμεταλλευτής χώρου στάθμευσης ή φύλαξης σκαφών θαλάσσης τηρεί βιβλίο στάθμευσης στο οποίο καταχωρεί για κάθε σκάφος την ημερομηνία εισόδου και εξόδου τον Α.Φ.Μ. του κατόχου του, τον αριθμό νηολόγησης του σκάφους, και όταν δεν υπάρχει τέτοιος αριθμός το όνομα του σκάφους. Επί μηνιαίας ή διαρκούς μίσθωσης καταχωρείται ο αριθμός νηολόγησης του σκάφους, η χρονολογία έναρξης και λήξης της μίσθωσης και το ποσό που συμφωνείται, (προστέθηκε η περίπτ. ιστ' της παρ. 5 του άρθρου 10 με την παρ. 6 του άρθρου 43 του Ν. 2214/94, ΦΕΚ Α' 75 και τροποποιήθηκε από το άρθρο 7 του Π.Δ. 134/96),

ιζ) ο εκμεταλλευτής αυτοκινούμενων μηχανημάτων έργων, τηρεί για κάθε μηχάνημα βιβλίο έργων στο οποίο καταχωρεί το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία και τη δ/νση του εργοδότη, τη δ/νση ή τη θέση του έργου, το είδος του έργου, το ποσό της αμοιβής που συμφωνείται, τη χρονολογία έναρξης και λήξης του έργου. Επί ωριαίας αμοιβής αναγράφεται κάθε φορά η ώρα έναρξης και λήξης της εργασίας, (προστέθηκε η περίπτ. ιζ' με το άρθρο 7 του Π.Δ. 134/96, ΦΕΚ 105 Α'),

ιη) ο επιτηδευματίας που διατηρεί επιχείρηση ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσυκλεττών και μοτοποδηλάτων, τηρεί βιβλίο κίνησης οχημάτων, σε μερίδες ανά όχημα, στο οποίο καταχωρεί την κίνηση του κάθε οχήματος εκτός εγκατάστασης ανεξάρτητα από το σκοπό και ειδικότερα, την ώρα και την ημερομηνία αναχώρησης, την αιτιολογία, το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία και τη διεύθυνση του μισθωτή ή άλλου προσώπου, το συμφωνηθέν μίσθωμα, την ώρα και την ημερομηνία καθώς και τον τόπο επιστροφής, (προστέθηκε η περίπτ. ιη΄ με την παρ. 18 του άρθρου 2 του ν. 3052/02, ΦΕΚ 221 Α', ισχύς από 1-1-2003),

ιθ) ο μεσίτης αστικών συμβάσεων, αγοράς ή πώλησης και ενοικίασης ακινήτων τηρεί βιβλίο ή διπλότυπο δελτίο εντολών στο οποίο καταχωρεί το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία και τη διεύθυνση του εντολέα, τη χρονολογία της εντολής, το είδος, τη διεύθυνση και εφόσον δεν υπάρχει την περιοχή, τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου που αφορά η εντολή, καθώς και τη συμφωνούμενη αμοιβή. Επίσης με την ολοκλήρωση της εντολής καταχωρούνται η χρονολογία, το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία και η διεύθυνση του αντισυμβαλλόμενου.(Προστέθηκε η περίπτ. ιθ΄ με την παρ. 18 του άρθρου 2 του ν. 3052/02, ΦΕΚ 221 Α', ισχύς από 1-1-2003).

6. Τα βιβλία που τηρούνται υποχρεωτικά με βάση τις διατάξεις άλλων νόμων αναπληρώνουν τα πρόσθετα βιβλία του άρθρου αυτού, εφόσον τηρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του και είναι θεωρημένα από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.



Άρθρο 17

(παρ. 1, 2 και 10)

Χρόνος ενημέρωσης των βιβλίων



1. Η ενημέρωση των βιβλίων πρώτης και δεύτερης κατηγορίας γίνεται μέχρι τη δέκατη πέμπτη (15η) ημέρα του επόμενου μήνα, από την έκδοση ή λήψη του κατά περίπτωση δικαιολογητικού. (Αντικαταστάθηκε από την παρ. 21 του άρθρου 9 του ν. 2753/99, ΦΕΚ 249 Α').

2. Η ενημέρωση των βιβλίων τρίτης κατηγορίας γίνεται:

α) του ή των ημερολογίων μέχρι τη δέκατη πέμπτη (15η) ημέρα του επόμενου μήνα, από την έκδοση ή λήψη του κατά περίπτωση δικαιολογητικού και επί ταμειακών πράξεων από τη διενέργειά τους, (αντικαταστάθηκε από την παρ. 21 του άρθρου 9 του ν. 2753/99, ΦΕΚ 249 Α'),

β) του συγκεντρωτικού ημερολογίου, όταν τηρείται, του γενικού καθολικού και των αναλυτικών καθολικών, εντός του επομένου μήνα, και προκειμένου για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις το αργότερο μέχρι και την 20η του μεθεπόμενου μήνα,

γ) του βιβλίου αποθήκης ποσοτικά, εντός δέκα (10) ημερών από την παραλαβή ή την παράδοση ή άλλου είδους διακίνηση του αγαθού.

Η αξία συμπληρώνεται μέχρι τη δεκάτη πέμπτη (15η) ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση ή λήψη του στοιχείου αξίας, (το δεύτερο εδάφιο της περίπτ. γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 17 αντικαταστάθηκε με την παρ. 7 του άρθρου 20 του ν. 3296/04, ΦΕΚ 253 Α'. Η ισχύς της ως άνω τροποποίησης αρχίζει από 1η Ιανουαρίου 2005 και μετά, άρθρο 33 ν. 3296/04),

δ) του Μητρώου Πάγιων Περιουσιακών Στοιχείων και του ιδιαίτερου Φορολογικού Μητρώου Πάγιων Περιουσιακών Στοιχείων μέχρι την προθεσμία κλεισίματος του Ισολογισμού. (Η περίπτ. ε΄ της παρ. 2 του άρθρου 17 αντικαταστάθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 3301/04, ΦΕΚ 263 Α', η περίπτ. ε΄ είχε πριν προστεθεί με την παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 3052/02, ΦΕΚ 221Α', ισχύς από 1-1-2003. Καταργήθηκε η περίπτ. δ΄ της παρ. 2 του άρθρου 17 με αντίστοιχη αναρίθμηση των επομένων περιπτώσεων - με την παρ. 1 του άρθρου 30 του ν. 3522/06, ΦΕΚ 276 Α΄, ισχύς από τη δημοσίευση του ν. 3522/06, από (22-12-06) και καταλαμβάνει διαχειριστικές περιόδους που αρχίζουν από την ημερομηνία αυτή και μετά).

……………………………………………………………………………………………..

10. Η ενημέρωση των πρόσθετων βιβλίων γίνεται:

α) του βιβλίου ποσοτικής παραλαβής, με την παραλαβή των αγαθών,

β) του βιβλίου κίνησης πελατών (πόρτας), με την είσοδο του πελάτη με αναγραφή και της πιθανής ημερομηνίας αναχώρησής του, (αντικαταστάθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 3052/02, ΦΕΚ 221 Α', ισχύς από 1-1-2003),

γ) του μητρώου μαθητών, με την εγγραφή του μαθητή,

δ) του βιβλίου επενδύσεων μέχρι την προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή κλεισίματος του ισολογισμού όταν τηρούνται βιβλία Γ΄ κατηγορίας, (η περίπτ. δ΄ της παρ. 10 του άρθρου 17 αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 30 του ν. 3522/06, ΦΕΚ 276 Α΄. Είχε πριν τροποποιηθεί με την παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 3052/02 και με την παρ. 8 του άρθρου 20 του ν.3296/04, ΦΕΚ 253 Α'),

ε) του βιβλίου ασθενών με την είσοδο και έξοδο του ασθενή και εντός της επομένης με τα λοιπά δεδομένα, (αντικαταστάθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 3052/02, ΦΕΚ 221 Α', ισχύς από 1-1-2003),

στ) του βιβλίου μεριδολογίου γιατρών εντός της επόμενης της ειδικής ιατρικής περίθαλψης του ασθενή,

ζ) του βιβλίου επίσκεψης ασθενών, μόλις τελειώσει η εξέταση και πριν την αποχώρηση του ασθενή,

η) του βιβλίου πελατών, μόλις αρχίσει η παροχή υπηρεσίας,

θ) του βιβλίου εκπαιδευομένων οδηγών, με την έναρξη και τη λήξη του μαθήματος ή της εξέτασης,

ι) του βιβλίου επίσκεψης ασθενών των γιατρών και οδοντιάτρων με την είσοδο του ασθενή στο χώρο της εξέτασης, (αντικαταστάθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 3052/02, ΦΕΚ 221 Α', ισχύς από 1-1-2003),

ια) του βιβλίου αποθήκευσης, εντός της μεθεπόμενης της εισαγωγής και εξαγωγής των αγαθών,

ιβ) του βιβλίου στάθμευσης με την είσοδο και έξοδο του οχήματος,

ιγ) του βιβλίου εισερχομένων, όταν το όχημα εισέλθει και σταθμεύσει στον κύριο χώρο του συνεργείου και αποχωρήσει ο οδηγός του ή αρχίσει η εργασία επισκευής και με την έξοδο του οχήματος, (η περίπτ. ιγ΄ της παρ. 10 του άρθρου 17 αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 30 του ν. 3522/06, ΦΕΚ 276 Α' . Είχε πριν τροποποιηθεί από την παρ. 3 του άρθρου 9 του Π.Δ. 134/96),

ιδ) του βιβλίου κίνησης οχημάτων με την αναχώρηση και επιστροφή κάθε οχήματος, για οποιονδήποτε σκοπό, (αντικαταστάθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 3052/02, ΦΕΚ 221 Α', ισχύς από 1-1-2003),

ιε) του βιβλίου διάθεσης λαχείων, με την παραλαβή των λαχείων κάθε κλήρωσης,

ιστ) Του βιβλίου εισερχομένων, της περίπτωσης ιγ' της παρ. 5 του άρθρου 10, με την είσοδο και έξοδο του σκάφους, (προστέθηκε η περίπτ. ιστ' της παρ. 10 του άρθρου 17 με την παρ. 14 του άρθρου 43 του ν. 2214/94, ΦΕΚ Α' 75),

ιζ) του βιβλίου πελατών, της περίπτωσης ιδ' της παρ. 5 του άρθρου 10 με την έναρξη της παροχής υπηρεσίας, (προστέθηκε η περίπτ. ιζ' της παρ. 10 του άρθρου 17 με την παρ. 14 του άρθρου 43 του ν. 2214/94, ΦΕΚ Α' 75),

ιη) του βιβλίου μεταχειρισμένων αγαθών με την παραλαβή και παράδοση αυτών, (η περίπτ. ιη΄ της παρ. 10 του άρθρου 17 αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 30 του ν. 3522/06, ΦΕΚ 276 Α΄. Είχε πριν προστεθεί από την παρ. 14 του άρθρου 43 του ν. 2214/94),

ιθ) του βιβλίου στάθμευσης ή φύλαξης σκαφών, της περίπτωσης ιστ' της παρ. 5 του άρθρου 10, με την είσοδο και την έξοδο του σκάφους, (η περίπτ. ιθ' αντικαταστάθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 9 του Π.Δ. 134/96, ΦΕΚ 105 Α'),

κ) του βιβλίου έργων, των εκμεταλλευτών αυτοκινούμενων μηχανημάτων έργων της περίπτωσης ιζ' της παραγράφου 5 του άρθρου 10, με την έναρξη του έργου και σε περίπτωση ωριαίας αμοιβής με την έναρξη και λήξη της εργασίας, (προστέθηκε η περίπτ. κ' με την παρ. 3 του άρθρου 9 του Π.Δ. 134/96, ΦΕΚ 105 Α'),

κα) του βιβλίου ή δελτίου εντολών με τη λήψη της εντολής, (αντικαταστάθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 3052/02, ΦΕΚ 221 Α', ισχύς από 1-1-2003),

κβ) του βιβλίου επισκευής αγαθών με την παραλαβή των αγαθών. (προστέθηκε η περίπτ. κβ΄ στην παρ. 10 του άρθρου 17 με την παρ. 4 του άρθρου 30 του ν. 3522/06, ΦΕΚ 276 Α').





ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ



1. ΠΟΛ.1039/1024754/187/0015/9-3-2006:

(Τήρηση βιβλίου κοστολογίου οικοδομών από τον επιτηδευματία που ασχολείται με την κατασκευή και πώληση οικοδομών – Έκδοση ειδικού στοιχείου παράδοσης κτισμάτων στον οικοπεδούχο).

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….



ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

1. Την τήρηση θεωρημένου βιβλίου με τίτλο «βιβλίο κοστολογίου οικοδομών» από τον επιτηδευματία που πραγματοποιεί κατασκευές και πωλήσεις οικοδομών, για κάθε «οικοδομή» που υπάγεται στις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 6 του Κώδικα Φ.Π.Α. (Ν. 2859/2000) όπως ισχύει, στο οποίο παρακολουθείται αναλυτικά το κόστος αυτής. Ως «οικοδομή» νοείται το σύνολο των οικοδομημάτων της ίδιας οικοδομικής άδειας. Το «βιβλίο κοστολογίου οικοδομών» τηρείται στην έδρα του επιτηδευματία και αντί τήρησης ιδιαίτερου βιβλίου για κάθε «οικοδομή» μπορεί να τηρείται ένα βιβλίο για όλες τις «οικοδομές», σε ιδιαίτερες μερίδες του οποίου παρακολουθείται αναλυτικά το κόστος κάθε «οικοδομής».

Για την τήρηση του «βιβλίου κοστολογίου οικοδομών» ορίζονται τα ακόλουθα:

A ) Ως κόστος «οικοδομής» θεωρείται κάθε δαπάνη αγοράς αγαθών ή λήψης υπηρεσιών και κάθε άλλη επιβάρυνση που πραγματοποιείται για την κατασκευή και αποπεράτωση της. Κόστος «οικοδομής» θεωρείται ακόμη και η αξία του οικοπέδου ανεξάρτητα από τον τρόπο απόκτησής του, οι αποσβέσεις των πάγιων περιουσιακών στοιχείων που χρησιμοποιούνται για την ανέγερσή της καθώς και κάθε άλλη δαπάνη που πραγματοποιείται για την ανέγερση της «οικοδομής».

Στην περίπτωση που οι παραπάνω δαπάνες πραγματοποιούνται για περισσότερες από μία «οικοδομές» η αξία της δαπάνης που αφορά κάθε «οικοδομή» βρίσκεται με βάση την πραγματική διάθεση αυτών και σε περίπτωση που υπάρχει δυσχέρεια προσδιορισμού της πραγματικής διάθεσης, με επιμερισμό της αξίας της δαπάνης ανάλογα με την συνολική επιφάνεια κάθε «οικοδομής».

Β) Στο βιβλίο κοστολογίου οικοδομών ή στη μερίδα του βιβλίου που τηρείται για κάθε «οικοδομή» καταχωρούνται διακεκριμένα:

α) Το είδος, ο αύξων αριθμός και η ημερομηνία έκδοσης ή λήψης του δικαιολογητικού εγγραφής της δαπάνης καθώς και η γενική περιγραφή της δαπάνης.

Δικαιολογητικό εγγραφής της δαπάνης αποτελεί κατά περίπτωση το στοιχείο που προβλέπεται από τις διατάξεις του Κ.Β.Σ. ή δημόσιο έγγραφο ή άλλο πρόσφορο αποδεικτικό στοιχείο.

Για τη δαπάνη που πραγματοποιείται και αφορά περισσότερες από μία «οικοδομές» και εμφανίζεται στο ίδιο φορολογικό στοιχείο του ΚΒΣ ή δημόσιο έγγραφο ή άλλο πρόσφορο αποδεικτικό στοιχείο, δικαιολογητικό εγγραφής αποτελεί αθεώρητο λογιστικό σημείωμα επιμερισμού της με μνεία του είδους και της αξίας της δαπάνης αυτής, καθώς και του είδους, του αύξοντος αριθμού και της ημερομηνίας των δικαιολογητικών που αφορούν την επιμεριζόμενη δαπάνη. Ο προσδιορισμός της αξίας ομοίων αγαθών που έχουν αποκτηθεί με διαφορετική τιμή κτήσης και χρησιμοποιούνται σε πολλές «οικοδομές» γίνεται με μία από τις μεθόδους προσδιορισμού της τιμής κτήσης των αποθεμάτων που ακολουθείται πάγια και ο επιμερισμός της γίνεται με βάση την πραγματική διάθεση των αγαθών όπως προκύπτει από τα εκδιδόμενα δελτία αποστολής του κατασκευαστή στο χώρο κάθε «οικοδομής».

Ο επιμερισμός των κοινών δαπανών κάθε ενός μηνός γίνεται μέχρι την 15η ημέρα του επόμενου μήνα με ημερομηνία την τελευταία ημέρα του μήνα, που αφορούν και όχι αργότερα από την υποβολή της ειδικής δήλωσης για την μεταβίβαση κάθε ιδιοκτησίας. Ειδικά ο επιμερισμός των αποσβέσεων μπορεί να γίνεται μία φορά στο τέλος της χρήσης με ημερομηνία την ημερομηνία λήξης της χρήσης και μέχρι την προθεσμία κλεισίματος του ισολογισμού ή την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά περίπτωση και όχι αργότερα από την ολοκλήρωση της «οικοδομής» όταν αυτή ολοκληρώνεται στη διάρκεια της χρήσης.

β) Η αξία των δαπανών που βαρύνονται με Φ.Π.Α.

γ) Ο Φ.Π.Α. των δαπανών αυτών.

δ) Η αξία των δαπανών που δεν βαρύνονται με Φ.Π.Α. ή δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του Φ.Π.Α. που τις βαρύνει.

Γ) Το βιβλίο ενημερώνεται μέχρι την 15η ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης ή λήψης του δικαιολογητικού εγγραφής της δαπάνης. Δικαιολογητικό εγγραφής δαπάνης που λαμβάνεται πριν από την υποχρέωση υποβολής εμπρόθεσμης δήλωσης του υποκαταστήματος καθώς και η αξία του οικοπέδου καταχωρείται μέχρι την 15η ημέρα του επόμενου μήνα από την υποβολή της δήλωσης του υποκαταστήματος. Επί αντιπαροχής η αξία του οικοπέδου καταχωρείται μέχρι την 15η ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση του θεωρημένου διπλότυπου στοιχείου που ορίζεται στην παράγραφο 2 της παρούσας. Σε περίπτωση που μεταγενέστερα διαπιστώνεται διαφορά στην αξία του οικοπέδου η διαφορά αυτή καταχωρείται μέχρι την 15η ημέρα του επόμενου μήνα της διαπίστωσής της.

Οι αναλογούσες αποσβέσεις καταχωρούνται κατά περίπτωση μέχρι το κλείσιμο του ισολογισμού ή την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και όχι αργότερα από την 15η ημέρα του επόμενου μήνα της ολοκλήρωσης της «οικοδομής» όταν αυτή ολοκληρώνεται στη διάρκεια της χρήσης.

Οταν το βιβλίο τηρείται μηχανογραφικά, εκτυπώνεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα εκείνου που αφορά.

Δ) Για την "οικοδομή" της οποίας η άδεια έχει εκδοθεί μετά την 1-1-2006 και υπάγεται στις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 6 του Κώδικα Φ.Π.Α. και μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έχει προκύψει υποχρέωση υποβολής της δήλωσης υποκαταστήματος, η ενημέρωση του βιβλίου με τις ήδη πραγματοποιηθείσες δαπάνες, μπορεί να γίνει μέχρι την 15η ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από την δημοσίευσή της .

2. Την έκδοση θεωρημένου διπλότυπου στοιχείου με τίτλο "Παράδοση Κτισμάτων" από την κατασκευάστρια επιχείρηση στον κύριο του οικοπέδου για κάθε οικοδομή που υπάγεται στις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 6 του Κώδικα Φ.Π.Α. και ανεγείρεται επί οικοπέδου τρίτου με το σύστημα της αντιπαροχής, με την ολοκλήρωση της παράδοσης των κτισμάτων στον οικοπεδούχο, στο περιεχόμενο του οποίου αναγράφονται τα εξής :

α) Τα πλήρη στοιχεία του κυρίου του οικοπέδου (ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, δ/νση έδρας ή κατοικίας, Α.Φ.Μ. και Δ.Ο.Υ. έδρας ή φορολογίας),

β) Η αξία των παραδιδομένων κτισμάτων στον κύριο του οικοπέδου από τον εργολάβο κατασκευαστή,

γ) Ο Φ.Π.Α. που αναλογεί.

3. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.”



ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ



2. ΠΟΛ.1067/1041496/334/0015/ 2 5 2006:

(Τήρηση βιβλίου κοστολογίου οικοδομών από τον επιτηδευματία που ασχολείται με την κατασκευή και πώληση οικοδομών – Έκδοση στοιχείου παράδοσης κτισμάτων στον

οικοπεδούχο).

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….



“ΓΕΝΙΚΑ

Με την 1024754/187/0015/ΠΟΛ.1039/9-3-2006 Α.Υ.Ο.Ο. (ΦΕΚ 311Β΄/15-3-2006) όπως ισχύει, ο επιτηδευματίας που ασχολείται με την κατασκευή και πώληση οικοδομών και για κάθε «οικοδομή» που υπάγεται στις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 6 του Κώδικα ΦΠΑ (ν.2859/2000) όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του με το ν.3427/2005 (ΦΕΚ 312 Α΄/27.12.2005), υποχρεούται:

α) Σε τήρηση θεωρημένου πρόσθετου βιβλίου με τίτλο «βιβλίο κοστολογίου οικοδομών»

(Παράγραφος 1).

β) Σε έκδοση θεωρημένου διπλότυπου στοιχείου με τίτλο «Παράδοση κτισμάτων» στον κύριο του οικοπέδου, για την οικοδομή που ανεγείρεται με το σύστημα της αντιπαροχής

(Παράγραφος 2).

Ειδικότερα σε ότι αφορά τις πιο πάνω υποχρεώσεις διευκρινίζονται τα ακόλουθα:



ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1. ΤΗΡΗΣΗ «ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ»

Α. ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

1.1. Υπόχρεος τήρησης

Το βιβλίο τηρείται από τον επιτηδευματία που ασχολείται με την κατασκευή και πώληση οικοδομών που υπάγονται στις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 6 του ν.2859/2000.

Δηλαδή από τον επιτηδευματία που κατασκευάζει οικοδομή της οποίας η άδεια εκδίδεται ή αναθεωρείται μετά την 1/1/2006 και εφόσον μέχρι την ημερομηνία αναθεώρησης δεν έχουν αρχίσει εργασίες κατασκευής. Όσον αφορά τις οικοδομές για τις οποίες ο επιτηδευματίας δικαιούται και λαμβάνει εξαίρεση από την υπαγωγή στο ΦΠΑ σύμφωνα με την Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ.1038/2006 δεν υπάρχει υποχρέωση τήρησης του βιβλίου κοστολογίου.

1.2. Έννοια οικοδομής. Τρόπος τήρησης

Ως «οικοδομή» θεωρείται για την τήρηση του βιβλίου το σύνολο των οικοδομημάτων (κτισμάτων) κάθε οικοδομικής άδειας. Έτσι εάν με την ίδια οικοδομική άδεια ανεγείρονται στο ίδιο οικόπεδο περισσότερα του ενός κτίσματα, στο βιβλίο κοστολογίου παρακολουθείται ενιαία το κόστος όλων των κτισμάτων και όχι χωριστά το κόστος κάθε κτίσματος.

Για κάθε «οικοδομή» τηρείται ιδιαίτερο βιβλίο χειρόγραφα ή μηχανογραφικά. Για διευκόλυνση του επιτηδευματία παρέχεται η δυνατότητα αντί της τήρησης ιδιαίτερου βιβλίου για κάθε «οικοδομή» να τηρείται ένα ενιαίο (μία θεώρηση) βιβλίο για μερικές ή για όλες τις «οικοδομές», σε ιδιαίτερες μερίδες του οποίου παρακολουθείται αναλυτικά το κόστος της κάθε «οικοδομής» για την οποία τηρείται. Μπορεί δηλαδή ο επιτηδευματίας να τηρεί π.χ. ένα βιβλίο για τις τρεις από τις πέντε «οικοδομές» και ένα βιβλίο για κάθε μία από τις λοιπές.

Σημειώνεται ότι εάν με διαφορετική άδεια ανεγείρονται συγχρόνως κτίσματα στο ίδιο οικόπεδο (ένα υποκατάστημα), τότε τηρείται ένα βιβλίο για όλες τις «οικοδομές» που ανεγείρονται στο ίδιο οικόπεδο, σε ιδιαίτερες μερίδες του οποίου παρακολουθείται διακεκριμένα το κόστος κάθε «οικοδομής», ή στο ενιαίο (μία θεώρηση) βιβλίο που τηρείται για όλες τις «οικοδομές» ή μερικές από αυτές που ανεγείρονται σε διαφορετικά οικόπεδα (υποκαταστήματα), παρακολουθείται διακεκριμένα το κόστος κάθε μίας από τις «οικοδομές» που ανεγείρονται στο ίδιο οικόπεδο.

Συνένωση με το Βιβλίο εσόδων – εξόδων Τονίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 19 του Κ.Β.Σ. το βιβλίο κοστολογίου οικοδομών για μερικές ή όλες τις «οικοδομές» μπορεί να τηρείται συνενωμένο με το βιβλίο εσόδων – εξόδων, με την προϋπόθεση ότι από το συνενωμένο αυτό βιβλίο θα παρέχονται διακεκριμένα (χωριστές στήλες) τουλάχιστον τα δεδομένα των βιβλίων που συνενώνονται.

ΚΩΔ. ΘΕΩΡΗΣΗΣ TAXIS επί χειρόγραφης τήρησης ΄΄311΄΄ «Βιβλίο εσόδων – εξόδων, Βιβλίο κοστολογίου οικοδομών».

ΚΩΔ. ΘΕΩΡΗΣΗΣ TAXIS επί μηχανογραφικής τήρησης ‘’312΄΄ «Μηνιαία κατάσταση βιβλίου εσόδων – εξόδων, Βιβλίο κοστολογίου οικοδομών».

Σημειώνεται ότι τα θεωρημένα έντυπα του Βιβλίου εσόδων – εξόδων ή της Μηνιαίας κατάστασης του βιβλίου εσόδων – εξόδων μπορεί να χρησιμοποιηθούν μέχρι την εξάντλησή τους για την τήρηση των συνενωμένων βιβλίων.

1.3. Τόπος τήρησης

Το «βιβλίο κοστολογίου οικοδομών» ανεξάρτητα από τον τρόπο τήρησής του (ένα βιβλίο για κάθε μία «οικοδομή» ή ένα για μερικές ή όλες τις «οικοδομές») τηρείται στην έδρα του επιτηδευματία με δυνατότητα τήρησης αυτού εκτός έδρας μετά από γνωστοποίηση ή μετά από έγκριση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. της έδρας κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του Κ.Β.Σ., οι οποίες εφαρμόζονται ανάλογα και για το βιβλίο αυτό.

1.4. Θεώρηση

Το βιβλίο θεωρείται από τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. της έδρας με ΚΩΔ. ΘΕΩΡ. «309». Το βιβλίο αυτό, όπως και κάθε βιβλίο που ορίζεται από τις διατάξεις του ΚΒΣ, πρέπει σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 19 του ιδίου Κώδικα να θεωρείται πριν από την χρησιμοποίησή του.

Δηλαδή επί χειρόγραφης τήρησής του πρέπει να θεωρείται πριν από την λήξη της προθεσμίας της πρώτης εμπρόθεσμης ενημέρωσής του και επί μηχανογραφικής τήρησής του πριν από τη λήξη της προθεσμίας της πρώτης εμπρόθεσμης εκτύπωσής του.

1.5. Περιεχόμενο του βιβλίου (περίπτωση Α΄ της παραγράφου 1 της Α.Υ.Ο.Ο.)

Στο βιβλίο κοστολογίου παρακολουθείται αναλυτικά το κόστος κάθε «οικοδομής».



Κόστος οικοδομής: Για την τήρηση του βιβλίου αυτού ως κόστος «οικοδομής» θεωρείται:

α) Κάθε δαπάνη αγοράς αγαθών, λήψης υπηρεσιών και γενικά κάθε άλλη επιβάρυνση (π.χ. μισθοδοσία εργατών, εισφορές ΙΚΑ, δημοτικά τέλη κλπ.) που πραγματοποιείται για την ανέγερση και αποπεράτωσή της, ανεξάρτητα από τον χρόνο που πραγματοποιείται (πριν ή μετά από την έκδοση της αδείας ή την υποβολή της δήλωσης μεταβολής του υποκαταστήματος) ή εάν αφορά μία ή περισσότερες «οικοδομές» ή εάν υπάγεται ή όχι στο ΦΠΑ.

Στην περίπτωση που οι δαπάνες που πραγματοποιούνται αφορούν περισσότερες από μία «οικοδομές» και εμφανίζονται στο ίδιο φορολογικό στοιχείο του ΚΒΣ ή στο ίδιο δημόσιο έγγραφο ή σε άλλο πρόσφορο αποδεικτικό στοιχείο, το μέρος της δαπάνης που αφορά κάθε «οικοδομή» βρίσκεται με βάση την πραγματική διάθεση των αγαθών ή των υπηρεσιών στην κάθε «οικοδομή», όταν αυτή προκύπτει από οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο, φορολογικό ή μη (π.χ. δελτίο αποστολής αγαθών του εργολάβου από την αποθήκη του στο χώρο της οικοδομής). Όταν η πραγματική διάθεση δεν μπορεί να προσδιοριστεί, τότε η αξία της δαπάνης που αφορά κάθε «οικοδομή» βρίσκεται με επιμερισμό της αξίας της με βάση την επιφάνεια κάθε «οικοδομής» και τη συνολική επιφάνεια των «οικοδομών» τις οποίες αφορά η δαπάνη που πραγματοποιήθηκε.

Σημειώνεται ότι στον επιμερισμό της δαπάνης εκτός από την καθαρή (χωρίς ΦΠΑ) αξία της δαπάνης που επιμερίζεται, αναλόγως επιμερίζεται και ο ΦΠΑ αυτής.

Παράδειγμα: Υπεργολάβος ελαιοχρωματιστής για τον ελαιοχρωματισμό δύο «οικοδομών» επιφανείας 600 τ.μ. και 800 τ.μ. εξέδωσε στον εργολάβο βάσει συμφωνίας τιμολόγιο αξίας 2.800,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ 532,00 ευρώ. Η αξία που αντιστοιχεί σε κάθε οικοδομή είναι:

600


χ


2800,00 €=1200,00 € και


800


χ2800,00 € =1600,00 € και

1400


1400

ο ΦΠΑ 600 χ 532,00 €=228,00 € και 800 χ 532,00 € =304,00 € 1400 400

Δεν θεωρείται κόστος οικοδομής τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας (π.χ. ενοίκια

γραφείων, ΔΕΗ γραφείων, μισθοί διοικητικού προσωπικού κ.λ.π.).

β) Η αξία του οικοπέδου επί του οποίου ανεγείρεται η οικοδομή ανεξάρτητα από τον τρόπο απόκτησής του (αγορά, δωρεά, κληρονομιά, διανομή κ.λ.π.).

Ανέγερση οικοδομής σε ιδιόκτητο οικόπεδο

Στην περίπτωση αυτή ως αξία του οικοπέδου αναγράφεται το κόστος κτήσης αυτού, όπως προκύπτει από τα τηρούμενα βιβλία (Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας) και επί μη καταχώρησής του σ΄ αυτά στο βιβλίο κοστολογίου αναγράφεται η αξία κτήσης του όπως προκύπτει από το συμβόλαιο ή άλλο τίτλο ιδιοκτησίας ο οποίος έχει μεταγραφεί.

Εάν το κόστος κτήσης του οικοπέδου δεν προκύπτει σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, ως αξία κτήσης αναγράφεται:

- όταν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχές εντός αντικειμενικού συστήματος, η τρέχουσα αντικειμενική αξία αυτού κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας

- όταν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος, η αξία αυτού κατ’ εκτίμηση του εργολάβου η οποία οριστικοποιείται με τον προσδιορισμό της από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ κατά την πρώτη μεταβίβαση ιδιοκτησίας.

Ανέγερση οικοδομής με αντιπαροχή

Στην περίπτωση αυτή ως αξία του οικοπέδου αναγράφεται η αξία των παραδιδομένων κτισμάτων στον οικοπεδούχο, όπως αυτή προκύπτει από το στοιχείο «Παράδοση Κτισμάτων» (παράγραφος 2 της Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ.1039/2006). Εάν με βάση το προσύμφωνο και το εργολαβικό συμβόλαιο κατασκευής έχει συμφωνηθεί και η καταβολή ενός μέρους του τιμήματος σε χρήμα από τον οικοπεδούχο στον κατασκευαστή, ως αξία του οικοπέδου καταχωρείται η αξία του στοιχείου μειωμένη με το ποσό του χρηματικού τιμήματος.

Μετά την καταχώρηση της αξίας του οικοπέδου (15η ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση του στοιχείου «Παράδοση Κτισμάτων») η αξία των δαπανών που έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο, μειώνεται ισόποσα με τη συνολική αξία των δαπανών που βαρύνουν τα παραδιδόμενα κτίσματα, όπως προκύπτει από το στοιχείο «Παράδοση Κτισμάτων».

γ) Οι αποσβέσεις των πάγιων περιουσιακών στοιχείων που χρησιμοποιούνται για την ανέγερση της «οικοδομής» (μηχανήματα, φορτηγά Ι.Χ. κ.λ.π.), όπως αυτές προσδιορίζονται στην φορολογία εισοδήματος.

Η καταχώρηση των αποσβέσεων αυτών μπορεί να γίνει συγκεντρωτικά για όλα τα πάγια που χρησιμοποιήθηκαν στην κάθε «οικοδομή» εφόσον ανάλυση αυτών και ανά οικοδομή προκύπτει από αθεώρητες καταστάσεις ή από το τηρούμενο μητρώο παγίων όταν τηρούνται βιβλία Γ’ κατηγορίας.

Στην περίπτωση που το ίδιο πάγιο περιουσιακό στοιχείο χρησιμοποιείται σε πολλές «οικοδομές» στην ίδια διαχειριστική περίοδο, η ετήσια απόσβεσή του επιμερίζεται στις «οικοδομές» που χρησιμοποιήθηκε με βάση την πραγματική διάθεσή του και όταν αυτή δεν μπορεί να προσδιοριστεί, η ετήσια απόσβεση επιμερίζεται με βάση την επιφάνεια κάθε «οικοδομής» σε σχέση με τη συνολική επιφάνεια των «οικοδομών» που χρησιμοποιήθηκε.

1.6. Τρόπος καταχώρισης των εγγραφών (περίπ.Β΄ της παραγρ.1 της Α.Υ.Ο.Ο.)

1.6.1. Δεδομένα καταχώρισης

Στο βιβλίο κοστολογίου κάθε «οικοδομής» ή στη μερίδα που τηρείται γι’ αυτήν καταχωρούνται διακεκριμένα σε στήλες ή οριζοντίως:

1.6.1.1. Το είδος του δικαιολογητικού, ο αύξων αριθμός και η ημερομηνία έκδοσης ή λήψης του (π.χ. τιμ. πώλ. 301/30-6-06). Δικαιολογητικό εγγραφής της δαπάνης αποτελεί:

α) Το στοιχείο αξίας που προβλέπεται από τις διατάξεις του ΚΒΣ (τιμολόγιο πώλησης του προμηθευτή, τιμολόγιο αγοράς, τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, απόδειξη δαπάνης κ.λ.π.). Επί αγοράς αγαθών που στέλνονται με Δ.Α. στο χώρο της «οικοδομής» καθώς και επί επιστροφής αυτών στον προμηθευτή δικαιολογητικό εγγραφής αποτελεί το στοιχείο αξίας (τιμολ. πώλησης, πιστωτικό τιμολόγιο) και όχι το δελτίο αποστολής των αγαθών αυτών στο χώρο της οικοδομής ή στον προμηθευτή αντίστοιχα.

β) Δημόσιο έγγραφο (π.χ. συμβόλαιο κ.λ.π.).

γ) Οποιοδήποτε πρόσφορο αποδεικτικό στοιχείο (π.χ. τριπλότυπο καταβολής τελών ή εισφορών κ.λ.π.).

δ) Λογιστικό σημείωμα (αθεώρητο).

Με το λογιστικό σημείωμα επιμερίζεται η δαπάνη αγοράς αγαθών ή λήψης υπηρεσιών και λοιπών επιβαρύνσεων που αφορούν δύο ή περισσότερες «οικοδομές» και εμφανίζεται στο ίδιο δικαιολογητικό εγγραφής, καθώς και οι αποσβέσεις των πάγιων περιουσιακών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν σε δύο ή περισσότερες «οικοδομές». Το λογιστικό σημείωμα αποτελεί δικαιολογητικό εγγραφής της δαπάνης ή των αποσβέσεων σε όλες τις «οικοδομές» που αφορά η κοινή δαπάνη.

Ο τρόπος, ο χρόνος επιμερισμού των πιο πάνω δαπανών ή των αποσβέσεων και το περιεχόμενο του λογιστικού σημειώματος αναλύονται στο Β΄ κεφάλαιο της παραγράφου αυτής.

1.6.1.2. Η γενική περιγραφή δαπάνης.

Η δαπάνη αγοράς αγαθών, λήψης υπηρεσιών κλπ. περιγράφεται στο βιβλίο με τη γενική κατηγορία αυτής (πχ. υδραυλικά, ξυλουργικά, ηλεκτρολογικά κλπ), χωρίς να αποκλείεται αναλυτικότερη κατ’ είδος περιγραφή της.

Όταν στο δικαιολογητικό εγγραφής που αφορά μία μόνο «οικοδομή» περιλαμβάνονται αγαθά ή υπηρεσίες και λοιπές δαπάνες διαφορετικής γενικής κατηγορίας (π.χ. ηλεκτρολογικά και υδραυλικά), η καταχώρηση αυτού στο βιβλίο μπορεί να γίνει με μία εγγραφή και ως περιγραφή της δαπάνης αναγράφεται η γενική περιγραφή των επιμέρους δαπανών (ηλεκτρολογικά, υδραυλικά).

1.6.1.3. Η καθαρή (χωρίς ΦΠΑ) αξία της δαπάνης, όπως προκύπτει από το δικαιολογητικό εγγραφής (φορολογικό στοιχείο, δημόσιο έγγραφο, λογιστικό σημείωμα κλπ) χωρίς να απαιτείται η παρακολούθηση της αξίας αυτής σε χωριστές στήλες ανά συντελεστή ΦΠΑ.

1.6.1.4. Ο ΦΠΑ της ανωτέρω δαπάνης

1.6.1.5. Η αξία μαζί με το ΦΠΑ στις περιπτώσεις που δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης αυτού (π.χ. δαπάνες της παραγράφου 4 του άρθρου 30 του Κώδικα Φ.Π.Α.) και η αξία των δαπανών που δεν βαρύνονται με Φ.Π.Α.

Ενδεικτικό υπόδειγμα του βιβλίου παρατίθεται στο τέλος της παρούσας.

1.7. Χρόνος ενημέρωσης – εκτύπωσης του βιβλίου (περίπτωση Γ΄ της παραγράφου 1 της Α.Υ.Ο.Ο.)

Χρόνος ενημέρωσης

Το βιβλίο ενημερώνεται μέχρι τη 15η ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης ή λήψης του δικαιολογητικού εγγραφής της δαπάνης. Η αξία του οικοπέδου, καθώς και τα δικαιολογητικά εγγραφής δαπανών που λαμβάνονται πριν από την εμπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης υποκαταστήματος καταχωρούνται μέχρι τη 15η ημέρα του επόμενου μήνα της υποβολής της δήλωσης αυτής (π.χ. για τη μελέτη μηχανικού λήφθηκε στις 20/5/2006 απόδειξη παροχής υπηρεσιών, οι εργασίες επί του οικοπέδου που αγοράστηκε στις 28/2/2006 άρχισαν την 1/7/2006, το βιβλίο κοστολογίου πρέπει να ενημερωθεί με την αξία του οικοπέδου και την Α.Π.Υ. του μηχανικού μέχρι τις 15/8/2006).

Όταν ανεγείρεται «οικοδομή» με αντιπαροχή του οικοπέδου, η αξία του οικοπέδου καταχωρείται μέχρι τη 15η ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση του στοιχείου «Παράδοση Κτισμάτων» (παράγραφος 2 της Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ.1039/2006).

Εάν η αξία του οικοπέδου που καταχωρήθηκε αρχικά στο βιβλίο, είναι διαφορετική από την αξία του οικοπέδου που προκύπτει μεταγενέστερα (όπως π.χ. οριστικός προσδιορισμός αυτής από τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ.), η διαφορά αυτή καταχωρείται εμπρόθεσμα μέχρι τη 15η ημέρα του επόμενου μήνα της διαπίστωσής της.

Χρόνος εκτύπωσης

Το βιβλίο εκτυπώνεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα εκείνου που αφορά.

1.8. Μεταβατικός χρόνος ενημέρωσης (περίπτωση Δ΄ της παραγράφου 1 της Α.Υ.Ο.Ο.ΠΟΛ.1039/2006, όπως ισχύει με την Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ. 1059/2006)

Οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για «οικοδομή» που υπάγεται στις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 6 του Κώδικα ΦΠΑ και μέχρι τις 31/5/2006 έχουν ληφθεί γι΄ αυτές τα δικαιολογητικά εγγραφής και για την οποία («οικοδομή») η προθεσμία της εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης υποκαταστήματος έχει παρέλθει μέχρι τις 30/6/2006, καταχωρούνται στο βιβλίο κοστολογίου οικοδομών μέχρι τις 15/7/2006, με ημερομηνία την ημερομηνία έκδοσης ή λήψης του δικαιολογητικού.



Β. ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟΣ ΔΑΠΑΝΩΝ. ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

1. Επιμερισμός δαπάνης. Περιεχόμενο λογιστικού σημειώματος

1.1. Επιμερισμός δαπάνης αγοράς αγαθών. Περιεχόμενο λογιστικού σημειώματος.

1.1.α. Αγαθά με την ίδια τιμή κτήσης (ίδιο τιμολόγιο) που αφορούν πολλές «οικοδομές».

Για τα αγαθά τα οποία αποστέλλονται από τον προμηθευτή με δελτίο αποστολής στο χώρο της κάθε «οικοδομής» και έχουν τιμολογηθεί με το ίδιο τιμολόγιο συντάσσεται λογιστικό σημείωμα που αποτελεί δικαιολογητικό εγγραφής και στο οποίο αναγράφεται:

- Ο αριθμός και η ημερομηνία του τιμολογίου.

- Το είδος κάθε αγαθού ή η γενική κατηγορία του.

- Ο αριθμός και η ημερομηνία του σχετικού Δ. Αποστολής.

- Η ποσότητα αποστολής σε κάθε «οικοδομή», η τιμή μονάδας όπως προκύπτει από το τιμολόγιο, η αξία του αγαθού που αφορά κάθε «οικοδομή» και ο ΦΠΑ που αναλογεί στην αξία αυτή.

Ο επιμερισμός της αξίας όλων των αγαθών της περίπτωσης αυτής μπορεί να απεικονίζεται στο ίδιο λογιστικό σημείωμα, όμως αναλυτικά ανά αγαθό (είδος ή γενική κατηγορία) και ανά τιμολόγιο.

1.1.β. Αγαθά με διαφορετική τιμή κτήσης που αφορούν μία οικοδομή.

Για τα αγαθά που έχουν αγοραστεί με διαφορετική τιμή κτήσης στην ίδια ή σε προηγούμενες χρήσεις και στέλνονται σε μία «οικοδομή» με ένα ή περισσότερα Δ. Αποστολής,

συντάσσεται λογιστικό σημείωμα προσδιορισμού της αξίας, το οποίο αποτελεί το δικαιολογητικό εγγραφής.

Στο λογιστικό σημείωμα αναγράφονται:

- Ο α/α και η ημερομηνία του Δ. Αποστολής.

- Το είδος ή η γενική κατηγορία του αγαθού (πχ. τούβλα).

- Η ποσότητα κάθε Δ. Αποστολής.

- Η αξία της συνολικής ποσότητας, η οποία προσδιορίζεται με μία από τις παραδεκτές μεθόδους προσδιορισμού της τιμής κτήσης (π.χ FIFO, LIFO, μέσο σταθμικό κόστος κλπ.) και η οποία ακολουθείται πάγια. Επί τήρησης βιβλίων τρίτης κατηγορίας ο προσδιορισμός γίνεται με την ίδια μέθοδο που εφαρμόζεται και για τον προσδιορισμό της αξίας κτήσης στο τέλος της χρήσης. Ο προσδιορισμός της αξίας μπορεί να γίνεται ανά δελτίο αποστολής.

- Ο ΦΠΑ που αναλογεί στην πιο πάνω αξία.

Ο προσδιορισμός της αξίας των αγαθών της περίπτωσης αυτής μπορεί να γίνεται στο ίδιο λογιστικό σημείωμα, διακεκριμένα όμως ανά είδος ή γενική κατηγορία αγαθού.

1.1.γ. Αγαθά με διαφορετική τιμή κτήσης που αφορούν πολλές «οικοδομές».

Για τα αγαθά που έχουν αγοραστεί με διαφορετική τιμή κτήσης και αποστέλλονται σε δύο ή περισσότερες «οικοδομές» συντάσσεται λογιστικό σημείωμα για τον προσδιορισμό της αξίας τους και τον επιμερισμό αυτής στην κάθε «οικοδομή». Το λογιστικό σημείωμα αποτελεί δικαιολογητικό εγγραφής στο βιβλίο της κάθε μίας από αυτές.

Στο λογιστικό σημείωμα αναγράφονται:

- Το είδος ή η γενική κατηγορία του αγαθού.

- Ο α/α και η ημερομηνία του κάθε Δ. Αποστολής.

- Η ποσότητα αποστολής σε κάθε «οικοδομή».

- Η αξία της συνολικής ποσότητας που στάλθηκε σε όλες τις «οικοδομές», η οποία προσδιορίζεται με μία από τις παραδεκτές μεθόδους που ακολουθείται πάγια, όπως αναφέρεται στην προηγούμενη περίπτωση.

- Η αξία που αναλογεί σε κάθε «οικοδομή», η οποία βρίσκεται με επιμερισμό της συνολικής αξίας βάσει της ποσότητας που στάλθηκε σε κάθε οικοδομή.

- Ο ΦΠΑ που αναλογεί στην αξία αυτή.

Αντί να προσδιορίζεται συνολική αξία και να επιμερίζεται αυτή στις επιμέρους «οικοδομές», μπορεί να προσδιορίζεται αξία διακεκριμένα για κάθε Δ. Αποστολής.

Επισημάνσεις:

· Λογιστικό σημείωμα ανάλογου περιεχομένου σύμφωνα με τα προαναφερόμενα στις υποπεριπτώσεις 1.1.α, 1.1.β και 1.1.γ συντάσσεται και για τα αγαθά που στέλνονται από τη μία «οικοδομή» στην άλλη. Το λογιστικό σημείωμα αποτελεί δικαιολογητικό εγγραφής στο βιβλίο ή στη μερίδα και των δύο «οικοδομών».

· Ο επιμερισμός της αξίας όλων των αγαθών στις «οικοδομές» που αφορούν μπορεί να απεικονίζεται στο ίδιο λογιστικό σημείωμα, εφόσον καταχωρούνται σ΄ αυτό κατά περίπτωση τα δεδομένα που προαναφέρονται στις πιο πάνω υποπεριπτώσεις.

1.2 Επιμερισμός δαπάνης παροχής υπηρεσίας ή λοιπών επιβαρύνσεων. Περιεχόμενο λογιστικού σημειώματος.

Ο επιμερισμός όλων των δαπανών λήψης υπηρεσιών και των λοιπών επιβαρύνσεων μπορεί να απεικονίζεται στο ίδιο λογιστικό σημείωμα. Ο επιμερισμός μπορεί να γίνεται ανά κατηγορία της δαπάνης ή ανά τιμολόγιο.

Ειδικότερα:

Ο επιμερισμός δαπανών της ίδιας κατηγορίας που καλύπτονται με διαφορετικά

δικαιολογητικά γίνεται ανά δικαιολογητικό ή ενιαία για όλα ή μερικά από αυτά, εφόσον αφορούν

τις ίδιες «οικοδομές» και επιμερίζονται με το ίδιο κριτήριο (επιφάνεια της οικοδομής).

Ο επιμερισμός δαπανών διαφορετικής κατηγορίας που προκύπτουν από το ίδιο

δικαιολογητικό (πχ. τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών) γίνεται ανά δαπάνη ή ενιαία, εφόσον αφορούν

τις ίδιες «οικοδομές», επιμερίζονται με το ίδιο κριτήριο (επιφάνεια) και στο λογιστικό σημείωμα

αναγράφεται διακεκριμένα ή κατηγορία και η αξία κάθε μίας από αυτές. Στο λογιστικό σημείωμα

αναγράφεται:

- Το είδος της δαπάνης ή της επιβάρυνσης, το οποίο μπορεί να περιγράφεται μόνο με την

κατηγορία του (π.χ. ελαιοχρωματισμός κτιρίου κ.λ.π.).

- Το είδος και ο αύξων αριθμός των δικαιολογητικών που αφορούν την επιμεριζόμενη

δαπάνη.

- Η συνολική αξία της δαπάνης.

- Ο ΦΠΑ που αναλογεί σ΄ αυτήν.

- Για τον επιμερισμό της δαπάνης αναγράφονται ακόμη οι «οικοδομές» που αφορά αυτή,

καθώς και η συνολική επιφάνεια της κάθε «οικοδομής», όταν ο επιμερισμός γίνεται βάση

αυτής.

- Η αξία που αφορά κάθε «οικοδομή».

- Ο ΦΠΑ που αναλογεί σ΄ αυτή.

1.3. Επιμερισμός αποσβέσεων. Περιεχόμενο λογιστικού σημειώματος.

Για τις αποσβέσεις των πάγιων περιουσιακών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν σε πολλές «οικοδομές» συντάσσεται λογιστικό σημείωμα επιμερισμού αυτών στη κάθε «οικοδομή».

Στο λογιστικό σημείωμα αναγράφεται:

- Το είδος του πάγιου περιουσιακού στοιχείου.

- Η ετήσια απόσβεσή του.

- Οι «οικοδομές» που χρησιμοποιήθηκε.

- Η επιφάνεια κάθε «οικοδομής», όταν ο επιμερισμός γίνεται βάση αυτής.

- Το ποσό της απόσβεσης που αναλογεί σε κάθε «οικοδομή».

Ο επιμερισμός των αποσβέσεων των παγίων μπορεί να γίνει με ένα λογιστικό σημείωμα, το οποίο θα αποτελεί το δικαιολογητικό εγγραφής στο βιβλίο κάθε «οικοδομής» και η εγγραφή στο βιβλίο κάθε «οικοδομής» μπορεί να γίνει με το συνολικό ποσό των αποσβέσεων όλων των πάγιων περιουσιακών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν στην κάθε «οικοδομή».

Ενδεικτικά υποδείγματα επιμερισμού δαπανών αγοράς αγαθών, υπηρεσιών και αποσβέσεων παρατίθενται στο τέλος της παρούσας. Σημειώνεται ότι τα υποδείγματα που

παρατίθενται είναι ενδεικτικά και μπορούν να συνταχθούν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, εφόσον σ΄ αυτά απεικονίζονται τα δεδομένα που απαιτούνται.

2. Τρόπος καταχώρησης στο βιβλίο των δαπανών που επιμερίζονται

Η αξία των δαπανών που βαρύνουν κάθε «οικοδομή» και ο Φ.Π.Α. που αναλογεί σ΄ αυτήν (όπως προκύπτει από τα λογιστικά σημειώματα που συντάσσονται σύμφωνα με τα προαναφερόμενα) μπορεί να καταχωρείται στο βιβλίο κοστολογίου κάθε «οικοδομής» είτε ανά είδος ή γενική κατηγορία αγαθού ή υπηρεσίας ή συγκεντρωτικά για όλα τα είδη ή κατηγορίες αγαθών ή υπηρεσιών με αναγραφή της συνολικής αξίας και του Φ.Π.Α. όλων των αγαθών ή των υπηρεσιών που αφορούν κάθε οικοδομή.

3 Χρόνος σύνταξης του λογιστικού σημειώματος

3.1. Δαπανών αγοράς αγαθών – λήψης υπηρεσιών

Η αξία των δαπανών κάθε μήνα που αφορούν δύο ή περισσότερες «οικοδομές» επιμερίζονται με τη σύνταξη του λογιστικού σημειώματος το αργότερο μέχρι τη 15η ημέρα του επόμενου μήνα, με ημερομηνία σύνταξης την τελευταία ημέρα του μήνα που αφορούν οι δαπάνες και με την ημερομηνία αυτή καταχωρείται στο βιβλίο κοστολογίου. Προαιρετικά μπορεί να συντάσσεται για μικρότερα του μήνα διαστήματα.

Ειδικά όταν μεταβιβάζεται ιδιοκτησία, το λογιστικό σημείωμα επιμερισμού των κοινών δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί από την αρχή του μήνα μέχρι την υποβολή της ειδικής δήλωσης Φ.Π.Α. και αφορούν την αντίστοιχη «οικοδομή» συντάσσεται και καταχωρείται στο βιβλίο κοστολογίου οικοδομών μέχρι την ημερομηνία της κατάθεσης της δήλωσης αυτής.

3.2. Αποσβέσεων

Οι ετήσιες αποσβέσεις των πάγιων περιουσιακών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν σε δύο ή περισσότερες «οικοδομές» επιμερίζονται στις οικοδομές που αφορούν μέχρι την προθεσμία κλεισίματος του ισολογισμού ή την προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από τους τηρούντες βιβλία Β΄ κατηγορίας. Το λογιστικό σημείωμα συντάσσεται με ημερομηνία την τελευταία ημέρα της χρήσης και με την ημερομηνία αυτή καταχωρείται στο βιβλίο κοστολογίου.

Ειδικά όταν η «οικοδομή» ολοκληρώνεται, το λογιστικό σημείωμα επιμερισμού των αποσβέσεων των πάγιων περιουσιακών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν στην εν λόγω «οικοδομή» από την έναρξη της χρήσης μέχρι και την ολοκλήρωσή της συντάσσεται μέχρι τη 15η ημέρα του επόμενου μήνα της ολοκλήρωσης της «οικοδομής» και με ημερομηνία της ημέρας του μήνα ολοκλήρωσης της «οικοδομής».



ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2. ΕΚΔΟΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ «ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ»

2.1 Γενικά - Υπόχρεος έκδοσης

Το στοιχείο «Παράδοση κτισμάτων» εκδίδεται από την κατασκευάστρια επιχείρηση – εργολάβο που αναλαμβάνει την ανέγερση της οικοδομής με το σύστημα της αντιπαροχής προς τον κύριο του οικοπέδου για κάθε οικοδομή που υπάγεται στις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 6 του ν. 2859/2000 (σχετική η παράγραφος 1.1 της παρούσας).

Στο στοιχείο αυτό εμφανίζεται η αξία των παραδιδομένων κτισμάτων από την κατασκευάστρια επιχείρηση στον οικοπεδούχο, η οποία αποτελεί τη φορολογητέα βάση εφαρμογής του ανάλογου συντελεστή Φ.Π.Α., προκειμένου να προκύψει το ποσό του φόρου που επιρρίπτεται στον οικοπεδούχο και αποδίδεται στο Δημόσιο από τον εργολάβο κατασκευαστή.

Η αξία αυτή εκφράζει την απαίτηση του εργολάβου από τον οικοπεδούχο για την παρεχόμενη από αυτόν εργολαβία. Η απαίτηση αυτή αποσβένεται, με τη μεταβίβαση από τον οικοπεδούχο στον εργολάβο ή στον υποδεικνυόμενο από αυτόν τρίτο των ποσοστών του οικοπέδου που αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαροχής ή με την μεταβίβαση ποσοστών του οικοπέδου και καταβολής χρηματικού ποσού με βάση το προσύμφωνο.

2.2 Τρόπος έκδοσης - Θεώρηση

Το στοιχείο «Παράδοση Κτισμάτων» εκδίδεται χειρόγραφα ή μηχανογραφικά σε δύο τουλάχιστον αντίτυπα (διπλότυπο) και θεωρείται πριν την χρησιμοποίησή του από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. της έδρας με ΚΩΔ. ΘΕΩΡ. «310». Όταν το στοιχείο αυτό εκδίδεται μηχανογραφικά δεν θεωρείται εφόσον σημαίνεται με την χρήση ΕΑΦΔΣΣ, σύμφωνα με την Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ.1082/2003.

2.3 Περιεχόμενο

Στο στοιχείο «Παράδοση κτισμάτων», πέραν των όσων ορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 18 του Κ.Β.Σ. αναγράφονται:

α) Τα πλήρη στοιχεία του κυρίου του οικοπέδου (ονοματεπώνυμο ή επωνυμία, δ/νση έδρας ή κατοικίας, ΑΦΜ και Δ.Ο.Υ. έδρας ή φορολογίας).

β) Η φορολογητέα αξία των παραδιδομένων κτισμάτων στον οικοπεδούχο, η οποία ισούται με το τμήμα του συνολικού κόστους κατασκευής των οικοδομημάτων - κτισμάτων της «οικοδομής» (όπως αυτό προκύπτει από το βιβλίο κοστολογίου) που αναλογεί στα χιλιοστά του οικοπέδου που αντιστοιχούν στα παραδιδόμενα κτίσματα, σύμφωνα με τις διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της περίπτωσης δ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 19 του Κώδικα Φ.Π.Α. (όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του με το άρθρο 1 παράγραφος 8 εδάφιο β΄ του ν.3427/2005).

Σημειώνεται ότι στην πιο πάνω αξία δεν περιλαμβάνεται η αξία του ιδανικού μεριδίου του οικοπέδου που αντιστοιχεί στα παραδιδόμενα κτίσματα, επειδή η αξία του οικοπέδου καταχωρείται στο βιβλίο κοστολογίου μετά την έκδοση του στοιχείου «Παράδοση Κτισμάτων».

Η καθαρή αξία του εν λόγω παραστατικού αποτελεί αφενός μειωτικό στοιχείο του συνολικού κόστους κατασκευής των κτισμάτων της «οικοδομής» για τον εργολάβο και αφετέρου δικαιολογητικό καταχώρισης στο βιβλίο κοστολογίου ως κόστος «οικοδομής» της αξίας των χιλιοστών του οικοπέδου που παραδίδονται από τον οικοπεδούχο στον κατασκευαστή ή στον υποδεικνυόμενο από αυτόν τρίτο, όπως αναφέρεται στην ενότητα «Ανέγερση οικοδομής με αντιπαροχή» της παραγράφου 1.5 της παρούσας.

γ) Ο Φ.Π.Α. που αναλογεί στην προαναφερόμενη φορολογητέα αξία.

Στο στοιχείο «Παράδοση Κτισμάτων» σκόπιμο είναι να αναφέρονται συνοπτικά οι ιδιοκτησίες που αποτέλεσαν αντικείμενο της εργολαβίας και παραδίδονται στον οικοπεδούχο ή να γίνεται παραπομπή στο οικείο προσύμφωνο.

Παράδειγμα: Το συνολικό κόστος ανέγερσης οικοδομής επί οικοπέδου με αντιπαροχή ανέρχεται όπως προκύπτει από το βιβλίο κοστολογίου σε 2.000.000,00 ευρώ (στην αξία αυτή δεν συμπεριλαμβάνεται η αξία του οικοπέδου). Τα κτίσματα που παραδίδονται στον οικοπεδούχο αντιστοιχούν σε 400‰ του οικοπέδου. Το στοιχείο «Παράδοση Κτισμάτων» θα εκδοθεί με αξία 2.000.000,00 χ 400 = 800.000,00 ευρώ.

1000

Φ.Π.Α. (800.000,00 χ 19%)=152.000,00 ευρώ

2.4 Χρόνος έκδοσης

Το στοιχείο «Παράδοση Κτισμάτων» εκδίδεται με την ολοκλήρωση της παράδοσης κτίσματος ή κτισμάτων στον οικοπεδούχο και όχι πέραν της πενταετίας από την έκδοση της οικοδομικής άδειας.



ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ

Αγαθών (περίπτωση 1.1.α)


12/31-8-2007













Τιμολόγιο


Είδος


Δ.Α.


Ποσότητα


Τιμή Μονάδας


Οικοδομή Α


Οικοδομή Β

Αξία


ΦΠΑ


Αξία


ΦΠΑ

20/3-8


Μπαταρίες μπάνιου


80/3-8


10


100,00€


1.000,00€


190,00€










Μπαταρίες μπάνιου


82/6-8


12


100,00€








1.200,00€


228,00€




Μπαταρίες μπανιέρας


80/3-8


10


400,00€


4.000,00€


760,00€










Μπαταρίες μπανιέρας


82/6-8


12


400,00€








4.800,00€


912,00€

30/20-8


Τούβλα


35/20-8


500 κμ


50,00€


25.000,00€


4.750,00€










Τούβλα


38/21-8


300 κμ


50,00€








15.000,00€


2.850,00€




Πυρότουβλα


35/20-8


50 κμ


30,00€


1.500, 00€


285,00€










Πυρότουβλα


38/21-8


100 κμ


30,00€








3.000,00€


570,00€

ΣΥΝΟΛΟ














31.500,00€


5.985,00€


24.000,00€


4.560,00€



Αγαθών (περίπτωση 1.1.β)


13/31-8-2007



















Οικοδομή Α


Οικοδομή Β

Δ. Αποστ.


Είδος


Ποσότητα


Αξία


ΦΠΑ


Αξία


ΦΠΑ

50/10-8


Πλακάκια


100 τμ


*10.000,00€


1.900,00€







55/15-8


Πλακάκια


200 τμ













60/20-8


Μπαταρίες


10 τεμ


*2.400,00€


456,00€







62/22-8


Μπαταρίες


20 τεμ













65/25-8


Πυρότουβλα


10 κμ








*10.000,00€


1.900,00€

67/28-8


Πυρότουβλα


15 κμ













ΣΥΝΟΛΟ








12.400,00€


2.356,00€


10.000,00€


1.900,00€



* Η αξία της συνολικής ποσότητας των 300 τ.μ., 30 τεμ. και 25 κ.μ. προσδιορίζεται με μία από τις μεθόδους που ακολουθείται πάγια.



Αγαθών (περίπτωση 1.1.γ)


14/31-8-2007






















Οικοδομή Α








Οικοδομή Β







Δελτίο Αποστολής


Είδος


Ποσότητα


Απόστολή


Αξία


ΦΠΑ


Απόστολή


Αξία


ΦΠΑ

105/17-8


Πλάκες Καρύστου


Συνολική Αξία =


20 κμ.


2.000,00€


380,00€










106/18-8


Πλάκες Καρύστου


* 3500 €











10 κμ.


1.000,00€


190,00€

110/25-8


Πλάκες Καρύστου


Τιμή μον. =











5 κμ.


500,00€


95,00€







3500 / 35 = 100



















105/17-8


Μάρμαρα


Συνολική Αξία =


100 τμ.


5.000,00€


950,00€
















*20.000€



















106/18-8


Μάρμαρα


Τιμή μον. =











250 τμ.


12.500,00€


2.375,00€

110/25-8


Μάρμαρα


20000 / 400 = 50











50 τμ.


2.500,00€


475,00€

ΣΥΝΟΛΟ











7.000,00€


1.330,00€





16.500,00€


3.135,00€

* Η αξία της συνολικής ποσότητας των 35 κ.μ., (πλάκες Καρύστου) και των 400 τ.μ. (μάρμαρα) προσδιορίζεται με μία από τις μεθόδους που ακολουθείται πάγια.



Παροχής υπηρεσιών (περίπτωση 1.2)


15/31-8-2007

Οικοδομή Α (600τμ.)


Οικοδομή Β (800 τμ.)

Στοιχείο


Δαπάνες με ΦΠΑ

Αξία ΦΠΑ


Δαπάνες Χωρίς ΦΠΑ


Δαπάνες με ΦΠΑ

Αξία ΦΠΑ


Δαπάνες Χωρίς ΦΠΑ


Δαπάνες με ΦΠΑ Δαπάνες

Αξία ΦΠΑ


Δαπάνες Χωρίς ΦΠΑ

Τ.Π.Υ./ 35/20-8-2006


2.800,00€


532,00€





1.200,00€


228,00€





1.600,00€


304,00€




Ελαιοχρωματιστής

























































Α.Π.Υ./ 10/21-8-2006




























Υπηρεσίες δικηγόρου








6.000,00€








2.571,00€








3.429,00€






























Τ.Π.Υ./ 40/22-8-2006


3.000,00€


570,00€





1.285,00€


244,00€





1.715,00€


326,00€




Μίσθωση




























μηχανήματος

























































ΣΥΝΟΛΟ


5.800,00€


1.102,00€


6.000,00€


2.485,00€


472,00€


2.571,00€


3.315,00€


630,00€


3.429,00€





Αποσβέσεων (περίπτωση 1.3)





24/31-12-2007













Οικοδομή Α’


Οικοδομή Β’


Οικοδομή Γ’

ΠΑΓΙΟ


Αποσβέσεις


800 τμ


1.000 τμ


1.200 τμ

Μηχάνημα Α


6.000,00€


1.600,00€


2.000,00€


2.400,00€

Μηχάνημα Β


3.600,00€


1.600,00€


2.000,00€




Μηχάνημα Γ


6.600,00€





3.000,00€


3.600,00€

……………..


……………..


……………


…………....


……………

…………....


……………


…………....


…………….


…………….

*ΣΥΝΟΛΟ


33.200,00€


10.200,00€


8.000,00€


15.000,00€



* Στο βιβλίο κοστολογίου μπορεί να καταχωρείται η συνολική αξία των αποσβέσεων που αναλογούν σε κάθε οικοδομή (δηλαδή το ποσό των 10.200,00, 8.000,00 και 15.000,00)

Σημείωση:

Τα ποσά που προκύπτουν από τους επιμερισμούς στρογγυλοποιούνται στη πλησιέστερη μονάδα.



ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ»



ΟΙΚΟΔΟΜΗ Α


31-8-2007

Είδος

Δικαιολογητικού


α/α

Ημερομηνία


Περιγραφή δαπάνης


Αξία

Δαπάνης


Φ.Π.Α.


Δαπάνες

χωρίς Φ.Π.Α.

Τιμ. Πώλησης


35 / 5-8-07


Υδραυλικά (σωλήνες, καλοριφέρ)


10.000,00€


1.900,00€




Τιμ. Πώλησης


50 / 6-8-07


Ηλεκτρολογικά


5.000,00€


950,00€




Καταστάσεις Μισθοδοσίας





Μισθοδοσία Αυγούστου








5.000,00€

Λογιστ. Σημείωμα


12 / 31-8-07





31.500,00€


5.985,00€




Λογιστ. Σημείωμα


13 / 31-8-07





12.400,00€


2.356,00€




Λογιστ. Σημείωμα


14 / 31-8-07





7.000,00€


1.330,00€




Λογιστ. Σημείωμα


15 / 31-8-07





2.485,00€


472,00€


2.571,00€



ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΕΤΩΝ ΚΑΙ DVD

3. ΠΟΛ.1097/1066952/504/0015/18-07-2006 Α.Υ.Ο.Ο.:

(ΘΕΜΑ: Τήρηση πρόσθετων βιβλίων και έκδοση στοιχείων από τις επιχειρήσεις εκμίσθωσης βιντεοκασετών, DVD και λοιπών συναφών αγαθών).

“…………………………………………………………………………………………………….

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

1. Η απόφασή μας 1038564/236/0015/ΠΟΛ. 1063/13.4.2005 (Φ.Ε.Κ. 544 Β΄/22.4.2005) "Τήρηση πρόσθετων βιβλίων και έκδοση στοιχείων από τις επιχειρήσεις εκμίσθωσης βιντεοκασετών, DVD και λοιπών συναφών αγαθών" αντικαθίσταται ως ακολούθως:

"1. Ο επιτηδευματίας που εκμισθώνει βιντεοκασέτες, DVD και λοιπά συναφή μέσω αυτόματων μηχανημάτων με το σύστημα της αυτοεξυπηρέτησης (self video club), ανεξάρτητα από την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί ή την απαλλαγή του από την τήρηση βιβλίων, από 1.11.2006 υποχρεούται:

α) Να τηρεί θεωρημένο "Μητρώο Εκδοθέντων Ψηφιακών Καρτών Πελατών", στο οποίο καταχωρούνται με την έκδοση της κάρτας η ημερομηνία, ο α/α αυτής, καθώς και το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση του πελάτη.

β) Να εκτυπώνει για τον πελάτη, με κάθε παράδοση ή παραλαβή βιντεοκασετών ή DVD ή λοιπών συναφών αγαθών μέσω του αυτόματου μηχανήματος, αθεώρητη "Απόδειξη παράδοσης" ή "Απόδειξη παραλαβής" αντίστοιχα, στην οποία αναγράφονται ο α/α της ψηφιακής κάρτας, η ημερομηνία, η ώρα παράδοσης ή παραλαβής με τετραψήφιο αριθμό, καθώς και το είδος του αγαθού (βιντεοκασέτα ή DVD ή συναφές) και η ποσότητα των αγαθών που παραδίδονται ή παραλαμβάνονται αντίστοιχα.

γ) Να τηρεί θεωρημένο βιβλίο "Ποσοτικής Παράδοσης και Παραλαβής μέσω Αυτόματου Μηχανήματος", το οποίο ενημερώνεται άμεσα με τα δεδομένα των παραπάνω αποδείξεων παράδοσης και παραλαβής και εκτυπώνεται εντός της επόμενης εργάσιμης ημέρας. Παρέλκει η τήρηση του βιβλίου αυτού, όταν οι "Αποδείξεις παράδοσης" και οι "Αποδείξεις παραλαβής" της προηγούμενης περίπτωσης εκδίδονται και σημαίνονται με τη χρήση εγκεκριμένου μοντέλου μηχανισμού σήμανσης (Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ.) του Ν. 1809/1988.

2. Ο επιτηδευματίας της προηγούμενης παραγράφου που τηρεί βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων εκδίδει την απόδειξη παροχής υπηρεσιών από φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό του Ν. 1809/1988, ο οποίος δύναται να συνδέεται κατάλληλα με το αυτόματο μηχάνημα συναλλαγών.

Η απόδειξη εκδίδεται άμεσα με την καταβολή ποσού ή με κάθε κατάθεση ποσού στο αυτόματο μηχάνημα συναλλαγών, όπου στην τελευταία αυτή περίπτωση η αξία του προσμετράται αθροιστικά και καταγράφεται ηλεκτρονικά στη ψηφιακή κάρτα συναλλαγών.

3. Ο επιτηδευματίας που εκμισθώνει βιντεοκασέτες, DVD και λοιπά συναφή με τον κλασσικό τρόπο υποχρεούται να εκδίδει την απόδειξη παροχής υπηρεσιών με την παράδοση των αγαθών στον πελάτη. Στην απόδειξη αυτή, που εκδίδεται σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις των άρθρων 13 και 18 του Π.Δ. 186/1992 (Κ.Β.Σ.) καθώς και του Ν. 1809/1988, αναγράφονται πέραν των δεδομένων που απαιτούνται από τις διατάξεις αυτές το είδος των εκμισθούμενων αγαθών ανά γενική κατηγορία (π.χ. CD, βιντεοκασέτες κ.λ.π.) και οι ημέρες εκμίσθωσης επί την αξία εκμίσθωσης ανά ημέρα του είδους αυτού. Στην περίπτωση που κατά την επιστροφή των εκμισθούμενων αγαθών από τον πελάτη γεννιέται δικαίωμα είσπραξης επιπλέον αμοιβής, εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών για την αμοιβή αυτή, με την επιστροφή τους.

2. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.”



4. ΠΟΛ.1109/1078916/615/0015/6-9-2006:

(ΘΕΜΑ: Τήρηση πρόσθετων βιβλίων και έκδοση στοιχείων από τις επιχειρήσεις εκμίσθωσης βιντεοκασετών, DVD και λοιπών συναφών αγαθών).

“Αναφορικά με το θέμα σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:



Α. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΕΤΩΝ, DVD ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΑΠΌ 1.11.2006



Με την 1066952/504/0015/ΠΟΛ 1097/18.7.2006 Α.Υ.Ο.Ο. (Φ.Ε.Κ. 1142 Β’/24.8.2006), η οποία ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αντικαταστάθηκε η 1038564/236/0015/ΠΟΛ 1063/13.4.2005 Α.Υ.Ο.Ο., με την οποία είχε ορισθεί η τήρηση πρόσθετων βιβλίων και η έκδοση στοιχείων από τις επιχειρήσεις εκμίσθωσης βιντεοκασετών, DVD και λοιπών συναφών αγαθών και της οποίας η έναρξη ισχύος είχε ανασταλεί μέχρι την 31.7.2006.

Με την Α.Υ.Ο.Ο. αυτή, όπως ισχύει μετά την κατά τα πιο πάνω αντικατάστασή της, ορίζεται ότι από 1.11.2006:

α) Ο επιτηδευματίας που εκμισθώνει βιντεοκασέτες, DVD και λοιπά συναφή αγαθά μέσω αυτόματων μηχανημάτων με το σύστημα της αυτοεξυπηρέτησης (self video club), ανεξάρτητα από την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί ή την απαλλαγή του από την τήρηση βιβλίων, υποχρεούται με τον τρόπο που προβλέπεται από την εν λόγω απόφαση:

i) να τηρεί θεωρημένο «Μητρώο Εκδοθέντων Ψηφιακών Καρτών Πελατών»,

ii) να εκτυπώνει για τον πελάτη με κάθε παράδοση ή παραλαβή βιντεοκασετών ή DVD ή λοιπών συναφών αγαθών μέσω του αυτόματου μηχανήματος αθεώρητη «Απόδειξη παράδοσης» ή «Απόδειξη παραλαβής» αντίστοιχα,

iii) να τηρεί θεωρημένο βιβλίο «Ποσοτικής Παράδοσης και Παραλαβής μέσω Αυτόματου Μηχανήματος», με δυνατότητα μη τήρησής του στην περίπτωση που οι πιο πάνω «Αποδείξεις παράδοσης» και «Αποδείξεις παραλαβής» εκδίδονται και σημαίνονται με τη χρήση εγκεκριμένου μοντέλου μηχανισμού σήμανσης (Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ.) του Ν. 1809/1988.

Επίσης και εφόσον τηρεί βιβλία Β’ ή Γ’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., υποχρεούται να εκδίδει την απόδειξη παροχής υπηρεσιών με τον τρόπο που ορίζεται από την εν λόγω απόφαση από φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό του ν. 1809/1988, ο οποίος δύναται u957 να συνδέεται κατάλληλα με το αυτόματομηχάνημα συναλλαγών.

β) Ο επιτηδευματίας που εκμισθώνει βιντεοκασέτες, DVD και λοιπά συναφή αγαθά με τον κλασσικό τρόπο και τηρεί βιβλία Β’ ή Γ’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., υποχρεούται μόνο να εκδίδει την απόδειξη παροχής υπηρεσιών (στην οποία θα αναγράφει τα δεδομένα που ορίζονται από την απόφαση αυτή) με την παράδοση των αγαθών στον πελάτη, στην περίπτωση δε που κατά την επιστροφή των εκμισθούμενων αγαθών από τον πελάτη γεννιέται δικαίωμα είσπραξης επιπλέον αμοιβής, υποχρεούται να εκδίδει απόδειξη παροχής υπηρεσιών και γι’ αυτή την αμοιβή με την επιστροφή τους. Συνεπώς ο εν λόγω επιτηδευματίας δεν θα υποχρεούται πλέον να τηρεί θεωρημένο βιβλίο Ποσοτικής Παράδοσης και Παραλαβής, όπως οριζόταν με την 1038564/236/ΠΟΛ.1063/13-4-2005 Α.Υ.Ο.Ο. πριν την αντικατάστασή της.

Σημειώνεται ότι η υποχρέωση της έκδοσης της απόδειξης παροχής υπηρεσιών από τον εν λόγω επιτηδευματία με την παράδοση των αγαθών στον πελάτη αφορά τα αγαθά που θα εκμισθώνονται από την 1.11.2006 και μετά.

Συνεπώς για τα αγαθά που θα εκμισθωθούν πριν από την ημερομηνία αυτή και θα επιστραφούν από τον πελάτη την ημερομηνία αυτή ή μεταγενέστερα, οι σχετικές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών θα πρέπει να εκδοθούν με την επιστροφή τους σύμφωνα με τις ισχύουσες γενικές διατάξεις του Κ.Β.Σ.



Β. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ ΒΙΝΤΕΟΚΑΣΕΤΩΝ, DVD ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΑΠΌ 1.8.2006 – 23.8.2006



Για το χρονικό διάστημα από 1.8.2006 (πρώτη ημέρα μετά τη λήξη αναστολής ισχύος της 1038564/236/0015/ΠΟΛ 1063/13.4.2005 Α.Υ.Ο.Ο.) μέχρι την 23.8.2006 (προηγούμενη ημέρα της αντικατάστασής της με την 1066952/504/0015/ΠΟΛ 1097/18.7.2006 Α.Υ.Ο.Ο.) γίνεται δεκτό να μην επιβάλλονται κυρώσεις στους υπόχρεους επιτηδευματίες οι οποίοι κατά το διάστημα αυτό δεν εκπλήρωσαν ή εκπλήρωσαν πλημμελώς τις υποχρεώσεις που ορίζονταν από την αντικαθιστώμενη Α.Υ.Ο.Ο.



Γ. ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ



Οι οδηγίες και διευκρινίσεις για την εφαρμογή των διατάξεων της 1038564/236/0015/ΠΟΛ.1063/13-4-2005 Α.Υ.Ο.Ο. που παρασχέθηκαν πριν την αντικατάστασή της, με την ερμηνευτική μας εγκύκλιο 1058451/336/0015/ ΠΟΛ.1088/13-6-2005, εξακολουθούν να ισχύουν κατά το μέρος που δεν θίγονται από τις νέες διατάξεις αυτής της απόφασης (π.χ. κωδικοί TAXIS για τη θεώρηση του βιβλίου ποσοτικής παράδοσης και παραλαβής, ή του Μητρώου εκδοθέντων ψηφιακών καρτών κ.λ.π. από τους εκμεταλλευτές αυτοματοποιημένων video clubs).”
C S